to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:41 | 06.02.2023

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Στις ακραίες συνθήκες του ψύχους το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακόμα πιο ακριβό με ευθύνη της κυβέρνησης

Το ζητούμενο σήμερα είναι η αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και γι’ αυτό χρειάζεται ένα μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στις άγριες συνθήκες συνταγματικής εκτροπής που βιώνουμε με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ. Δημοκρατία σημαίνει πρόσβαση και στο δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, που στις συνθήκες ψύχους γίνεται σήμερα ακόμη πιο ακριβό, σημαίνει πρόσβαση και στην υγεία, την εργασία. Γι’ αυτό θέλουμε σήμερα «αριστερή - προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού», επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη.


Σχετικά με το πολιτικό διακύβευμα της αριστερής – προοδευτικής κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι: «Αν μιλάμε για μια πολεμική εντός της χώρας, πραγματικά ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις από τον προηγούμενο Αύγουστο. Ζούμε συνθήκες μιας συνταγματικής εκτροπής, μη σεβασμού της Δημοκρατίας, επομένως το ζητούμενο σήμερα είναι η αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, το να μη πλήττεται ο πυρήνας του κράτους δικαίου. Καταλαβαίνετε ότι δεν βρισκόμαστε υπό κανονικές συνθήκες αυτή τη στιγμή. Θέλω να απευθυνθώ στις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις, οι οποίες χάνουν αυτή την εικόνα στο σύνολό τους και αντί να συμπράξουν σε ένα δημοκρατικό μέτωπο, απομονώνοντας πολιτικά την κυβέρνηση, προσπαθεί ο καθένας να κοιτάξει για το τιμάριό του, για το δικό του «χωραφάκι». Ε, δεν είναι έτσι. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να πλήττεται ευθέως. Σε ποια άλλη δημοκρατική χώρα της Ευρώπης, του κόσμου, ο πρωθυπουργός θα παρακολουθούσε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, μια και μιλάμε τώρα και για τις σχέσεις με την Τουρκία, τους υπουργούς του και τους συνεργάτες του και δεν θα είχε παραιτηθεί; Σε καμία άλλη, πέστε μου μία. Το άγριο είναι οι άγριες συνθήκες εκτροπής με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτή η πρακτική δεν είναι άσχετη με την εφαρμογή των πλέον αντικοινωνικών πολιτικών. Δημοκρατία σημαίνει να έχουμε πρόσβαση και στην υγεία και στη θέρμανση και στην εργασία».

Παράλληλα τόνισε πως ο κόσμος δικαιούται πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της ενέργειας. Είπε συγκεριμένα: «Το ακριβό ρεύμα τώρα είναι πιο ακριβό, σε αυτές τις συνθήκες του ψύχους. Αυτή τη στιγμή όλες και όλοι έχουν ανάγκη από το δημόσιο αγαθό της ενέργειας, της θέρμανσης κι αυτό η κυβέρνηση το έχει στερήσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό εδώ κι ενάμιση χρόνο από ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα, λοιπόν, είναι διπλά πιο «τσουχτερή» η τιμή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αριστερή - προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού λέγοντας ότι: «Συμφωνώ με τον κ. Αμπατιέλο σε αυτά που είπε για τους ντελιβεράδες, άρα έχουμε βρεθεί από την ίδια πλευρά υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα και των ντελιβεράδων, που έχουμε ζητήσει να μπουν στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Τα σωματεία να τα υπερασπιζόμαστε όλα, όχι μόνο αυτά που έχει δυνάμεις το ΠΑΜΕ και να σεβόμαστε την αυτονομία τους και τους ταξικούς αγώνες όλων. Σε αυτά δεν χωράει δεύτερη σκέψη. Εκεί μπορεί να είμαστε από την ίδια πλευρά, σε ζητήματα στρατηγικής, όμως, προφανώς έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις. Ο Σοσιαλισμός πρέπει να είναι συνδεδεμένος με το σήμερα και με διεκδικήσεις σήμερα, όχι παραπέμποντας γενικά και αόριστα σε κάποια άλλη κατάσταση. Ο κόσμος θέλει αλλαγές σήμερα. Σήμερα θέλουμε αριστερή - προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού».

«Να οργανώνουμε το κράτος και τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας με τον τρόπο που αρμόζει κάθε φορά» είπε ο κ. Σκουρλέτης. Και συμπλήρωσε: «Η κακοκαιρία φαίνεται ότι είναι μικρότερης έντασης από αυτή που είχαμε ζήσει πέρυσι κι αυτό είναι καλό. Κάθε φορά πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα που αναλογούν στην ένταση της κακοκαιρίας και όχι να προσπαθούμε, είτε να τρομοκρατούμε τον κόσμο, είτε να δημιουργούμε εντυπώσεις. Χθες είδαμε το φαινόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ενώ δεν υπήρχε η ανάγκη να κλείσει. Την ίδια ώρα τον κόσμο που ερχόταν στην Αθήνα τον έστελναν από τους παράδρομους της Εθνικής Οδού. Δηλαδή στον παράδρομο δεν υπήρχε πρόβλημα και την Εθνική Οδό, που έχει απευθείας τηλεοπτική κάλυψη, την είχαμε κλειστή; Καταλαβαίνετε ποια διάσταση βάζω, χρειάζεται σοβαρότητα. Έχουμε πια μια συσσωρευμένη εμπειρία, άρα κάθε φορά πρέπει να είμαστε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί και να οργανώνουμε το κράτος και τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας με τον τρόπο που αρμόζει».

Οφείλουμε να στείλουμε βοήθεια στην Τουρκία, που αντιμετωπίζει τις συνέπειες του φονικού σεισμού

Σε σχέση με τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Αυτά τα φυσικά φαινόμενα πρέπει να μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα και να προσδιορίζουν το πεδίο της αναγκαίας αλληλεγγύης και συνεργασίας των λαών και κυρίως των κυβερνήσεων. Υπάρχουν πολλά πράγματα στον πλανήτη που μπορούν να αποτελέσουν, όχι πεδίο ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η κλιματική κρίση. Πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι πολύ σοβαρά αυτά τα ζητήματα και να επαναπροσδιορίζουμε σε μια νέα βάση τις σχέσεις των κρατών, των εθνών και κυρίως των λαών, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. […] Οφείλουμε να στείλουμε βοήθεια και ακόμη περισσότερο. Απ’ ό,τι φαίνεται είναι μια τραγωδία η οποία θα έχει τεράστιες διαστάσεις. Από εκεί και πέρα το σίγουρο είναι, για να το συνδέσω και με ένα άλλο γεγονός, το οποίο αφορά τη δική μας πλευρά, την απώλεια των δύο συμπατριωτών μας, των νέων πιλότων, που δεν χάθηκαν σε καιρό πολέμου. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν υπάρχει μια κλιμάκωση με υπερπτήσεις, με συνεχείς προκλήσεις, τότε θα έχουμε και τραγικά ατυχήματα. Αυτή δεν μπορεί να είναι μια βάση σχέσεων ανάμεσα σε γειτονικούς λαούς. Χρειάζεται μία πολιτική η οποία να δείχνει τον δρόμο της ειρήνης και του διαλόγου. Προφανώς η ευθύνη είναι στην πλευρά του Ερντογάν, το αναγνωρίζουμε όλοι, αλλά να δούμε κι εμείς τι κάνουμε για να σύρουμε την άλλη πλευρά σε μια λογική διαπραγματεύσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)