to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 06.08.2015

πηγή: στο Κόκκινο

Πολιτική

Π. Τριγάζης: Μετά τη Χιροσίμα θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο αλλιώς

Τη φράση του Αντώνη Σαμαράκη, ότι η μέρα της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα θα έπρεπε να είναι το νέο σημείο αναφοράς της ανθρωπότητας για τη μέτρηση του χρόνου, θυμήθηκε ο Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) μιλώντας στο «Κόκκινο» και τους Τζούλη Τσίγκα και Γιώργο Τραπεζιώτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη θλιβερή επέτειο του βομβαρδισμού.


Σήμερα η Χιροσίμα τίμησε τη μνήμη των 140.000 νεκρών της από τη ρίψη της ατομικής βόμβας. 

Ο κ. Τριγάζης μίλησε για τη σημασία του πυρηνικού αφοπλισμού και την ενίσχυση του κινήματος ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Ακούστε:

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα (6 Αυγούστου 1945), ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ,  Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ισχυρά μηνύματα εγρήγορσης και κινητοποίησης πηγάζουν από την μαύρη επέτειο της Χιροσίμα, την ώρα που πολλοί πόλεμοι μαίνονται γύρω μας, ιδιαίτερα στη Μ. Ανατολή.

1. Το πρώτο μήνυμα είναι ότι οι πόλεμοι δεν είναι αναπόφευκτοι, η ειρήνη είναι δυνατή. Μήνυμα ελπίδας που συνοδεύει και την πρόσφατη συμφωνία του Ιράν με την Ομάδα των «5+1» χωρών, της οποίας οι επιπτώσεις, όπως η άρση των κυρώσεων, μπορεί να αποβούν πολλαπλώς ευεργετικές – όχι μόνο για τον λαό του Ιράν, αλλά και την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη, καθώς και για τη διεθνή οικονομία. Ας θυμηθούμε ότι μόλις πριν 2 χρόνια θεωρούνταν αναπόφευκτη μια διεθνής στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με εμπλοκή και του Ισραήλ.

2. Παρά τη λήξη του ψυχρού πολέμου πριν από 25 χρόνια, ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος δεν εξαλείφθηκε. Υπάρχουν σήμερα στον κόσμο περίπου είκοσι χιλιάδες πυρηνικά όπλα, τα οποία κατέχονται από εννεά χώρες, ενώ σε όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι χώρες που κατείχαν πυρηνικά όπλα ήταν εκείνες που αποτελούν και τα μόνιμα μέλη του Ασυυμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεπώς, το αίτημα και ο στόχος του γενικού και πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού διατηρεί την επικαιρότητά του στο ακέραιο.

Είναι η ώρα για την ανάληψη φιλειρηνικών πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή μας. Στην κατεύθυνση αυτή, υποβάλλω τις ακόλουθες προτάσεις:

 Α.  Η συμφωνία για το Ιράν πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το ταχύτερο δυνατό, και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εκπονήσει το δικό της σχέδιο δράσης για την αξιοποίησή της,  προς όφελος  και  της χώρας μας.

Β.  Ο έλεγχος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αφαιρεί όλα τα προσχήματα από κυβερνήσεις χωρών της Μ. Ανατολής, που αρνούνται την μετατροπή της περιοχής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό αφορά ειδικότερα το Ισραήλ, που όχι μόνο δεν έχει υπογράψει ούτε κυρώσει τη Συμφωνία Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (ΝΡΤ) αλλά αποδεδειγμένα διατηρεί και ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο.

Γ.    Η Ελλάδα –και πολύ περισσότερο η Κύπρος– έχει κάθε λόγο να υποστηρίξει διαδικασίες αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης στη Μ. Ανατολή και στη Μεσόγειο. Οι αναγκαίες καλές σχέσεις με το Ισραήλ δεν πρέπει να λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάληψη φιλειρηνικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβέρνησης της Ελλάδας. Αντιθέτως, οι καλές σχέσεις με το Ισραήλ πρέπει να αξιοποιηθούν σ΄αυτή την κατεύθυνση.

Δ.    Με το ίδιο πνεύμα, η κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να παρέμβει –στο μέτρο του δυνατού, κυρίως μέσω της ΕΕ– υπέρ της διάσωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας της Άγκυρας με τους Κούρδους.

Ε.   Η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στη σεισμογενή περιοχή των Αδάνων, απέναντι από την Κύπρο, αφορά και τις χώρες της περιοχής. Δεν είναι μόνο θέμα της Τουρκίας, αφού η πυρηνική απειλή δεν μπορεί να περιοριστεί στα εθνικά σύνορα. Ένα «μεσογειακό Τσερνόμπιλ» ή μία «μεσογειακή Φουκουσίμα»  θα αποτελέσει απειλή για πολλές χώρες και περιοχές, της Ευρώπης μη εξαιρουμένης.

Όχι άλλη Χιροσίμα !  - Όχι άλλο Ναγκασάκι! – Να καταργηθούν και απαγορευθούν τα πυρηνικά όπλα παντού στον κόσμο!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)