to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 02.02.2020

Διεθνή

Παγκόσμια επιφυλακή για τον νέο κοροναϊό - 304 οι νεκροί στην Κίνα

Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2020, ο επίσημος απολογισμός της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα αυξάνεται σε 304 νεκρούς ενώ τα κρούσματα αυξάνονται σε πάνω από 14.000, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.


Την ίδια μέρα στις Φιλιππίνες, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει τον ΠΟΫ για τον πρώτο θάνατο εκτός της επικράτειας Κίνας, ενός Κινέζου επισκέπτη από την Ουχάν.

Οι τελευταίες σχετικές ειδήσεις: Επαναπατρισμοί στην Ευρώπη: Θετικοί στον κοροναϊό δύο Γερμανοί // Σε ιταλικό νοσοκομείο απομονώθηκε ο γενετικός κώδικας του νέου κοροναϊού // Επέστρεψε στη Γαλλία Έλληνας που ήταν σε καραντίνα στην Κίνα

Μέτρα περιορισμού της κίνησης 9 εκατομμυρίων πολιτών επιβάλλουν οι αρχές στην πόλη Ουέντζου (ανατολικά)   

Οι αρχές της πόλης Ουέντζου (ανατολική Κίνα), μιας από αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, επέβαλε σήμερα περιορισμούς στις κινήσεις των 9 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών της, ειδικά στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Η Ουέντζου βρίσκεται σε απόσταση 800 χιλιομέτρων και πλέον από την Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός τον Δεκέμβριο. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει πρακτικά τεθεί σε καραντίνα από την 23η Ιανουαρίου.

156 δισ. για στήριξη της κινέζικης οικονομίας από την κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επενδύσει 1,2 τρισ. γιουάν (156 δισεκ. ευρώ) προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της χώρας που έχει πληγεί από την επιδημία του νέου κοροναϊού. Η επιχείρηση αυτή θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα όταν θα ανοίξουν ξανά οι κινεζικές αγορές μετά τις διακοπές για το σεληνιακό νέο έτος, οι οποίες παρατάθηκαν λόγων της επιδημίας.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το όγδοο κρούσμα της επιδημίας - Το Πεντάγωνο έτοιμο να προσφέρει κατάλυμα σε έως και 1.000 ανθρώπους που ενδεχομένως χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα 

Οι αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χθες Σάββατο το όγδοο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσφέρει κατάλυμα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό και χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα αφορά έναν ασθενή στη Μασαχουσέτη ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του.

Όλοι όσοι έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό στις ΗΠΑ, πλην ενός, πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από την ασθένεια κατά την επίσκεψή τους στην Ουχάν, την πόλη από την οποία φαίνεται να ξεκίνησε η επιδημία. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν αυτή την εβδομάδα την πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κοροναϊού στο Ιλινόις των ΗΠΑ.

Εξαιτίας των ανησυχιών για την εξάπλωση της επιδημίας η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα στην Κίνα.

Επιπλέον οι Αμερικανοί πολίτες που ταξίδεψαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Χουμπέι θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα επί 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου

Σε ανακοίνωσή του χθες το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ενέκρινε το αίτημα που του υπέβαλε το υπουργείο Υγείας για την παροχή καταλυμάτων για έως και 1.000 ανθρώπους που ενδέχεται να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα άμα τη επιστροφή τους από το εξωτερικό.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες «ζήτησαν από το υπουργείο Άμυνας να διαθέσει πολλές εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να στεγαστούν τουλάχιστον 250 άνθρωποι σε ατομικούς θαλάμους ως τις 29 Φεβρουαρίου 2020», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σχεδόν 200 Αμερικάνοι που απομακρύνθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την Ουχάν και τέθηκαν οικειοθελώς σε καραντίνα για 72 ώρες σε στρατιωτική βάση στην Καλιφόρνια, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνουν αναγκαστικά σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια που το CDC θέτει ασθενείς σε καραντίνα.

Ιαπωνία: Τρία ακόμη κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας επιβεβαίωσαν άλλα τρία κρούσματα του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα μεταξύ των Ιαπώνων που επαναπάτρισαν από την πόλη Ουχάν, συμπεριλαμβανομένου ενός που οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας σε είκοσι τον αριθμό των ασθενών στη χώρα.

