to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 03.11.2014

Οικονομία

Πάει το όνειρο του Σαμαρά... ΕΕ: Απίθανη μια «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Ως «εξαιρετικά απίθανο» χαρακτήρισε πριν λίγο από τις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο μιας καθαρής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ανώτατο στέλεχος της ευρωζώνης, δείχνοντας προς την κατεύθυνση λήψης μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την ΕΕ.


Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Κόκκινου στις Βρυξέλλες, Χριστίνα Βασιλάκη:


«Η περίπτωση της λεγόμενης καθαρής εξόδου φαίνεται εξαιρετικά απίθανη για την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα των αγορών», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, εξηγώντας ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι «μια επίσημη συμφωνία, δομημένη, προβλέψιμη και με νομική μορφή, στην οποία θα εμπεριέχονται και μετρητά απο διαθέσιμους πόρους των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», έτσι ώστε να υπάρχει άμεση δυνατότητα δανεισμού.

Επιπλέον καταρρίπτονται και οι προσδοκίες της κυβέρνησης για αποδέσμευση από το ΔΝΤ αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος «είναι γνωστό τι έχει επικοινωνήσει η ελληνική κυβέρνηση τελευταία, ωστόσο πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη και ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ζητήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο καινούργιο πρόγραμμα της Ελλάδας». Ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ θα οριστικοποιηθεί μέσα από τις διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των πλευρών.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η ημερομηνία-ορόσημο για τη λήψη αποφάσεων είναι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, καθώς όπως ειπώθηκε, «η συμφωνία πρέπει να λάβει το πράσινο φως ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων», τα οποία όμως κλείνουν μετά τις 15 Δεκέμβρη για Χριστούγεννα. «Υπάρχει φόβος ότι θα μείνει ξεκρέμαστη η Ελλάδα αν δεν υπάρξει απόφαση μέχρι τότε», τόνισε η ίδια πηγή.

Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα εναπομείναντα 11 δις στο ΤΧΣ για την πιστοληπτική γραμμή είπε ότι είναι θετικός σε κάτι τέτοιο, ενώ σε σχέση με την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας επανέλαβε ότι «αναμένονται περισσότερες πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)