to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:22 | 03.10.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Σταματήστε να επιδοτείτε τα υπερκέρδη, μειώστε τις τιμές στην ενέργεια

Η κυβέρνηση επιδοτεί την ενεργειακή ακρίβεια, καθώς, αντί να παρέμβει στον μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για να την μειώσει, συντηρεί τις υψηλές τιμές και τα υπερκέρδη των εταιρειών, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤ1 με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.


Στη συνέντευξη ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε μεταξύ άλλων

Όσα χρήματα έχει δώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, είναι για να συντηρήσει ψηλά τις τιμές. Χωρίς καμία προσπάθεια να μειώσει αυτές τις τιμές παρεμβαίνοντας στον μηχανισμό που γεννάει την αισχροκέρδεια. Πρόκειται για επιδότηση της ακρίβειας. Με ποιανού τα λεφτά; Ένα μέρος είναι των Ελλήνων φορολογουμένων, άρα όλων μας και ένα άλλο μέρος είναι από αυτά τα οποία έχουν, και πάλι, προκαταβάλει οι καταναλωτές της ΔΕΗ. Άρα, εδώ δεν έχουμε μια προσπάθεια προς όφελος των νοικοκυριών, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων που πληρώνουν τους λογαριασμούς, αλλά ένα σύστημα το οποίο αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των παρόχων και των ηλεκτροπαραγωγών. Ουσιαστικά δυναμιτίζει και τον πληθωρισμό, γιατί όπως γνωρίζετε η βασική αιτία για την ακρίβεια αυτή τη στιγμή είναι το ενεργειακό κόστος.

Τα 2,6 δισ. είναι μια επιδότηση που κάνει η κυβέρνηση στις υψηλές τιμές με τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού και από το Ταμείο Μετάβασης, όχι ως αποτέλεσμα φορολόγησης, για να διατηρήσει πάνω από τα 750 ευρώ τη τιμή της Μεγαβατώρας. […] Αντί να παρέμβετε στον μηχανισμό του χρηματιστηρίου ενέργειας, δηλαδή στον μηχανισμό της χονδρικής τιμής και να δείτε πως θα την μειώσετε, τους λέτε «αφήστε ψηλά τις τιμές, κερδοσκοπήστε, θα τα βάλουμε από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων». Αυτό κάνετε.

Η φορολόγηση των υπερκερδών είναι ανέκδοτο. Ούτε ένα ευρώ δεν έχει φορολογηθεί. Είχε κάνει μια εξαγγελία, κάποια στιγμή, ότι τα υπερκέρδη -υπερέσοδα τα έλεγε για να μη τρομάζουμε, αλλά πρόκειται για υπερκέρδη- θα τα φορολογούσε με 90%. Αυτά ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί, το ύψος τους. Προηγουμένως η κυβέρνηση επέβαλε έναν λάθος τρόπο αποτίμησής τους στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Τα υπερκέρδη, μέχρι τον Ιούνιο ήταν 2,5 δισ. Τα υποεκτίμησαν, αλλά κι αυτά ακόμη, τα υποεκτιμημένα, δεν έχουν φορολογηθεί.

Δεν έχουμε μόνο τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ηλεκτρικό τομέα, θα φορολογήσει τα κέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών; Τι θα γίνει; Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτό, ως φαινόμενο, οι μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με την εμπορία και τη διύλιση πετρελαιοειδών να καταγράφουν υπερκέρδη, διότι τελικά αυτή η κρίση έχει γίνει ευκαιρία κάποιοι να κερδοσκοπούν εις βάρος των κοινωνιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)