Στην περίπτωση του ενός από τους τρεις ασθενείς, ενός άνδρα 40 ετών που είχε συμπτώματα — πυρετό και βήχα — οι εξετάσεις επέτρεψαν αρνητικές για την παρουσία του κοροναϊού. Αλλά ο άνδρας, που διαγνώστηκε ότι έχει πνευμονία, κατόπιν επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί έπειτα από άλλη μια εξέταση, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Το Τόκιο σκοπεύει να στείλει άλλο ένα μισθωμένο αεροσκάφος στα μέσα της εβδομάδας ή αργότερα για να επαναπατριστούν οι Ιάπωνες που βρίσκονται στην κινεζική επαρχία Χουμπέι και στην πρωτεύουσά της Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος ιός, ενημέρωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους υπηκόους της χώρας για το σχέδιο αυτό, ενώ συζητά με το Πεκίνο για τους Κινέζους και τις Κινέζες, συζύγους υπηκόων Ιαπωνίας, που έχουν εκφράσει την επιθυμία να τους συνοδεύσουν όταν επαναπατριστούν.

Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει την είσοδο στους επισκέπτες από την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα εξαιτίας της αυξανόμενης απειλής από την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας αύξησε το επίπεδο της προειδοποίησης για τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Κίνα σε "Μην ταξιδεύετε", την ανώτατη βαθμίδα. "Υγειονομικοί αξιωματούχοι μας συνέστησαν ότι, εφόσον υπάρχει μια σειρά άγνωστων στοιχείων για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, θα πρέπει να υιοθετήσουμε προληπτική στάση", εξήγησε σε ανακοίνωσή της η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας που επιστρέφουν στη χώρα θα μπορούν να εισέρχονται στο έδαφός της, όπως και τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους, όμως θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους. Η απαγόρευση θα ισχύει για έως και 14 ημέρες, θα ανανεώνεται κάθε 48 ώρες και αφορά όλους τους ξένους ταξιδιώτες που αναχώρησαν ή πέρασαν από την ηπειρωτική Κίνα μετά τις 2 Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχη απαγόρευση από τη Νότια Κορέα 

  
Η Νότια Κορέα θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί την επαρχία Χουμπέι στην Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσουνγκ Σίε- Κιούν. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.

Εξάλλου σήμερα η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανεβάζοντας σε 15 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα.

Η εξέλιξη της επιδημίας

Aφότου εμφανίστηκε στην μητρόπολη Ουχάν των ένδεκα εκατομμυρίων κατοίκων (κεντρική Κίνα) ως την κλιμάκωση των διεθνών μέτρων προστασίας, ακολουθούν τα κυριότερα στάδια της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.

Πρώτο σήμα κινδύνου

Ο πρώτος συναγερμός φθάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ) την 31η Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενός κρούσματος πνευμονίας από άγνωστη αιτία.

Πολλοί ασθενείς είχαν πάει σε μια χονδρική αγορά διατροφικών ειδών, που οι αρχές κλείνουν την 1η Ιανουαρίου.

Την 7η Ιανουαρίου, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού.

Πρώτος νεκρός και πρώτο κρούσμα στο εξωτερικό

Την 11η Ιανουαρίου, οι αρχές ανακοινώνουν τον πρώτο θάνατο. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εκτός της επικράτειας της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, καταγράφεται δύο ημέρες αργότερα, πριν από άλλα σε κράτη της Ασίας.

Αρχίζουν έλεγχοι και εξετάσεις επιβατών σε μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

Την 20ή Ιανουαρίου, κινέζος επιδημιολόγος επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κρούσματα εντοπίζονται σε σχεδόν τις μισές κινεζικές επαρχίες και μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σεντζέν.

Μία ημέρα αργότερα ανακοινώνεται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ.

Αποκλεισμός της Ουχάν

Την 23η Ιανουαρίου αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά καθώς και τα αεροπορικά δρομολόγια προς και από την Ουχάν. Οι αυτοκινητόδρομοι κλείνουν. Εορταστικές εκδηλώσεις για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος ακυρώνονται στο Πεκίνο. Η Απαγορευμένη Πόλη κλείνει για το κοινό.

Ο ΠΟΫ διαπιστώνει και κηρύσσει κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία στην Κίνα».

Την 24η Ιανουαρίου αναφέρονται οι δύο πρώτοι θάνατοι πέραν της εστίας της επιδημίας, ένας στη Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο, ο δεύτερος κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Τρία κρούσματα επιβεβαιώνεται στη Γαλλία, τα πρώτα στην Ευρώπη.

