to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 09.02.2022

Πολιτισμός

Π. Σκουρολιάκος: Καταστροφική επιλογή το εισιτήριο των 50 ευρώ στο ναυάγιο της Αλοννήσου

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εισιτήριο των 50 ευρώ στο ναυάγιο της Αλοννήσου - Τι ανέφερε ο Π. Σκουρολιάκος, που επισήμανε προς τη Λ. Μενδώνη: «Εσείς μετράτε 50αράκι-50αράκι και θέλετε όλα να επιστρέφουν. Είναι και κάποια που δεν επιστρέφουν άμεσα. Θα επιστρέψουν αργότερα».


Ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πάνος Σκουρολιάκος, ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι το «ναυάγιο της Περιστέρας», όπως είναι γνωστό, είναι το πρώτο παγκοσμίως επισκέψιμο υποβρύχιο μουσείο και χαρίζει ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς είναι καλυμμένο με αμφορείς.

Συνέχισε λέγοντας πως το μουσείο είναι ένα έργο που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σχεδόν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκε στην ΝΔ έτοιμο, για να κόψουν κορδέλα. Αρνήθηκαν, ωστόσο, στα εγκαίνια ακόμη και το χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θα εκπροσωπούσε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής.

Πρόσθεσε επίσης ότι πολλοί φορείς, ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Δήμαρχος Αλοννήσου αντιδρούν στο πολύ ακριβό εισιτήριο ισχυριζόμενοι ότι το μουσείο απειλείται με αποδυμνάμωση και υπάρχει κίνδυνος να μην προσφέρει παράπλευρα οφέλη στην τοπική οικονομία.

Η Υπουργός στην απάντησή της ανέφερε ότι το μουσείο λειτούργησε πιλοτικά τα δύο τελευταία χρόνια, χωρίς εισιτήριο και είχε 600 επισκέπτες. Παρουσίασε αριθμητικά δεδομένα για να στοιχειοθετήσει την τιμή του εισιτηρίου, αναφέροντας πως με βάση την έως τώρα επισκεψιμότητά του τα έξοδα είναι 2πλάσια από τα έσοδα. Ισχυρίστηκε, έτσι, πως δεν χρειάζεται οικονομοτεχική μελέτη.

Στη δευτερολογία του ο Πάνος Σκουρολιάκος επεσήμανε στην Υπουργό πως «το ακριβό δεν φέρνει πάντα χρήματα». «Μετράτε 50αράκι-50αράκι και θέλετε όλα να επιστρέφουν. Είναι και κάποια που δεν επιστρέφουν άμεσα. Θα επιστρέψουν αργότερα» είπε χαρακτηριστικά. Έφερε μερικά παραδείγματα υποβρύχιων μουσείων όπως αυτό της Νάπολη με εισιτήριο 5 ευρώ και κόστος άλλα 45 ευρώ για τον εξοπλισμό της κατάδυσης, ενώ ο επισκέπτης της Αλοννήσου χρειάζεται 50 ευρώ εισιτήριο συν 50 ευρώ για τον εξοπλισμό. Στο ιστορικό αρχαιολογικό χώρο της Καλλίπολης (Τουρκία) έχουν εισιτήριο 13 ευρώ. Η Αλόννησος λοιπόν κινδυνεύει να μην έχει κανένα οικονομικό όφελος από το μουσείο. Ωστόσο, είπε, δεν απαντήσατε στην απρέπεια να μην επιτραπεί χαιρετισμός από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην απάντησή της η Υπουργός ισχυρίστηκε ότι συγκρίνονται ανόμοια μεγέθη, διότι τα μουσεία στα οποία αναφέρθηκε ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι σε πολύ μικρότερο βάθος, ενώ αναφερόμενη στο θέμα της άρνησης χαιρετισμού στον πρώην πρωθυπουργό είπε ότι το έργο σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά και λειτουργεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Προφανώς για την κυβέρνησή της και για την ίδια δεν έχει καμία αξία το γεγονός ότι σε περίοδο μνημονίων η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που το κατασκεύασε και τους το παρέδωσε έτοιμο προς λειτουργία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)