to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:58 | 16.06.2016

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Στόχος οι επενδύσεις με οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον

«Είναι πολλά τα επενδυτικά σχέδια που η υλοποίησή τους δεν εξαρτάται από αυθαίρετες εξαιρέσεις, την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, την ανοχή απέναντι σε παρατυπίες και σε καταχρηστικές πρακτικές. Αυτές τις επενδύσεις θέλουμε και αυτές θα προσελκύσουμε», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη - Παραγωγική Ανασυγκρότηση».


Ο υπουργός παρουσίασε επίσης τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στους τομείς της ενέργειας, των ορυκτών πόρων, της χωροταξίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και τα έργα υποδομής που υλοποιούνται στους τομείς αυτούς.

Στον ενεργειακό τομέα, κομβικής σημασίας είναι η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η σύνδεσή της με την ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο της οποίας όπως είπε ο υπουργός νέοι κανόνες, προϊόντα και διαδικασίες θα οριοθετήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις. Παράλληλα αναμορφώνεται με το επερχόμενο σχέδιο νόμου το σχέδιο στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενώ έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις για την ενεργειακή υποστήριξη των νησιών, το φυσικό αέριο, την υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα, την εκμετάλλευση της γεωθερμίας.

Στα έργα υποδομής που υλοποιούνται περιλαμβάνονται ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα ενώ προωθούνται ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας και ο πλωτός τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στη διατήρηση υπό τον έλεγχο του Δημοσίου του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ και στην προωθούμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, που θα επιφέρει όπως είπε τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και θα οδηγήσει στην άμεση ελάφρυνση του κόστους για τους καταναλωτές.

Αναφερόμενος στο χωρικό σχεδιασμό ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «σήμερα, στον συγκεκριμένο τομέα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πλήθος αντινομιών, εξαιρέσεων, διαφθοράς, αδυναμίας ελέγχου και με την ανάγκη για μια συγκροτημένη πολιτική σε ειδικό και σε γενικό επίπεδο». Η κυβέρνηση πρόσθεσε υιοθετεί ένα νέο υπόδειγμα δημόσιου χωρικού σχεδιασμού, δημοκρατικού, απλού και συνολικού. «Μόνο έτσι, τόνισε, οι πολίτες και οι επενδυτές θα μπορούν να χτίζουν και να εκμεταλλεύονται την γη εκεί όπου επιτρέπεται για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Ασφάλεια δικαίου, ισονομία, οργανωμένο κράτος και προστασία περιβάλλοντος είναι οι πυλώνες της πολιτικής μας».

Στον τομέα του περιβάλλοντος ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για μια πολιτική άποψη που οδήγησε σε λανθασμένες επιλογές, αστοχίες και μεγάλες καθυστερήσεις. Υπογράμμισε τέλος ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η χωροταξική δικαιοσύνη, η προστασία των καταναλωτών από την ενεργειακή φτώχεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν αποτελούν απειλή για την ανάπτυξη και τους επενδυτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)