to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 09.01.2023

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Στις εκλογές με απλή αναλογική μπορεί να αποτυπωθεί μια νέα, αριστερή - προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία

Σημεία από τις συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στον Real fm 97.8 και Στο Κόκκινο 105.5


Την πεποίθηση ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να εξασφαλιστεί μια ευρύτερη πλειοψηφία, που θα αποτυπωθεί και σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, από τις επερχόμενες εκλογές με απλή αναλογική, εξέφρασε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, θέτοντας σε προτεραιότητα τη συζήτηση για τις προγραμματικές συγκλίσεις στο έδαφος των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας. Μιλώντας στον Real fm 97.8, στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και Στο Κόκκινο 105.5, στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επανασχεδιασμού και αξιοποίησης των μεγάλων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για αξιόπιστες θέσεις εργασίας και διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης, σε αντιδιαστολή με την πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία κατευθύνει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης προς λίγους.

Σημεία της συνέντευξης στον Real fm 97.8:

Για την κυβερνητική προοπτική με εκλογές απλής αναλογικής

Η κάλπη της απλής αναλογικής έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος, διότι είναι αυτή η οποία τελικά θα δημιουργήσει και τη δυναμική για το αν θα υπάρξει δεύτερη. Πιστεύω ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να εξασφαλιστεί μια ευρύτερη πλειοψηφία, που θα αποτυπωθεί και σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτή, άλλωστε, είναι και η λογική της απλής αναλογικής. Ο διάλογος πάνω σε συγκεκριμένη προγραμματική βάση.

Αυτή η βάση είναι τα προβλήματα. Νομίζω ότι αν κανείς αποκωδικοποιήσει κάποιες δηλώσεις, ή, πολύ περισσότερο, δει διαχρονικά τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, μπορεί να βρει τον κοινό τόπο πάνω στον οποίο θα εδράζεται αυτή η νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την κοινωνία είναι ότι μπορούν να βρεθούν οι συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις, να είναι ορατές στον κόσμο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια νέα έμπνευση, μια νέα προοπτική. Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα ο κόσμος που παρακολουθεί με μια «αφασία» και με μια αμηχανία τα πολιτικά τεκταινόμενα. Εκεί θα πρέπει κανείς να εστιάσει, έτσι ώστε να αποτυπωθεί αυτό και σε μια ευρύτερη, πολύ πιο μαζική συμμετοχή στις κάλπες. […] Άρα, προγραμματικός διάλογος, όχι μόνο συνθήματα, για να μπορέσουμε να βρούμε τη προγραμματική βάση. Αυτή μπορεί να υπάρξει κι έτσι η πρώτη κάλπη να δώσει και βιώσιμη κυβέρνηση.

Για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής και το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα ενός άλλου μείγματος πολιτικής που θα αναβαθμίζει την εργασία, τόσο ως προς τις συνθήκες, ώστε να γίνει πιο παραγωγική, αλλά και ως προς τα εισοδήματα; Υπάρχει. Συζητούμε για αύξηση του κατώτατου μισθού και είναι ο κατώτατος μισθός που ίσχυε στην Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια.

Γιατί χρεοκοπήσαμε, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Αυτές χρεώνονται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τις δυνάμεις του παλαιού δικομματισμού, οι οποίες υποτίμησαν την παρέμβαση στο εγχώριο παραγωγικό μοντέλο, υπερχρέωσαν την χώρα με δανεισμό ο οποίος δεν αξιοποιήθηκε έτσι ώστε να διευρύνει την παραγωγική βάση της χώρας. Γινόταν κάτι που γίνεται και τα τελευταία χρόνια, κακή διαχείριση, αδιαφανείς αναθέσεις, υπερκοστολόγηση των δημοσίων έργων. Αυτά έχουν γραφτεί στην ιστορία και δεν βλέπω να βγαίνουν συμπεράσματα.

Χρειάζεται μια ανακατεύθυνση στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία είναι πάρα πολλά και είναι η μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσουμε να χτίσουμε εδώ νέες, αξιόπιστες θέσεις εργασίας και να διευρύνουμε την εγχώρια παραγωγική βάση. Σας ρωτώ, φέτος που ήταν καλή χρονιά για τον τουρισμό, όπως και αυτή του 2019, αυτός ο κόσμος που ήρθε εδώ και κατανάλωσε, μπόρεσε να αγοράσει πράγματα τα οποία παράχθηκαν στην Ελλάδα ή ήταν κι αυτά εισαγόμενα, άρα το συνάλλαγμα που έρχεται από τη μία φεύγει από την άλλη; Υπάρχει ένα πραγματικά επιτελικό σχέδιο αυτή τη στιγμή που θα δώσει κίνητρα; Κλαδικές πολιτικές οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας; Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Αυτή τη συζήτηση δεν την έκανε η κυβέρνηση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με την Περιφέρεια, με τα Επιμελητήρια και βλέπουμε ότι υπάρχει μία συγκέντρωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης στους λίγους. Μια υπερσυγκέντρωση οικονομικής εξουσίας.

