to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 09.09.2013

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Το πρωτογενές πλεόνασμα που μας παρουσιάζουν είναι αποτέλεσμα λογιστικής αλχημείας

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Alpha


-       Θα ήθελα ένα σχόλιό σας, ήρθε σήμερα στην επικαιρότητα, για μας αφορά πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας… μιλάμε για τη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αύξηση 26,5 καταγράφουν οι καταγεγραμμένες αυτοκτονίες το 2011 σε σχέση με το 2010 και 43% σε σύγκριση με το 2007. Η περιφέρεια με το υψηλότερο δείκτη αυτοκτονιών είναι η Κρήτη. Δεν είναι ευχάριστο να μιλάς για αυτοκτονίες και συνήθως δεν πρέπει κιόλας, αλλά όταν βιώνουμε αυτό που βιώνουμε όλοι η ηθική αναφορά, η δημοσιογραφική επιτρέπει όταν γίνεται δημόσια κουβέντα να γίνεται σ΄ αυτό το επίπεδο, να γίνεται.. Θα ήθελα τη δική σας άποψη.

 

Έχουμε μια ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται με την καθημερινότητα και τις αβίωτες πλευρές αυτής της καθημερινότητας. Σχετίζονται με την χωρίς προηγούμενο, τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες, ανθρωπιστική κρίση που ζούμε ως κοινωνία η οποία έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας. Δεν είναι μόνο ένα κοινωνικό φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο που έχει πια  πολιτικές διαστάσεις. Είναι πια ένα πολιτικό ζήτημα το θέμα των αυτοκτονιών θα έλεγε κανείς με μια άλλη προσέγγιση.

 

-       Όμως τα πράγματα αλλάζουν απ΄ ότι καταλαβαίνω από τις πρωινές κουβέντες του Άδωνη Γεωργιάδη, του υπουργού Υγείας, εδώ στο σταθμό μας. Λέει θα βγάλει στη σέντρα τους παράνομους, κακούς γιατρούς. Ήδη έχει κάποιους οι οποίοι έχουν εντοπιστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη και στην Ελλάδα περνούν μέχρι στιγμής χωρίς να έχουν εντοπιστεί και να έχουν φτάσει στην ελληνική δικαιοσύνη. Θα αλλάξουν πολλά πράγματα, υπάρχει θετικό κλίμα και αρκεί να πιστέψουμε όλοι μας και να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να δεχτούμε την αυστηρή επιτήρηση του υπουργού Υγείας για να αλλάξει το σύστημα υγείας το τόσο νοσηρό όπως ήταν στο παρελθόν, το τόσο κομματικά καλά στημένο, όπως ο ίδιος αναφέρει. Την ίδια στιγμή βέβαια στη Σύμη δεν είχαν γιατρό και λιποθύμησε ένας πολίτης έξω από το Κέντρο Υγείας γιατί δεν βγαίνουν.. όπως και τα νησιά της άγονης γραμμής. Πού είναι η αλήθεια και πού είναι το ψέμα πίσω απ΄ όλα αυτά;…

 

Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε πια όταν ακούμε από έναν μνημονιακό υπουργό να επιτίθεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων ότι είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια κλασσική συνταγή που την έχουμε δει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αφού στοχοποιήσουν μια ομάδα εργαζομένων, αρχίζουν υποτίθεται να βγάζουν διάφορες ακραίες καταστάσεις, διάφορα φαινόμενα εκμαυλισμού ορισμένων ανθρώπων που δουλεύουν στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι μια κλασσικού πια τύπου τακτική εκ μέρους της κυβέρνησης. Τώρα λοιπόν θα αναφέρουν κάποιες περιπτώσεις γιατρών, όχι πως δεν συμβαίνουν και αυτά, αλλά δεν χαρακτηρίζουν όμως έναν ολόκληρο κλάδο. Θα αναφέρουν ίσως κάποιους άλλους οι οποίοι φοροδιαφεύγουν. Θέλουν να φτιάξουν ένα τέτοιο κλίμα ώστε τελικά να δικαιολογήσουν μια ισοπεδωτική πολιτική. Αυτά όλα επιστρατεύονται επικοινωνιακά για να υπηρετήσουν τον στόχο, που είναι ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους. Είναι το σχέδιο του μνημονίου. Το έχουμε δει. Νομίζω όμως ότι δεν είναι πειστικά πια αυτά.

