to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 26.03.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: «Τα άγρια μέτρα στα εργασιακά τα φυλάνε για μετά τις εκλογές»

Στον Βήμα FM ( (A. Ραβανός - Μπ. Παπαπαναγιώτου) μίλησε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με θέματα την επίθεση της Λ. Κανέλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του πρωθυπουργού, τον νέο μνημονιακό κύκλο που ξεκινά.


Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη:

- Να ξεκινήσουμε λίγο απ΄ αυτή την ένταση που υπήρξε με την κυρία Κανέλλη και αυτούς τους χαρακτηρισμούς οι οποίοι πραγματικά προκάλεσαν αίσθηση.. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα καθωσπρεπισμού, είναι θέμα ουσίας, παρότι λένε κάποιοι ότι δεν ήταν ωραία και η εικόνα του κ. Τσίπρα, έστω και αμήχανα να χαμογελά βλέποντας αυτή την εικόνα… Αλλά σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι κολλάνε αυτοί οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν…

Κατ΄ αρχήν η κυρία Κανέλλη αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει αυτό το σόου προχθές στην εκπομπή του κ. Πρετεντέρη χωρίς να έχει δει όλο το ντοκιμαντέρ. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουμε δει.. Μάλιστα ισχυρίστηκε και πράγματα τα οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν καταλαβαίνω κάτι το οποίο μας είχαν βομβαρδίσει ως στιγμιότυπο εκείνες τις μέρες και κατά καιρούς το βλέπουμε, το περίφημο “χαστούκι”, δεν δικαιούται ένα ντοκιμαντέρ να αναφερθεί σε αυτό το πραγματικό γεγονός; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Ίσως στην αντίληψη της κας Κανέλλη,  όπως φαντάζεται εκείνη ότι θα πρέπει να οργανώνεται μια κοινωνία, θα επιλέγει και ποια πραγματικά γεγονότα πρέπει τα ντοκιμαντέρ να τα βάζουν ή όχι. Είναι ίσως ενδεικτικό της αντίληψής της. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο: βγάζει ένα πολιτικό κόμπλεξ αυτό το πράγμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας θυμίσω ότι η κυρία Κανέλλη πριν από λίγες βδομάδες μας είχε πει ότι αν στον δεύτερο γύρο θα είναι ο κ. Σακελλαρίδης ή ο κ. Κασιδιάρης δεν ξέρει τι θα κάνει. Εάν τελικά τέτοιες πολιτικές τοποθετήσεις και προσεγγίσεις την οδηγούν ώστε να χάνει την αξιοπρέπειά της και να μιλά με έναν αήθη τρόπο, τότε πέρα από αυτό καθ΄εαυτό ότι οι φράσεις της χαρακτηρίζουν την ίδια,  το πρόβλημα το έχει το ΚΚΕ πλέον. Αν θέλει το ΚΚΕ, οι βουλευτές του να εκφράζονται μ΄ αυτόν τον τρόπο.

- Έχετε την πολιτική εξήγηση γιατί γίνεται αυτό;..

Σας είπα.. Φαντάζομαι να μην σχετίζεται με την ακραία πολεμική που έχει υιοθετήσει το ΚΚΕ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

- Πάντως αντιλαμβάνομαι ότι αναπτύσσεται μια βεντέτα η οποία ξεπερνάει τα όρια…

Δεν είναι θέμα βεντέτας. Η κυρία Κανέλλη το ξεκίνησε. Ποια βεντέτα; Αλλά σας λέω τελικά,  φαίνεται ότι η ακραία πολιτική στάση πολεμικής των στελεχών του ΚΚΕ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τους κάνουν, φαίνεται, να υιοθετούν και τέτοιες συμπεριφορές..

- Να σας πάμε πιο πέρα;…  Είχαμε τη δήλωση περί τσογλάν μπόι, που καταδικάστηκε από πολλούς, της κυρίας Κανέλλη, και αντίστοιχες δηλώσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τη συμπεριφορά του κ. Τσίπρα. Από την άλλη έχουμε ένα γεγονός. Δύο χρόνια στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει γίνει κάποια συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπάρχει από πολλούς το ερώτημα. Μήπως υπάρχει μια επιχείρηση απαξίωσης του κ. Τσίπρα και του θεσμικού του ρόλου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;…

Εγώ ξέρω ότι υπάρχει εκ μέρους του κ. Σαμαρά μια στάση απαξίωσης συνολικά της Βουλής. Διότι ο κ. Σαμαράς δεν απαντάει σ΄ αυτά που είναι υποχρεωμένος να απαντήσει. Εννοώ την Ώρα του Πρωθυπουργού. Την έχει καταργήσει από τα πράγματα. Άρα λοιπόν δεν έχει να κάνει μόνο με την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πλέον κάτι το οποίο χαρακτηρίζει τη δικιά του πρωθυπουργία. Υποτιμάει αυτό τον διάλογο.

Θα μου πείτε αφορά μόνο τον Σαμαρά ή μια ολόκληρη πρακτική της Ν.Δ.; Μια ολόκληρη πρακτική. Διότι βλέπετε ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις έχουν γίνει ο κανόνας και έχουν υποκαταστήσει το νομοθετικό έργο της Βουλής. Βλέπετε ότι πολύ κρίσιμα νομοσχέδια έρχονται με ένα άρθρο, ως νομοσχέδια-σκούπα. Ζούμε πλέον σε μια δημοκρατία του «ψεκάστε-σκουπίστε- τελειώσατε».

