to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 11.06.2018

Πολιτική

Π. Τριγάζης: Ξένες στη δεξιά οι δικές μας προτάσεις για συνανάπτυξη και κοινή ασφάλεια των Βαλκανίων

Μιλώντας σε συνάντηση στη Βιέννη του Δικτύου Transform Europe, ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης ζήτησε από τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και άλλες προοδευτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για ένα Σχέδιο Συνανάπτυξης και Κοινής Ασφάλειας των Βαλκανίων, στην πορεία και για τις Ευρωεκλογές του 2019.


Τα Βαλκάνια, τόνισε ο Π. Τριγάζης, δεν μπορεί να είναι η πίσω αυλή της Ευρώπης. Πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν ένα ειρηνικό διαμέρισμα στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι. Η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας εργάζεται σταθερά για ειρηνικά και αλληλέγγυα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Αντιθέτως, οι δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς παραμένουν δέσμιες αντιλήψεων του ψυχρού πολέμου για τα Βαλκάνια, αρνούμενες τις προσπάθειες των κυβερνήσεων Ελλάδας–FYROΜ για την επίλυση του ονοματολογικού και την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα και μία κυβέρνηση με κορμό ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην FYROM, προωθούν σήμερα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, σε ένα πρόβλημα που βρισκόταν επί 25 χρόνια σε αδιέξοδο, εντάσσοντας την πολυπόθητη λύση του στην υπόθεση της ειρήνης και της συνανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής, στη βάση ιδεών και αξιών που είναι ξένες στη δεξιά.

Τέλος, το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας, ζήτησε από τις δημοκρατικές δυνάμεις της ΕΕ να μην κλείσουν την πόρτα της Ένωσης στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση της Άγκυρας δεν τηρεί αλλά παραβιάζει βάναυσα τους όρους που έχουν τεθεί, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης του Κυπριακού, για την συνέχιση της ενταξιακής πορείας της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)