to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

14:41 | 29.03.2013

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ξέρουμε πού το πάει η κυβέρνηση, μιλούν τα έργα και η πολιτική της

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ΣΤΟN ALPHA RADIO (Ν. Μάνεσης)


 • Συνομιλούσα πριν από λίγο με τον κ. Κεδίκογλου… Το ερώτημα που υποβάλει προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κεδίκογλου είναι πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ποια ουσιαστικά η θέση του μετά τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις στελεχών, μεταξύ των οποίων και η δική σας, ουσιαστικά το νόημα είναι να μην είναι ταμπού το ευρώ αν η ανεργία φτάσει στο 40% και κλείνει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, τι να το κάνουμε… Τι απαντάτε;…

Κατ΄αρχήν εμείς δεν έχουμε ερώτημα πού το πάει η κυβέρνηση, γιατί μιλάνε πια τα έργα της, μιλάει η πολιτική της. Το πού πηγαίνει αυτή η κατάσταση, το πού οδηγείται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Εμείς είμαστε απόλυτα, νομίζω, ξεκάθαροι σε σχέση με τη στρατηγική μας αντίληψη απέναντι στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Κι αυτό δεν το διατυπώνουμε για πρώτη φορά. Το παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό και τον Μάη και τον Ιούνιο. Είμαστε μία δύναμη η οποία επιδιώκει την επαναθεμελίωση της Ευρώπης, έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη να δοθούν συνολικές λύσεις για τα ζητήματα των δημόσιων χρεών, για τα ζητήματα του τραπεζικού συστήματος. Αγωνιζόμαστε για την σε εντελώς διαφορετική βάση συγκρότηση της ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, εκείνο το ερώτημα που θέτουμε εμείς στην κυβέρνηση είναι αν στη δικιά της τελικά αντίληψη ισχύει το πάση θυσία για το ευρώ κι αν είναι διατεθειμένη να τα ξεπουλήσει όλα, να διαλύσει πλήρως την κοινωνία, να εκτινάξει τους δείκτες της ανεργίας και της ύφεσης στα ύψη χάριν του νομίσματος.

Εμάς αντίπαλός μας δεν είναι το ευρώ. Αντίπαλός μας είναι οι κυρίαρχες στρατηγικές της ακραίας λιτότητας, οι αντικοινωνικές στρατηγικές της ακραίας λιτότητας που εκφράζονται μέσα από την πολιτική της κυρίας Μέρκελ.

 • Αυτό το πάση θυσία, όπως λέτε, δηλαδή σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο στις θυσίες του ελληνικού λαού;…

Νομίζω ότι το πάση θυσία σημαίνει θυσία χωρίς όριο. Έτσι δεν είναι; Κι εσείς κι εγώ γνωρίζουμε ελληνικά. Και το ερώτημα που θέτουμε και ξαναθέτουμε προς τη σημερινή κυβέρνηση, σε όλα τα μέρη της κυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος της ΔΗΜ.ΑΡ. σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή απάντησε «ναι, πάση θυσία». Είναι ανατριχιαστικό, του απαντώ, αυτό το πράγμα. Δηλαδή δεν έχει τίποτα αξία μπροστά στην εμμονή σε μια πολιτική η οποία διαλύει τα πάντα;

Άρα λοιπόν εμείς εκφράζουμε, πιστεύω, σ΄ αυτή τη φάση τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, εκφράζουμε τη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας να ξαναποκτήσει την αξιοπρέπειά της και την πάνδημη, θα έλεγα, πλέον συνειδητοποίηση και ανάγκη να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

 • Θα συμφωνήσουμε όλοι μας ότι οι θυσίες πρέπει να σταματήσουν και το ταχύτερο δυνατό. Αλλά να πάρω το αρνητικό σενάριο.. Αν οι θυσίες συνεχιστούν, τότε εσείς ως κόμμα εξετάζετε εναλλακτική πολιτική προσέγγιση;..

Η εναλλακτική προσέγγιση η δικιά μας είναι απέναντι σ΄ αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται. Εναλλακτικό είναι το σχέδιο μας. Εναλλακτικό εντός της Ευρώπης. Αυτό είναι το σχέδιό μας.

 • Εναλλακτικό εντός της Ευρώπης, βεβαίως, αλλά και εντός του ευρώ;…

.. Αλλά προσέξτε να δείτε. Έχει πάρα πολλά αν. Γιατί εγώ θα ήθελα να ξέρω τον χρόνο που θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση, τι θα έχει «τρέξει» τότε συνολικά στην Ευρώπη, ποια θα είναι η διεθνής οικονομική κατάσταση και αν τότε πάρει την ευθύνη, εάν είναι ακόμα η κυρία Μέρκελ στα πράγματα, να πει όχι στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, διαλύοντας την ευρωζώνη. Αυτές είναι όλες οι προϋποθέσεις για να δούμε τι θα μπορέσουμε να απαντήσουμε . Αν αφαιρούμε απ΄ αυτή τη σύνθετη και πολυπαραμετρική πραγματικότητα κάτι απλά και μόνο για να κάνουμε μια στενή επικοινωνιακή πολιτική που υποκρύπτει κι έναν εκβιασμό, όπως τον είδαμε τον Μάη και τον Ιούνιο, που θέλει να ταυτίσει το μνημόνιο με το ευρώ, τότε προσπαθούμε να συγκαλύψουμε τις πραγματικές πλευρές ενός σύνθετου προβλήματος.

