to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 04.09.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτισμός

Π. Σκουρολιάκος: Ο «έτοιμος να κυβερνήσει» Μητσοτάκης ή δεν ξέρει ή δεν τον νοιάζει (ηχητικό)

Ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος μίλησε Στο Κόκκινο


Σε Ελλάδα και Βρετανία είναι σαφές ότι δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα συνδέεται με παραδοχή βρετανικής κυριότητας, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης όπως και με τα περί ενοποίησης Μουσείου-Πολυτεχνείου-Ακροπόλ μιλάει χωρίς να συνεκτιμά πραγματικότητες και δεδομένα, όπως κατέδειξε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Καυτηρίασε εξάλλου την κίνηση της υπουργού Λ. Μενδώνη να κλείσει το ταμείο αλληλοβοήθειας... ημετέρων του ΥΠΠΟ την ώρα που διερευνώνται σκάνδαλα εκατομμυρίων από προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς «30 χρόνια στο υπουργείο τα ξέρει ... αλλά κάνει πως ξεχνάει».

Τόσο στην περίπτωση των γλυπτών του Παρθενώνα όσο και στην πρόταση ενοποίησης του χώρου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Πολυτεχνείου και του Ακροπόλ, «φάνηκε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εντελώς απροετοίμαστη, ο μύθος ότι “ήρθαμε έτοιμοι και οργανωμένοι να κυβερνήσουμε” είναι ένα μεγάλο ψέμα που αποδεικνύεται καθημερινά και πάντως αποδεικνύεται με αυτές τις δύο περιπτώσεις», είπε ο κ. Σκουρολιάκος. «Δεν μπορεί να μην γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης, να μην του είπε κανένας. Τον φοβούνται και δεν τον ενημερώνουν και λέει ό,τι θέλει, ή τον ενημερώνουν και δεν τον ενδιαφέρει; Λένε κάτι και δεν έχουν ελέγξει τι υπάρχει από πίσω, ποιες είναι οι προϋποθέσεις». 

Ο κ. Μητσοτάκης «βγήκε και είπε να δανειστούμε τα γλυπτά του Παρθενώνα για την επέτειο της Παλιγεννεσίας και δεν ρώτησε αν μπορούμε να τα πάρουμε, ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις μας», συνέχισε ο κ. Σκουρολιάκος, όταν «πολύ ξεκάθαρα τον περασμένο Ιανουάριο ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου είπε “ευχαρίστως να σας τα δανείσουμε, αλλά θα αναγνωρίσετε την κυριότητα στη Βρετανία” … δεν του το είπε κανένας του κ. Μητσοτάκη;», ενώ ο ίδιος παρέθεσε και αντίστοιχα δεδομένα, τόσο συνταγματικού και κοινοτικού όσο και καθαρά γεωλογικού χαρακτήρα, που καθιστούν αδύνατο το σενάριο της ενοποίησης Μουσείου-Πολυτεχνείου-Ακροπόλ. 

«Αυτός ο μύθος των έτοιμων να κυβερνήσουν καταρρίπτεται κάθε μέρα», επανέλαβε ο κ. Σκουρολιάκος, υπενθυμίζοντας ότι παρότι μετά την σχετική ανακοίνωση του τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ενοποίησης «για δύο-τρεις ημέρες το κατάπιαν … ξαναβγήκε μετά ο κ. Μητσοτάκης στην Βουλή και είπε ότι θα γίνει, σαν να μην έχει προηγηθεί τίποτα, σαν να μην απεδείχθη περίτρανα ότι αυτά που είπε δεν γίνονται…».

Ο κ. Σκουρολιάκος αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο θέμα του ταμείου αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ που η νέα υπουργός Πολιτισμού έκλεισε «άρον-άρον» αφού καρατόμησε την επικεφαλής του που είχε αποκαλύψει σειρά σκανδάλων, με κίνδυνο να παραγραφούν πολύ σοβαρά αδικήματα. «Πρόκειται για ένα ταμείο όπου κυριαρχούσαν οι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές», είπε ο κ. Σκουρολιάκος, «ένα ταμείο που έπαιρνε εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων με αποφάσεις υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ταμείο μίας ένωσης προσώπων χωρίς καταστατικό, δεν είχε κάνει ποτέ εκλογές … έπαιρναν τα λεφτά και έκαναν ό,τι ήθελαν».

«Το πιο σημαντικό», συνέχισε, είναι ότι «όταν το ταμείο αυτό λειτουργούσε … η κ. υπουργός ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου. Ήταν και αυτή στον περίγυρο αυτής της διαφθοράς και αδιαφάνειας. Δεν το έβλεπε; Τι έκανε ως ΓΓ; Ήρθε τώρα να διορθώσει την διόρθωση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ … που τον Οκτώβριο του 2016 ζήτησε με το ΥΠΟΙΚ διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δωδεκαετίας και υπάρχει δικαστική διερεύνηση. Και έρχεται τώρα η υπουργός που ήταν τότε ΓΓ να διορθώσει την… διόρθωση. Συμμετείχε στο λάθος η κ. Μενδώνη» όπως τόνισε, για αυτή την κίνηση που φαίνεται να είναι κίνηση συγκάλυψης «για να πέσουν στα μαλακά όλοι αυτοί που αδιαφανώς διαχειρίστηκαν αυτά τα χρήματα χωρίς να έχουν εκλεγεί από κανέναν … η νυν υπουργός 30 χρόνια μέσα στο υπουργείο τα ξέρει πάρα πολύ καλά, αλλά κάνει πως τα ξεχνάει, γιατί φαίνεται πως η καρέκλα είναι αρκετά βολική», κατέληξε ο κ. Σκουρολιάκος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)