to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 23.06.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Θεωρώ τώρα εφικτό να επανεξεταστούν δεσμεύσεις μας

«Καλύτερη από όσο θα περίμενε κανείς στη συγκεκριμένη στιγμή» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο, το πρωί του Σαββάτου (23/6).


Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, την τελική συμφωνία επηρέασαν παράμετροι, όπως: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι διαθέσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων «εν έτει 2018 και με δεδομένα τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη», καθώς και το πρόβλημα της Ιταλίας, το οποίο «δεν αποκλείεται να επανέλθει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πώς, πότε και κατά πόσο θα μπορέσει να «ανασάνει» η ελληνική κοινωνία, ο Π. Σκουρλέτης είπε:

«Βέβαιος δεν μπορεί να είναι κάποιος, αλλά αισιόδοξος είμαι. Η αισιοδοξία πηγάζει από το μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας που θα έχουμε εφεξής, αλλά και από τις καλές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (…). Διαθέτουμε, πλέον, ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα. Θεωρώ λοιπόν εφικτό να προσεγγίσουμε με νέο τρόπο δεσμεύσεις, τις οποίες έχουμε αναλάβει,  αρχίζοντας εκείνην που αφορά τις συντάξεις από 1/1/19».

"Πρώτα συντάξεις - αφορολόγητο, αργότερα τα πρωτογενή"  

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια επανεξέτασης, στο μέλλον, των συμφωνηθέντων  στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός τόνισε: «Θα προτιμούσα να ξεκινήσουμε από τις συντάξεις και το αφορολόγητο, δηλαδή θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας».

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι ο στόχος για τα πρωτογενή  συνδέεται άμεσα με τις αξιώσεις των δανειστών για συντάξεις και αφορολόγητο, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε: «Ναι, αλλά υπάρχει και άλλη διασύνδεση. Είναι και η πορεία μεγέθυνσης της οικονομίας. Ξέρετε, μπορεί πχ η διαφορά ανάμεσα σε ένα ρυθμό ανάπτυξης του 1,4%  και στο 2% να μην φαντάζει μεγάλη στα μάτια κάποιου που διαβάζει στατιστικές, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλη. Αν καταφέρουμε να υπερβούμε το 2% θα έχουμε κάνει σημαντικότατο βήμα (…). Σε δεύτερη φάση, ναι, μπορούμε να δούμε το θέμα των πρωτογενών. Η επανεξέτασή τους όμως δεν νομίζω ότι είναι της παρούσης».

Στη συνέχεια ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει σημεία κριτικής που ασκούνται για τη συμφωνία στο Eurogroup, αλλά και απόψεις που αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να «ορθοποδήσει», οικονομικά και κοινωνικά. 

ΚΡΙΤΙΚΗ 1η: «Δεν μπορεί να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε ένα χρέος που προσεγγίζει το 180% του ΑΕΠ και το οποίο έχει αυξηθεί αισθητά και σε απόλυτα μεγέθη. Στα μνημόνια μπήκαμε όταν το χρέος ήταν 129%, πώς θα το τιθασεύσουμε τώρα που ανήλθε στο 180%;»

«Βασικό μέτρο σύγκρισης είναι η δυναμική της οικονομίας, όχι το μέγεθος του χρέους, από μόνο του», σχολίασε ο Π. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Θα θυμάστε, ασφαλώς, πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση και με τα ελλείμματα. Από τότε, έχουν αλλάξει πολλά. Δεν είναι μόνο τα δημοσιονομικά, είναι και η εμφανής βελτίωση στο ισοζύγιο, στις εξαγωγές. Πρόκειται για βελτίωση, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιες οι αγορές, στη δομή της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, δοθέντος του ρόλου που διαδραματίζουν στις ημέρες μας οι αγορές. Όχι μόνο στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και σε όσες δεν βρίσκονται πια, ή δεν βρέθηκαν καθόλου».

ΚΡΙΤΙΚΗ 2Η: «Το γεγονός ότι συμφωνήθηκε στο Eurogroup ‘μαξιλαράκι
ρευστότητας’ δείχνει πως ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι πιστωτές είναι στην πραγματικότητα βέβαιοι πως η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει  τη χρηματοδότησή της, μόνη της, από τις αγορές».


«Μα το ‘μαξιλαράκι’ είναι αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της δυνατότητας. Δεν την καθιστά αμφίβολη, την ισχυροποιεί. Διότι είναι ένα σήμα προς τις αγορές πως, ακόμη κι αν κάτι δεν πάει καλά, πχ για λόγους συγκυριακούς, διεθνείς, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σταθερή. Το ‘μαξιλαράκι’ καθησυχάζει, ό,τι κι αν συμβεί. Είδατε πχ πόσο επηρεάστηκαν τα δικά μας επιτόκια λόγω του ιταλικού ζητήματος, μολονότι εμείς εδώ ακούγαμε επαίνους για την πορεία της οικονομίας μας (…). Είναι μεγάλη υπόθεση να γνωρίζουν οι αγορές πως επί 22 μήνες, οτιδήποτε κι αν προκύψει, εμείς θα μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις δανειακές μας υποχρεώσεις, χωρίς να ζητήσουμε ευρώ».

ΚΡΙΤΙΚΗ 3η:  «Η επιμήκυνση της εξόφλησης του χρέους, που κάθε άλλο παρά μειώθηκε, είναι δώρο – άδωρο. Το μόνο που επιτυγχάνεται έτσι είναι να φορτωθούν βάρη οι νεότεροι, οι επερχόμενες γενεές».

«Αυτή η άποψη βλέπω ότι είναι διαδεδομένη, είναι όμως και απλουστευτική προσέγγιση», σχολίασε ο Π. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Η επιμήκυνση, σε συνδυασμό με την περίοδο χάριτος, συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων. Πόρων που θα μπορούμε να διαθέσουμε στην ανάπτυξη, όπως και στην κοινωνική πολιτική, ώστε να πετύχουμε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου πολλών συμπολιτών μας (….)  Αλλά και η επιμήκυνση, την οποία θα συνοδεύει  επιτόκιο σταθερό και φθηνότερο, είναι ένας ακόμη τρόπος εξοικονόμησης πόρων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, κρίσιμο θέμα είναι η ανάπτυξη, οι ρυθμοί «με τους οποίους θα κερδίσουμε πάλι αυτό το 25% του ΑΕΠ που χάθηκε στην εποχή των μνημονίων». Διότι, πρόσθεσε, όταν συμβεί αυτό, τότε και η μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ θα αρχίσει να επιταχύνεται. 
 

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)