 • Άρα λοιπόν, αν καταλαβαίνω, βεβαίως και στην Ευρώπη, βεβαίως και στην ευρωζώνη, βεβαίως και στο ευρώ.. αλλά μην αντιμετωπίζουμε και ως ταμπού το ευρώ.. αυτό μου λέτε…

Ταμπού δεν πρέπει να είναι, ούτε ταμπού, ούτε φετίχ ούτε το ευρώ, ούτε η δραχμή. Σε κάθε περίπτωση, η δικιά μας αντίληψη για τα πράγματα δεν είναι η υιοθέτηση στρατηγικών οι οποίες οδηγούν σε εθνικές αναδιπλώσεις. Αυτό το πιστεύουμε βαθύτατα. Σήμερα αυτό που έχουν ανάγκη οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι όχι να κατακερματίσουν τις προσπάθειές τους κινούμενες μέσα στα εθνικά σύνορα, αλλά να συντονίσουν το βηματισμό τους για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών.

 • Τώρα.. Υποβάλλατε, μεταξύ των άλλων, κι ένα ερώτημα στην κυβέρνηση, το τι θ α κάνει σε περίπτωση που επιχειρηθεί από τους δανειστές να εφαρμοστεί κούρεμα καταθέσεων, ό,τι έγινε στην Κύπρο. Γιατί το λέτε αυτό και έχετε αυτή την απορία; Η κυβέρνηση λέει ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό, θωρακίστηκαν οι τράπεζες. Έχετε φόβους ότι μπορεί να μας φέρουν αυτό το μέτρο στην Ελλάδα;..

Πολλά έχει πει κατά καιρούς η κυβέρνηση. Το τελευταίο που θυμόμαστε είναι ότι το χαράτσι θα ήταν μόνο για δύο χρόνια, θα ήταν μέχρι το τέλος του 2012 και βλέπετε ότι είναι διατεθειμένη να το συνεχίσει και το 2013. Πολλά είχε πει και ο κ. Παπακωνσταντίνου παλιότερα, πολλά έχει πει και ο κ. Σαμαράς ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Την ίδια στιγμή έχουν ψηφίσει ρήτρες αυτόματης ενεργοποίησης σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του μνημονιακού προγράμματος. Σ΄ αυτή λοιπόν την περίπτωση, που έρθει η τρόικα και πει ότι δεν πιάνονται οι στόχοι των εσόδων και βάλει το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων στο τραπέζι, θα πει τότε ένα όχι η κυβέρνηση; Ή θα εξακολουθήσει αυτή τη στρατηγική της δια βίου πια υποταγής απέναντι στους δανειστές;

 • Και αν τεθεί σε εσάς το δίλημμα, θα πείτε όχι;…

Εσείς τι λέτε;…

 • Εγώ λέω ότι θα πείτε όχι.. αλλά θέλω να μου το πείτε εσείς…

Θα συμφωνήσω μαζί σας..

 • Θέλω ένα σχόλιό σας για το τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα εάν υιοθετήσει ο Νταβούτογλου την απειλή περί οριστικής διχοτόμησης; …

Εμείς πρέπει να αγωνιστούμε στην κατεύθυνση της ενιαίας ανεξάρτητης Κύπρου, της λύσης μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου.

 • Αυτός είναι ο στόχος.. Αλλά, εάν τεθεί το ζήτημα της διχοτόμησης; .. Γιατί αποκλείεται να συνεκμεταλλευθούμε τα πιθανά κοιτάσματα…

Το ερώτημα αυτό κι αυτές οι προσπάθειες της Τουρκίας είναι εδώ και δεκαετίες. Βεβαίως η Κύπρος παραμένει ντε φάκτο διχοτομημένη, αλλά μιλάμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός μας. Αλλά βλέπετε τελικά πως δεν υπάρχουν εύκολες προσεγγίσεις σε τόσο σύνθετα ζητήματα, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου μέσα απ΄ αυτήν αναδεικνύεται πια ένας ανταγωνισμός πελώριων αντιτιθέμενων γεωπολιτικών συμφερόντων. Άρα κανείς πρέπει να είναι πάρα πολύ νουνεχής πριν κραυγάζει δεξιά και αριστερά.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)