to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:54 | 29.09.2022

Διεθνή

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλών Αμβλώσεων: Διαδηλώσεις στη Λατινική Αμερική

Πορείες πραγματοποιήθηκαν στο Μεξικό, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι αντισυνταγματική - Διαδηλώσεις έγιναν και στη Βενεζουέλα, τη Χιλή, το Περού, τη Βολιβία και την Κολομβία


Κρατώντας πανό που έγραφαν «ασφαλείς αμβλώσεις», χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη Λατινική Αμερική συμμετείχαν χθες, Τετάρτη, σε πορείες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλών Αμβλώσεων.

Πορείες πραγματοποιήθηκαν στο Μεξικό, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι αντισυνταγματική. Διαδηλώσεις έγιναν και στη Βενεζουέλα, τη Χιλή, το Περού, τη Βολιβία και την Κολομβία.

«Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να μπορεί να αποφασίζει αν επιθυμεί ή αν μπορεί να γίνει μητέρα», δήλωσε η Παουλίν Μονσάλβε, μια 23χρονη φοιτήτρια από το Καράκας.

Γύρω της 400 διαδηλωτές φώναζαν: «Ασφαλής και νόμιμη άμβλωση τώρα!» και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Το να αποφασίζεις δεν είναι παράνομο».

Στη Λατινική Αμερική οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων κερδίζουν έδαφος, με χώρες όπως η Αργεντινή, η Κολομβία, η Κούβα και η Ουρουγουάη να έχουν νομιμοποιήσει την επέμβαση. Σε άλλες, όπως το Σαλβαδόρ, η Ονδούρα και η Νικαράγουα, η άμβλωση παραμένει παράνομη.

Στη Χιλή και τη Βραζιλία επιτρέπονται οι αμβλώσεις μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, κινδύνου για τη μητέρα ή δυσμορφιών του εμβρύου.

Στο Σαν Σαλβαδόρ, όπου γυναίκες έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης επειδή έκαναν άμβλωση, περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του δικαιώματος αυτού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως έπειτα από βιασμό και όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)