to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 03.05.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Θετική εξέλιξη η τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ υπέρ των εκλογών

Θετικά αποτίμησε την τελευταία τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ, που έστω και καθυστερημένα αντιλήφθηκε, όπως είπε, την ανάγκη να ηττηθεί αυτή η πολιτική και να οδηγηθούμε σε εκλογές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPENTV. Πρόσθεσε σχετικά, ότι «είναι επιβεβλημένο σήμερα να υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα εξόδου από τη σημερινή κρίση. Πάνω σε μια ισότιμη βάση, η αριστερή και προοδευτική αντιπολίτευση να αποκτήσει κοινό βηματισμό και να διεκδικήσει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία».


Αναφορικά με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε ότι η κυβέρνηση παραπέμπει διαρκώς σε μέτρα που πρόκειται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή ακρίβεια, ενώ κάνει τα λιγότερο δυνατά για την αντιμετώπισή της, με αποτέλεσμα την παταγώδη αποτυχία της στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Άκουγα τα σχόλια του κ. Κεφαλογιάννη και νόμιζα ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο, δηλαδή στην προηγούμενη σύνοδο Κορυφής. Τα ίδια ακριβώς είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, που παρέπεμπε για λύσεις και αποφάσεις τον Μάιο. Τώρα ο Μάιος ήρθε και πάλι περιμένουμε ένα «πράσινο φως» από την Ευρώπη. Δεν πάει, όμως, έτσι. Έχουμε οκτώ μήνες μιας μεγάλης ακρίβειας και η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα, κάνει τα λιγότερο δυνατά, ρίχνει τις ευθύνες της στον πόλεμο, ενώ όπως είπαμε η ακρίβεια έχει ξεκινήσει εδώ και οκτώ  μήνες, δεν αξιοποιεί τα διαθέσιμα εργαλεία και η κοινωνία και οι επιχειρήσεις «ματώνουν».

Πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, ο κόσμος βρίσκεται σε απελπισία, κυριολεκτικά σε απελπισία και βλέπουμε μία κυβέρνηση η οποία γενικώς απειλεί την ακρίβεια λέγοντας ότι κάτι θα κάνει τον επόμενο μήνα. Μας λένε ότι και τα μέτρα που θα πάρουν τις επόμενες ημέρες θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο.

Έχει δώσει κάτι. Μια επιταγή ακρίβειας η οποία ισοδυναμεί με λίγο παραπάνω από το τίποτα, όταν η αύξηση, για παράδειγμα στο ρεύμα, πλησιάζει το 80%, όταν ο πληθωρισμός είναι λίγο πριν το 10%, ενώ ο πληθωρισμός της χονδρικής είναι πάνω από 40%. Φαντάζομαι ότι πηγαίνετε στα σούπερ μάρκετ, βλέπετε τι γίνεται.  πρόκειται περί κοροϊδίας, όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που δεν καλύπτει το ποσοστό που «τρέχει» ο πληθωρισμός. Ουσιαστικά έχουμε μία μείωση, σχεδόν κατά δύο μονάδες, της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση καταφεύγει σε ψεύδη, αρνούμενη τις δικές της ευθύνες. Να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι από το 2013 και εφαρμόστηκε το 2020. Το χρηματιστήριο ενέργειας ήταν μια ευρωπαϊκή Οδηγία, μια κατεύθυνση που ενσωματώθηκε στη χώρα μας το 2018. Εφαρμόστηκε το 2020 με ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς να προβλέπει ούτε πλαφόν, όπως ήταν ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μια παράλληλη, προθεσμιακή αγορά. Έτσι, όλα περνούν μέσα από έναν ημερήσιο κερδοσκοπικό μηχανισμό. Και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εδώ και δύο μήνες ψάχνει να βρει τα υπερκέρδη που υποτίθεται θα φορολογηθούν.

Χαίρομαι που η πλευρά του ΚΙΝΑΛ ανακάλυψε την ανάγκη να ηττηθεί αυτή η πολιτική και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Έστω και καθυστερημένα δείχνει ότι αντιλαμβάνεται ποια είναι η πραγματική πίεση, ότι τα γεγονότα οδηγούν στο να στηθούν κάλπες και ο κόσμος να εκφραστεί απέναντι σε αυτή την πολιτική που καταστρέφει τη ζωή του.

Είναι επιβεβλημένο σήμερα να υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα εξόδου από τη σημερινή κρίση. Πάνω σε μια ισότιμη βάση, η αριστερή και προοδευτική αντιπολίτευση να αποκτήσει κοινό βηματισμό και να διεκδικήσει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία με μέτρα συγκεκριμένα, γνωστά από πριν στον λαό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα μεγάλα προβλήματα που έχουμε. Αυτή η πολιτική είναι βαθιά αντικοινωνική και πρέπει να ηττηθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)