 

-       Την στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι υπάρχει πλεόνασμα, ότι το 2014 θα ανασάνουμε, το 2013 .. θα κουβαλάμε στις πλάτες μας ακόμα τα λάθη του παρελθόντος, την ίδια στιγμή έρχεται η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, του αρχηγού σας, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η οποία έκανε αίσθηση, που λέει διαγραφή χρέους με άλλη σύμβαση, ο μόνος δρόμος. Σύγκρουση με το σύστημα διαπλοκής, βαθιές αλλαγές στο δημόσιο.. Διαβάζω όπως είναι και οι τίτλοι στη συνέντευξη…

-        

Εμένα με ενδιαφέρει να διαβάζουμε το περιεχόμενο και όχι τους τίτλους…

 

-       Βεβαίως, αλλά για να βοηθήσει την κουβέντα μας.. Το πιστεύετε; Είναι εφικτό;…. Ποιος θα μας επιτρέψει να φερθούμε έτσι;…

 

 

 

ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Να τα πάρουμε ένα- ένα, γιατί αναφερθήκατε πριν στο πρωτογενές πλεόνασμα. Κατ΄ αρχήν πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο ότι αυτό που έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα ως πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα  λογιστικής αλχημείας. Δεύτερον, βασίζεται σε μία εσωτερική στάση πληρωμών από μεριάς της κυβέρνησης. Δεν επιστρέφει ΦΠΑ, δεν πληρώνει τους προμηθευτές της, κόβει τις επενδυτικές δαπάνες. Τρίτον, και έχει μια σημασία Χθες ο πρωθυπουργός  ανακοίνωσε για το πρώτο 7μηνο ένα ποσό της τάξης του 1,1 δις πλεόνασμα. Πριν από δύο βδομάδες ο κ. Σταϊκούρας είχε αναφερθεί σε ένα ποσό¨2,5 δις. Πρέπει να αποφασίσουν τελικά ο αρμόδιος υπουργός και ο πρωθυπουργός ποιο τελικά είναι το πλεόνασμα.

Από κει και έπειτα κοιτάξτε να δείτε μια άλλη προσπάθεια επικοινωνιακής εξαπάτησης. Λέει ο πρωθυπουργός το 70% του πλεονάσματος, αν επιτευχθεί, θα δοθεί στους συνταξιούχους. Αποκρύπτουν όμως ότι αυτό αφορά την περίπτωση εκείνη που περάσει το συμφωνημένο ύψος πλεονάσματος, που είναι το 4,5%, αν υπάρξει δηλαδή πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Τότε μόνο θα γίνει αυτό ή θα υπάρξει δυνατότητα για να γίνει κάτι τέτοιο.  Αυτά όλα έχουν αποκρυβεί και έχουν αποκρυβεί και από τα ΜΜΕ.

Άλλο σημείο. Μας είπαν, τι λέτε για κούρεμα; Το κούρεμα έχει συμβεί. Προσέξτε όμως. Το κούρεμα που έγινε, που αφορούσε τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, είτε αυτοί ήταν τράπεζες, ιδιώτες, είτε τα ασφαλιστικά Ταμεία, σ΄ αυτό που οδήγησε τελικά ήταν στην απώλεια περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων, των μικρομολογιούχων και σε μια εκτίναξη του ίδιου του χρέους. Άρα λοιπόν ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία, κούρεμα με αύξηση του χρέους. Κυρίως όμως δεν μπορεί να το λέει αυτό ο κ. Βενιζέλος που το έβαλε με πολύ ένταση στη δική του συνέντευξη Τύπου, ότι κοιτάξτε, όλα αυτά που λέτε, εμείς τα έχουμε κάνει, όταν πριν από λίγες μέρες, στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, πληρώθηκε στο άρτιο ένα ομόλογο που κατείχε η ΕΚΤ, το οποίο είχε αγοραστεί στη δευτερογενή αγορά σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή..

