to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 09.10.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Τον Μάρτιο στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Με την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων το Μάρτιο, οι νέοι μόνιμοι εργαζόμενοι στους Δήμους και κυρίως στην καθαριότητα θα μπορούν να πάνε στις θέσεις τους, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Αυξάνονται κατά 5% τα κονδύλια προς Δήμους με αλλαγή στην κατανομή τους, ώστε να στηριχθεί περαιτέρω η Περιφέρεια.


«Το θετικό στο σχέδιο προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί είναι ότι προβλέπεται 5% αύξηση πόρων για την αυτοδιοίκηση, σε σχέση με το περυσινό ... έχει ιδιαίτερη σημασία, δεν είναι αμελητέα ... Πρόκειται για περίπου 150 εκατ. ευρώ επιπλέον, που θα κατανεμηθούν στους Δήμους απευθείας», είπε ο κ. Σκουρλέτης.
 
«Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε νέα κριτήρια κατανομής, με βάση νέα κατηγορίοποίηση των Δήμων», συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς «δεν μπορεί το πληθυσμιακό κριτήριο να είναι το απόλυτο μέτρο», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «ένας μικρός Δήμος της περιφέρειας έχει να πληρώσει για το αποχετευτικό δίκτυο, να συντηρήσει αγροτικούς και δημοτικούς δρόμους, να διαχειριστεί δάση, κάτι που π.χ. δεν έχει ένας Δήμος της Β΄ Αθήνας, καθώς καλύπτονται με άλλο τρόπο αυτές οι ανάγκες».
 
Έτσι, «θα μπουν τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα έχουμε μία πιο ισόρροπη κατανομή κονδυλίων, που θα στηρίζουν τελικά τη ζωή και την καθημερινότητα στην περιφέρεια», όπως είπε.
 
«Ξεπεράσαμε το σκόπελο προωθώντας τη μόνιμη εργασία»
 
Στο θέμα των συμβασιούχων των Δήμων, ειδικά στην καθαριότητα, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ... υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις Επιτρόπων που θέτουν κάποια ερωτήματα -αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου. Έχουμε ξεπεράσει αυτό το σκόπελο, στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων σε όλη τη χώρα».
 
Όπως είπε, εντός των επόμενων ημερών θα μπει μπρος ο διαγωνισμός για την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων εργασίας στην καθαριότητα. Το ακριβές νούμερο θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες και «θα τρέξει ο διαγωνισμός από τώρα ώστε το Μάρτιο να έχουμε την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων και στην βάση αυτής να πάνε στις θέσεις τους».
 
Σημείωσε ότι είναι μία λύση που «λύνει το γόρδιο δεσμό των συμβασιούχων στην καθαριότητα, προκρίνοντας τις σταθερές σχέσεις απασχόλησης και προστατεύοντας από άλλου είδους "σκέψεις" που υπήρχαν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης -ευτυχώς από πολύ λίγους δημάρχους- να παραδώσουν αυτή την υπηρεσία σε ιδιώτες».
 
Έτοιμο το υπουργείο και οι Δήμοι για την ταυτότητα φύλου
 
Αναφερόμενος επίσης στην νομοθετική πρωτοβουλία για την ταυτότητα φύλου και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι θα ψηφιστεί και θα είναι ένα ακόμη βήμα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων και του αυτοπροσδιορισμού τους.
 
Το υπουργείο Εσωτερικών παίζει βασικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ταυτότητα φύλου, μέσω των Δήμων, που τηρούν τα ληξιαρχεία, εκδίδουν πιστοποιητικά κτλ. και ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «αυτά τα θέματα τα έχουμε συζητήσει εδώ και αρκετούς μήνες και έχουν λυθεί».
 
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί «με λύπη, είναι η "στενή" αντιμετώπιση, η αφοριστική προσέγγιση, εκ μέρους της Ελληνικής Εκκλησίας, σε αντίθεση π.χ. με την Καθολική Εκκλησία ή άλλες, που φαίνονται πολύ πιο ανοιχτές στο να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους ζητήματα».
 
* Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη εδώ.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)