to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:03 | 06.10.2020

Πολιτισμός

Π. Σκουρολιάκος: Η Λ. Μενδώνη οφείλει να απαντήσει για την απόκρυψη κρούσματος στο Μουσείο της Ακρόπολης

Ο αν. τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναφέρεται στην καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης για την απόκρυψη επιβεβαιωμένου κρούσματος σε συνάδελφό τους, και ερωτά: «Μήπως, λόγω της εκδήλωσης με την μεγάλη εταιρεία πληροφορικής, κολοφώνα της κυβερνητικής πολιτικής, η εντολή απόκρυψης ήρθε από ψηλότερα;»


Αναλυτικά η δήλωση του Πάνου Σκουρολιάκου, αν. Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.:

«Η καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης για την απόκρυψη επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19 σε συνάδελφό τους είναι σοβαρότατη και οι ευθύνες του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης μεγάλες. Μήπως, όμως, λόγω της εκδήλωσης με την μεγάλη εταιρεία πληροφορικής, κολοφώνα της κυβερνητικής πολιτικής, η εντολή απόκρυψης ήρθε από ψηλότερα;

Σε κάθε περίπτωση η κ Υπουργός οφείλει να απαντήσει. Και ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά, επειδή πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, δεν θ’ απαντήσει με άρθρα και παραγράφους αλλά με την απλή και ξεκάθαρη αλήθεια. Υπάρχουν ναι ή όχι κρούσματα που δεν έχουν ανακοινωθεί και πού ακριβώς;

Αλλιώς υπάρχει και ο αξιοπρεπής δρόμος της παραίτησης».

Τι είχε καταγγείλει ο Σύλλογος Εργαζομένων

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νέου Μουσείου Ακρόπολης με ανακοίνωσή του έκανε χθες, 5/10, γνωστό ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα από τις 2 Οκτωβρίου και διερωτάται: «Μα τι κάνει το υπουργείο Πολιτισμού; Κρύβει κρούσματα ή όχι; Γιατί επιμένει στο ένα κρούσμα στην Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) μη ανακοινώνοντας άλλα τρία, όπως έχουμε πληροφορηθεί; Γιατί δεν ανακοινώθηκε κρούσμα Covid-19 σε εργαζόμενο στο Μουσείο Ακρόπολης ενώ την ίδια μέρα ανακοινώθηκε κρούσμα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο και έκλεισε για τρεις εργάσιμες μέρες;».

Επίσης χθες, σημειώνουμε, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο εκδήλωση παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη με την εταιρεία Microsoft.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων


Την Παρασκευή 2/10/20 οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Ακρόπολης ενημερωθήκαμε από συναδέλφους μας για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19 σε συνάδελφο μας.

Ως Σύλλογος εργαζομένων του Μουσείου Ακρόπολης κρίναμε επιτακτική την ανάγκη ενημέρωσης του προσωπικού το οποίο- εκτός από το τμήμα που παρουσιάστηκε το κρούσμα και αυτών που εργάζονται στον ίδιο όροφο- δεν γνώριζε απολύτως τίποτα.

Και παρόλες τις άμεσες ενέργειες του Γιατρού του Μουσείου σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς μέχρι σήμερα, Δευτέρα 5/10/20, το ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση προς το προσωπικό του, δεν έχει εκδώσει καμία σχετική ανακοίνωση, δεν έχει ενημερώσει για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σκεφτούμε ότι όλη αυτή η αποσιώπηση εις βάρος της υγείας όλων έχει γίνει λόγω της σημερινής εκδήλωσης της MICROSOFT στο Μουσείο για πολιτικές σκοπιμότητες και τυχόν αρνητική διαφήμιση.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι του Μουσείου όλες αυτές της ημέρες ερχόμαστε για δουλειά σε πλήρη άγνοια, φοβούμενοι για την υγεία τόσο τη δικιά μας όσο και των οικογενειών μας, αλλά και των επισκεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα έγινε γνωστή και η ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο σύφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ (από 2/10/20) θα παραμείνει κλείστο έως και την Τρίτη 6/10.

Τα ερωτήματά μας, λοιπόν, είναι ποια τα κριτήρια λειτουργίας ή μη ένος Μουσείου όταν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα? Γιατί το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει ανοιχτό χωρίς να έχει προβεί σε καμία ενημέρωση? Πού είναι οι καθύλην αρμόδιοι? Ποιες είναι οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί όλες αυτές τις ημέρες? Πραγματοποιήθηκαν τεστ στους συναδέλφους που ήταν σε άμεση επαφή? Πόσα και ποια τα αποτελέσματα? Μήπως όλη αυτή η απόκρυψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη?

Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους:

· Έκδοση άμεσης ανακοίνωσης τόσο από το ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης όσο και από το ΥΠΠΟΑ σχετικά όλες τις διαδικασίες που έχουν γίνει.

· Άμεση διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζομένους του Μουσείου (συμπεριλαμβανομένου της καθαριότητας και του εστιατορίου).

· Εκ νέου απολύμανση όλων των χώρων του Μουσείου και της Διοίκησης.

· Εντατικοποίηση του συχνού καθαρισμού όλων των χώρων και των επιφανειών.

· Εφαρμογή και τήρηση όλων μέτρων που έχουν εκδοθεί σχετικά.

· Επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας σε όλες τις Διευθύνσεις.

· Εφαρμογή του μέτρου των 9 ατόμων στον σριθμό των όμάδων που προσέρχονται στο Μουσείο.

· Αμεση συνεργασία της Διοίκησης του Μουσείου με τον Σύλλογο εργαζομένων για τις προτάσεις μας σχετικά με την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης και αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ του ΣΕΟΑΝΜΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)