56 εκατομμύρια κάτοικοι υπό περιορισμό

Την 25η Ιανουαρίου το Πεκίνο διατάσσει μέτρα όπως η εξέταση επιβατών σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρακτικά όλη η επαρχία Χουμπέι αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω από πενήντα έξι εκατομμύρια άνθρωποι τελούν πλέον υπό περιορισμό.

Το Χονγκ Κονγκ ανεβάζει τον υγειονομικό συναγερμό στο ανώτατο επίπεδο.

Την 26η Ιανουαρίου το Πεκίνο αναστέλλει τα οργανωμένα ταξίδια στην Κίνα και στο εξωτερικό. Πολλές συγκοινωνίες στο εσωτερικό της χώρας αναστέλλονται, η εβδομάδα των αργιών για το νέο έτος παρατείνεται ως τη 2α Φεβρουαρίου.

Την 27η, ο ιός προκαλεί τον πρώτο θάνατο στην κινεζική πρωτεύουσα.

Γερμανία και ΗΠΑ εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες προτρέποντας τους πολίτες τους να μην μεταβαίνουν στην Κίνα.

Μετάδοση εκτός Κίνας

Την 28η Ιανουαρίου εντοπίζονται τα πρώτα κρούσματα μετάδοσης του κοροναϊού εκτός των ορίων της Κίνας, στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ αρχίζουν να αναπτύσσουν εμβόλια.

Την 29η Ιανουαρίου, η επιδημία ξεπερνά τον αριθμό των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί σε εκείνη του κοροναϊού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ). Τα πρώτα κρούσματα εντοπίζονται στη Μέση Ανατολή, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ΠΟΫ καλεί «τον κόσμο ολόκληρο να αναλάβει δράση». Η UNICEF στέλνει έξι τόνους βοήθεια στην Κίνα, κυρίως μάσκες και προστατευτικό ρουχισμό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πρώτοι επαναπατρισμοί

Ιαπωνία και ΗΠΑ αρχίζουν να επαναπατρίζουν υπηκόους τους. Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways (Ηνωμένο Βασίλειο) και Lufthansa (Γερμανία) αναστέλλουν όλες τις πτήσεις τους προς την Κίνα, άλλες μειώνουν τα δρομολόγιά τους.

Πολλά εργοστάσια στην Κίνα του ιαπωνικού ομίλου Toyota λαμβάνουν εντολή να παραμείνουν κλειστά ως την 9η Φεβρουαρίου. Πολλές άλλες ξένες εταιρείες αναστέλλουν τη λειτουργία υποκαταστημάτων τους.

Η κρίση διεθνοποιείται

Την 30ή Ιανουαρίου το Παρίσι ανακοινώνει το έκτο κρούσμα στη Γαλλία και το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του κοροναϊού στο γαλλικό έδαφος.

Η Ρωσία ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα με την Κίνα, μήκους 4.250 χιλιομέτρων.

Ο ΠΟΫ χαρακτηρίζει την επιδημία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας», ωστόσο κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν οι εμπορικές ανταλλαγές με την Κίνα ή τα ταξίδια στη χώρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν πρόοδο

Την 31η Ιανουαρίου Γαλλία, Βρετανία και Νότια Κορέα επαναπατρίζουν υπηκόους τους. Η Ιταλία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκταμιεύει κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ για την επιστημονική έρευνα όσον αφορά τον νέο κοροναϊό.

Το Ινστιτούτο Παστέρ (Παρίσι) καταφέρνει να απομονώσει και να προχωρήσει στην καλλιέργεια στελεχών του ιού. Ομάδες γιατρών στην Κίνα και στην Αυστραλία έχουν ήδη κάνει αυτό το κρίσιμο βήμα στην έρευνα για την κατασκευή εμβολίου και θεραπείας.

Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας

Τη 2α Φεβρουαρίου, ο επίσημος απολογισμός της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα αυξάνεται σε 304 νεκρούς ενώ τα κρούσματα αυξάνονται σε πάνω από 14.000, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Την ίδια μέρα στις Φιλιππίνες, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει τον ΠΟΫ για τον πρώτο θάνατο εκτός της επικράτειας Κίνας, ενός Κινέζου επισκέπτη από την Ουχάν.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)