to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:33 | 11.03.2022

Πολιτική

Π. Σκουρολιάκος: O Τσαϊκόφσκι δεν ψήφισε Πούτιν

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του αν. τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Σκουρολιάκου για την απαγόρευση πολιτιστικών εκδηλώσεων από την ΥΠΠΟΑ με θέμα: "Αποκλεισμός πολιτιστικών έργων στην Ελλάδα στο πλαίσιο κυρώσεων της Ελλάδος κατά της Ρωσίας"


Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αναπλ. Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος, με την οποία καλούσε την Υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει για ποιο λόγο αποφάσισε την φίμωση πολιτιστικών έργων Ρώσων καλλιτεχνών στην χώρα μας, αν έχει μεριμνήσει για τον τρόπο που θα αποζημιωθούν οι εγχώριοι οργανισμοί που έχουν προγραμματίσει συνεργασίες, καθώς και για το πώς θα αποζημιωθούν οι Έλληνες καλλιτέχνες που επρόκειτο να συμμετάσχουν στις ακυρωμένες εκδηλώσεις.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο Δελτίο Τύπου της Υπουργού σύμφωνα με το οποίο: «Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έδωσε σήμερα οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς» που ως πρώτη συνέπεια είχε την ακύρωση μετάδοσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών της «Λίμνης των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι.

Επισήμανε πως μόνο στη χώρα μας, μεταξύ των χωρών του δυτικού κόσμου, οι ακυρώσεις έγιναν από την ίδια την Υπουργό!

Τόνισε πως εντός της Ρωσίας υπάρχουν έντονες και πολλές φωνές ανθρώπων του πολιτισμού κατά της εισβολής των Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ότι είναι απαράδεκτη μία πράξη φίμωσης του πολιτισμού που από την φύση του είναι ενάντια στον πόλεμο.

«Η συγκεκριμένη απόφαση είναι απαράδεκτη και στρέφεται ενάντια στον πολιτισμό που παράγει ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών. Αποτελεί πρωτοφανές γεγονός στη σύγχρονη ιστορία όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και της Ευρώπης. Ας φανταστούμε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να είχαν απαγορευτεί τα έργα του Μπετόβεν!

Επομένως, οι πράξεις απαγόρευσης πολιτιστικών έργων δεν λειτουργούν αποτρεπτικά στον πόλεμο αλλά τον ενισχύουν», κατέληξε ο κ. Σκουρολιάκος.

Η Υπουργός κ. Μενδώνη πήρε το λόγο και ισχυρίστηκε ότι το ΥΠΠΟΑ μιλάει για αναστολή και όχι για ακύρωση, έδωσε ένα "μάθημα" περί την διαφορά δημιουργού - πολιτιστικού οργανισμού και ζήτησε να φανταστούμε το χειροκρότημα στην παράσταση των Bolshoi, την ίδια στιγμή που ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε μια ανεξάρτητη χώρα. Στη συνέχεια έκανε μια απαρίθμηση δυτικών καλλιτεχνικών οργανισμών που ακυρώνουν παραστάσεις ρώσικων πολιτιστικών οργανισμών και ομολόγησε ότι στη χώρα μας όλα έγιναν με οδηγία του ΥΠΠΟΑ.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις ελληνικών οργανισμών και Ελλήνων καλλιτεχνών από τις ακυρωθείσες συνεργασίες ανέφερε ότι κανένας οργανισμός ή καλλιτέχνης δεν επηρεάζεται οικονομικά.

Στη δευτερολογία του ο κ. Σκουρολιάκος επισήμανε ότι η απαγόρευση δεν αφορά μόνο τη "Λίμνη των Κύκνων" - διαβεβαίωσε την Υπουργό ότι ο Τσαϊκόφσκι δεν ψήφισε Πούτιν για να του επιφυλάξει τέτοια τύχη - αλλά και την Dinara Alieva, διεθνούς φήμης υψίφωνο. Αφορά επίσης και τον Ρώσο πιανίστα Γκριγκόρι Σοκόλοφ, ρεσιτάλ του οποίου στο Μέγαρο Μουσικής ακυρώθηκε. Ρεσιτάλ του πιανίστα στην Νυρεμβέργη, τη Βιέννη και την Οστράβα της Τσεχίας πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Αναφέρθηκε και στην ενέργεια της Υπουργού να παραποιήσει τη Διακήρυξη των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ και να προσθέσει ανύπαρκτη απόφαση περί διακοπής των σχέσεων της ΕΕ με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας. «Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να παραποιεί Ευρωπαϊκή Διακήρυξη;», αναρωτήθηκε «παραπληροφορώντας τον ελληνικό λαό για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων τις αποφάσεις της;». Αυτό το χαρακτήρισε "αήθη επιχείρηση παραπληροφόρησης".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά Ρώσων καλλιτεχνών που αντιτάχθηκαν σ' αυτό τον πόλεμο. Το κρατικό θέατρο της Ρουμανίας έστειλε τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια στο δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, ενώ εμείς στείλαμε όπλα.

Στη δευτερολογία της η κ. Μενδώνη, ιδιαίτερα εκνευρισμένη ανέγνωσε ένα προκατασκευασμένο λόγο, για να εξηγήσει πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις παραστάσεις ως όργανο ρωσικής προπαγάνδας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)