Σημεία από τη συνέντευξη Στο Κόκκινο 105.5:

Η έννοια του «Δικαιοσύνη Παντού» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Γιατί είναι δίκαιο αυτό που συμβαίνει εδώ κι ενάμιση χρόνο στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι να κερδοσκοπούν, μια ολόκληρη κοινωνία, με διάφορους τρόπους, να συντηρεί τα κέρδη τους και τώρα να βλέπουμε το πρωτοφανές, να εισάγουν πάμφθηνη ηλεκτρική ενέργεια από τις γειτονικές χώρες για να την μεταπωλούν πανάκριβα μέσω της χονδρεμπορικής αγοράς στην Ελλάδα; Είναι άδικο αυτό.

Γιατί είναι δικαιοσύνη να πληρώνουμε όλοι τους ίδιους έμμεσους φόρους, είτε παίρνουμε 400 – 600 ευρώ είτε 4 – 5 χιλιάδες εισόδημα το μήνα; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μεγάλο πρόβλημα των ανισοτήτων, πρόβλημα της εποχής μας και στην Ελλάδα της υποτιθέμενες μεγέθυνσης των τελευταίων ετών, είναι θέμα δικαιοσύνης τελικά, όπως και το θέμα των παρακολουθήσεων. Ότι δεν μπορούμε πια να έχουμε τη στοιχειώδη ιδιωτικότητα. Ο οποιοσδήποτε για οτιδήποτε μπορεί να είναι μέσα σε ένα καθεστώς ομηρίας, που το χρησιμοποιεί ένα αδίστακτο, απέναντί μας, σύστημα για να μπορέσει να χειραγωγήσει τον καθένα και όλη την κοινωνία. Ναι, «Δικαιοσύνη Παντού» που θα καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα και συγκεκριμένες στρατηγικές που θα ανοίγουν μια διαφορετική προοπτική για την κοινωνία.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων

Δεν μιλάμε μόνο για την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, αυτό είναι ένα σκέλος που έχει να κάνει με τις φαρμακοβιομηχανίες. Τώρα έχει να κάνει και με τις φαρμακαποθήκες. Εισάγουν φάρμακα, τιμολογούν και επανεξάγουν. Ένα ολόκληρο σύστημα ανεξέλεγκτο, που μας οδηγεί στο εξής ερώτημα: μπορεί η αγορά, από μόνη της, σε κρίσιμους τομείς, να αυτορρυθμίζεται και να βγάζουμε από την εξίσωση την παράμετρο της κοινωνικής δικαιοσύνης; Όταν έχεις την αντίληψη της κοινωνικής δικαιοσύνης επιβάλλεται να έχεις ελέγχους στην αγορά, ρυθμιστικές παρεμβάσεις και να μην είσαι ιδεοληπτικός και ακραία νεοφιλελεύθερος, όπως η παρούσα κυβέρνηση που έχει αφήσει τα πράγματα να λειτουργούν «από μόνα» τους.

Για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Προφανώς μπροστά στις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει μια εικονική επιτυχία επαναφέροντας τα γλυπτά στον Παρθενώνα, αλλά αυτό δεν γίνεται μέσω του αρμόδιου υπουργείου, δεν γίνεται με ενημέρωση, άρα δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει κι αν είναι μια φούσκα σαν όλες τις άλλες. Περί αυτού πρόκειται και πολύ καλά κάνει σύσσωμη η αντιπολίτευση και ζητάει διαφάνεια σε μία υπόθεση που προφανώς ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας. […] Έχει τεράστια σημασία πώς κινείται η Ελλάδα, με ποια νομική στρατηγική και με ποιες συμμαχίες. Δεν είναι μια προσωπική υπόθεση της οικογένειας Μητσοτάκη.

Η συνέντευξη στον Real fm: https://bit.ly/3Gt0RDw

Η συνέντευξη Στο Κόκκινο: https://bit.ly/3WWlK17

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)