- Για μία ακόμη φορά, εν όψει της ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου για να επικυρωθεί η συμφωνία με την τρόικα, καλείτε πάλι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να διαφοροποιηθούν. Το έχετε κάνει μια-δυο φορές ακόμα  στο παρελθόν χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία θα έλεγε κανείς. Μήπως είναι ένα επαναλαμβανόμενο λάθος  αυτό το οποίο προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα απ΄αυτά που επιδιώκετε;…

Επαναλαμβανόμενα είναι τα λάθη της κυβερνητικής πολιτικής και θα έλεγα ότι είναι εγκληματικά λάθη. Και αναφέρομαι στα συγκεκριμένα μέτρα που κατά καιρούς έρχονται. Άλλωστε αυτό που λέμε εμείς να κάνουν οι βουλευτές, όλοι, είναι να ασκήσουν, μέσα στα πλαίσια του συνταγματικού τους δικαιώματος της ελευθερίας της συνείδησής τους, να αντιστοιχηθούν τελικά με τις διαθέσεις του κόσμου και με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Περί αυτού πρόκειται. Αυτή είναι και ατομική ευθύνη, πέρα από όλα τα άλλα.

- Αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας από μόνος του. Η παρότρυνση κεντρικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι νόημα θα είχε;

Ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα συνέβαλαν, έστω κι αυτή τη στιγμή, μετά απ΄ όλα όσα έχουν συμβεί, στο να αποδυναμωθεί αυτή η κυβέρνηση και μακάρι να οδηγούσε και στην ανατροπή της.

Θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής. Βλέπετε τι γίνεται καθημερινά; Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έκλαιγαν ανήμερα της 25ης Μαρτίου καθηγητές έτυχε να συμπληρώσουν το 8μηνό τους και έχασαν τη δουλειά τους και το είχαν μάθει από την τηλεόραση. Υπάρχουν άνθρωποι που αυτοκτονούν, που μεταναστεύουν. Και μου λέτε τώρα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν νομιμοποιείται και δεν έχει το χρέος να καλέσει τους βουλευτές του Κοινοβουλίου να πάρουν θέση.

- Εγώ ρωτάω πολιτικά. Εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βοηθάει κάποιους βουλευτές που θέλουν να διαφοροποιηθούν, καλώντας τους δημοσίως να το κάνουν. Αυτό ρωτάω.

Πρόκειται καθαρά για μια πολιτική προσέγγιση στο θέμα. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

- Θεωρείτε ότι με βάση τα τελευταία γεγονότα και ό,τι γίνεται στους Ανεξάρτητους Έλληνες, υπάρχουν μαξιλάρια, αν μου επιτρέπεται ο όρος, για την κυβέρνηση, για την κυβερνητική πλειοψηφία, σε περίπτωση που ένας, δύο, τρεις βουλευτές από τις υπάρχουσες κοινοβουλευτικές ομάδες… κάνει την κίνηση να καταψηφίσει. Υπάρχουν βουλευτές πρόθυμοι να βοηθήσουν;…

Θα φανεί. Δεν μπορώ να μπω αυτή τη στιγμή σε μια τέτοια εκτίμηση.

- Γιατί το κόμμα του κ. Καμμένου πριν από λίγο μίλησε για αποστασία και για συμφωνία βουλευτών με τη Ν.Δ. κ.λπ…

Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τους τρόπους για να μην χάσει, για να εκβιάσει ή έστω και να αποσπάσει από την αντιπολίτευση την οποιαδήποτε ψήφο…

- Εσείς συμμερίζεστε τις εκτιμήσεις που λένε ότι αρχίζουν να ξεφουσκώνουν τα αντιμνημονιακά φαινόμενα;.. Την έχετε αυτή την προσέγγιση που υπάρχει, ότι τώρα που πλησιάζει η τυπική λήξη των μνημονίων, όχι των συνεπειών τους, ότι ό,τι φούσκωσε επί μνημονίου κινδυνεύει να ξεφουσκώσει..

Δεν το συμμερίζομαι καθόλου. Ακούγεται όπως είπατε. Στην πράξη κλείνει ένα κύκλος μνημονιακής πολιτικής και μπαίνουμε σε έναν άλλο κύκλο, ο οποίος αποτυπώνεται σ΄ αυτή τη συμφωνία με την τρόικα, της οποίας το ακριβές περιεχόμενο ακόμα δεν το έχουμε δει – γι' αυτό έχουμε καταθέσει και το αίτημα, να το δούμε επιτέλους. Ένα μέρος αυτής της συμφωνίας που αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές εν πάση περιπτώσει θα έρθει στο νομοσχέδιο την επόμενη Παρασκευή. Τα άλλα που σχετίζονται με τον τομέα των εργασιακών σχέσεων τα κρατάνε για μετά τις ευρωεκλογές. Και σας πληροφορώ ότι πρόκειται για πολύ άγρια μέτρα. Διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση των τριετιών για τους μακροχρόνια άνεργους και πάει λέγοντας…

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)