to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 15.05.2015

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: To ILO είναι θετικό στις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες

«Ααπό μεριάς του ILO χαιρετίστηκε η επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα αλλά συγκεκριμένα τοποθετήθηκε θετικά ως προς την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία μας ξαναεισάγει σε μια λογική αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποκατάστασης του πραγματικού περιεχομένου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου»


Στη θετική στάση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εισάγει μια λογική αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αναφέρεται, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. 

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Κάλημέρα κύριε υπουργέ. Είχατε μια συνάντηση με τον διευθυντή της ILO. Ποιο ήταν το περιεχόμεο της συζήτησής σας;

Το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει μια πολύ συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, έχει ξεκινήσει ένας πραγματικός μετά από πάρα πολλά χρόνια κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα και θελήσαμε, όπως άλλωστε είχαμε πει πριν από λίγο καιρό, να επισκεφθούμε τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας - τον ILO έτσι ώστε να ανταλλάξουμε γνώμες, σκέψεις πάνω σ΄ αυτά τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τον χώρο της εργασίας. Το θετικό είναι ότι από μεριάς του ILO χαιρετίστηκε η επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα αλλά συγκεκριμένα τοποθετήθηκε θετικά ως προς την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία μας ξαναεισάγει σε μια λογική αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποκατάστασης του πραγματικού περιεχομένου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική μέρα η σημερινή σε μια κρίσιμη στιγμή, που γνωρίζετε ότι τα εργατικά συζητούνται και με τους θεσμούς. Πήγαμε πάρα πολύ καλά.

Κύριε υπουργέ οι θεσμοί πάντως επιμένουν ότι πρέπει να μπουν και τα εργασιακά στη λεγόμενη κλίνη του Προκρούστη. Ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης;

Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό, έτσι τουλάχιστον με την αυστηρότητα που το λέτε. Και οι θεσμοί είχαν αναγνωρίσει από μεριάς τους την ανάγκη να ξαναδούμε όλοι μαζί τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πέρα από συγκεκριμένες δικές τους εμμονές θα έλεγε κανείς τα κρίσιμα θέματα των ομαδικών απολύσεων, τα οποία όμως αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση μια καθαρή ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή και δεν τίθεται από μεριάς μας τέτοιο ζήτημα, νομίζω ότι και μετά τη σημερινή συνάντηση θα διαπιστώσουν και εκείνοι ότι πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή κοινότητα διαμορφώνεται ένα μέτωπο συμπαράστασης της πρωτοβουλίας που παίρνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πώς πάμε στις συζητήσεις με τους θεσμούς, με τους εταίρους, για τα εργασιακά ;

Έχοντας στο χέρι μας μια δήλωση εκ μέρους του ILO το οποίο βεβαίως χωρίς να υποκαθιστά τη συζήτηση ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται καταρχήν θετικά απέναντι στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)