to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 16.05.2016

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Με τον ΤΑΡ η Ελλάδα μπαίνει σε νέα αναπτυξιακή πορεία

«Τα εγκαίνια του αγωγού TAP ουσιαστικά συμπίπτουν με μία ευτυχή θα έλεγα συγκυρία για τη χώρα μας, με αυτή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Σηματοδοτούν την είσοδο της χώρας σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία», είπε στους δημοσιογράφους ο Π. Σκουρλέτης.


Την είσοδο της Ελλάδας σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία σηματοδοτούν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που γίνονται αύριο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τη Βουλγάρα ομόλογό του Τεμενούζκα Πέτκοβα.

«Τα εγκαίνια του αγωγού TAP ουσιαστικά συμπίπτουν με μία ευτυχή θα έλεγα συγκυρία για τη χώρα μας, με αυτή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Σηματοδοτούν την είσοδο της χώρας σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Ο TAP είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Οι άμεσες επιπτώσεις αυτού του έργου στη Βόρεια Ελλάδα είναι ήδη γνωστές. Περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συμβόλαια για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του. Ταυτόχρονα σήμερα με τη Βουλγάρα ομόλογό μου συζητήσαμε για δύο άλλα εξίσου σημαντικά έργα.

Τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό τον IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων, σε συνδυασμό με τον TAP, ουσιαστικά καθιστούν τη χώρα μας έναν ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης. Η σημερινή κυβέρνηση κατορθώνει να ασκεί μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική η οποία ανοίγει νέους δρόμους, κτίζει γέφυρες και ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση της χώρας μας. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα θα αντιληφθεί τις θετικές επιπτώσεις από αυτά τα έργα τα οποία σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνουν πέρα από τον TAP που αύριο τον εγκαινιάζουμε ούτως ή άλλως».

Σε ερώτηση για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των market test που αξιολογούν την βιωσιμότητα του και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την τελική φάση αυτών των τεστ όπου θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιριών που θα δεσμεύσουν ποσότητες φυσικού αερίου. Τόνισε πως «η στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι δεδομένη, κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι αυτό το έργο πρέπει και θα ολοκληρωθεί». Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το 2020.

Ο κ. Σκουρλέτης και η ομόλογός του της Βουλγαρίας είχαν κοινή συνάντηση με ενδιαφερόμενες εταιρίες για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.

(Aυγή)

Τριπλασιάστηκαν τα ποσά που θα εισπράξουν οι Δήμοι από όπου θα περάσει ο TAP, στην κατασκευή του οποίου θα απασχοληθούν τουλάχιστον 8.000 άτομα, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο και τον Στ.Σχινά.

Τα αυριανά εγκαίνια της έναρξης εργασιών του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ στο ελληνικό έδαφος στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία αντιπροσωπειών από Ιταλία, Τουρκία, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία, γίνονται τη στιγμή που ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση και ουσιαστικά η χώρα μπαίνει σε μία νέα περίοδο, που χαρακτηρίζεται από την ανάκαμψη της οικονομίας, είπε ο κ.Σκουρλέτης. Δεν είναι μία αισιόδοξη εκτίμηση, επιβεβαιώνεται από τα πρώτα σημάδια και θα είναι πραγματικότητα τους επόμενους μήνες.

Οι άμεσες επιπτώσεις από το έργο θα είναι η δημιουργία τουλάχιστον 8.000 θέσεων εργασίας για την κατασκευή του, ενώ συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ γίνονται με ελληνικές εταιρείες είτε ως κατασκευαστές είτε ως υπεργολάβοι. Είναι ένα έργο που θα το «καταλάβει» όλη η Βόρεια Ελλάδα, από την Θράκη ως την Δυτική Μακεδονία, σημείωσε, καθώς το μήκος του στο ελληνικό έδαφος ξεπερνά τα 500 χλμ.

Ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης στρατηγικής σημασίας, καθώς εντάσσεται στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην προμήθεια φυσικού αερίου, μέσω του πλουραλισμού στις πηγές τροφοδοσίας. Προσέθεσε επίσης ότι δεν είναι το μόνο έργο στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και άλλα ανεξάρτητα, που ωστόσο «κουμπώνουν» στον αγωγό, όπως ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα ο αγωγός θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019 ή τις αρχές του 2020 και θα υπάρχουν μία σειρά από οφέλη, από την φορολόγηση των εταιρειών που εμπλέκονται και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ.Σκουρλέτης, η κυβέρνηση παρέλαβε μία συμφωνία από την περίοδο Σαμαρά στην οποία δεν υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, πέτυχε τον τριπλασιασμό των κεφαλαίων που θα καταβάλει η εταιρεία στους Δήμους από τους οποίους θα διέρχεται ο αγωγός, από τα 11 εκατ. ευρώ στα 32 εκατ. ευρώ, την επόμενη τριετία.

Επίσης, η εταιρεία προβλέπεται πλέον να καταβάλει αποζημιώσεις και για τις δημόσιες γαίες και τα δάση τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον αγωγό, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία.

Ελληνικές εταιρείες, όπως η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ, επίσης θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο έργο σε κάποιο ποσοστό, αλλά η αρχική σύμβαση δεν είχε προβλέψει κάτι τέτοιο και τώρα δεν υπήρχαν περιθώρια, υπογράμμισε ο ίδιος.

Κατέληξε επίσης σημειώνοντας ότι είναι σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους στο εξωτερικό ότι οι ρυθμοί προώθησης του έργου είναι πολύ πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί από ότι στις άλλες εμπλεκόμενες χώρες, ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σε τέτοιου είδους έργα, όπως είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)