 

-       Μια μικρή τραπεζολογιστική απάτη ήταν αυτή….

 

Αυτό είναι μια κερδοσκοπική επιχείρηση εκ μέρους των δανειστών μας., Οι δανειστές κάνουν πάρτι με το ελληνικό χρέος.

Αυτά λοιπόν τα ζητήματα δεν τα αναδεικνύει κανείς. Ο κ. Σαμαράς λοιπόν πήγε κρυπτόμενος, με την ψυχολογία του κλέφτη στη ΔΕΘ για λίγες ώρες και έφυγε ως ψεύτης, αποκρύπτοντας την πραγματική κατάσταση. Και, πέραν των άλλων, σήμερα αν κοιτάξετε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, υπάρχουν οι σκέψεις, οι σχεδιασμοί για το νέο προϋπολογισμό όπου περιλαμβάνουν περικοπές…

 

-       Είναι βαρύ αυτό που λέτε για τον Έλληνα πρωθυπουργό……

 

Το είπα και προχωρώ παρακάτω…........Θα ήθελα να κλείσω την προηγούμενη κουβέντα, κάνοντας μια αναφορά πώς διαμορφώνεται πραγματικά η εικόνα. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που παρουσιάζει ο κ. Σαμαράς την πολιτική του με ένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα κοινωνικής ευαισθησίας, βλέπετε ότι διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς προβλέποντας περικοπές 6,4 δις από το Υπουργείο Εργασίας, από το Υπουργείο Παιδείας και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, τη γνωρίζει πολύ καλά ο κόσμος και νομίζω ότι δεν μπορούν να πείσουν πια αυτές οι “κραυγές αισιοδοξίας” εκ μέρους του Πρωθυπουργού, που προφανώς απευθύνονται τελικά μόνο στον ίδιο και στο στενό του περιβάλλον.

 

-       Δύο σημεία που αφορούν τον Αλέξη Τσίπρα έχουν γίνει σημείο αναφοράς θετικής ή αρνητικής, κυρίως από τα socialmedia αλλά και από τα δημοσιογραφικά παρεάκια, είτε αυτά είναι ενταγμένα κάπου – γιατί συμβαίνει και αυτό στην ελληνική πραγματικότητα - είτε αν κάποιοι συνάδελφοι βλέπουν ως …. εξελίξεις. Το ένα κομμάτι είναι από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, όταν, απαντώντας στον δημοσιογράφο για το αν δεν υπάρξει συμφωνία για νέο ευνοϊκότερο δανεισμό, πού θα βρεθούν τα χρήματα για την κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική, απάντησε ότι τρεις είναι συνήθως οι πηγές και σε αυτές θα επικεντρωθούμε. Ευρωπαϊκοί πόροι, δημόσιοι επενδυτικοί πόροι και τραπεζική χρηματοδότηση. Κάθε μία από αυτές τις πηγές, φυσικά, θέλει μια συγκεκριμένη πολιτική. Όμως, αυτές οι συγκεκριμένες πολιτικές δείχνουν να μην έχουν συμπάθεια προς τη ρητορική και την αντιπολιτευτική του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν να μην απαντούν στις δημόσιες αναφορές του αρχηγού σας κ. Σκουρλέτη. Πώς θα γίνει;

 

Αυτό που λέμε ευρωπαϊκοί πόροι, είναι μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και είναι ανεξάρτητα από το μνημόνιο.

 

-       Είναι λέτε;

 

Μέχρι τώρα αυτό συμβαίνει. Δεν διαπλέκονται αυτά τα δύο. Δεν περνάνε μέσα από το μνημόνιο, ούτε θα πρέπει. Αν το δούμε και αυτό, τότε θα είναι μια επιλογή εκ μέρους των δανειστών όχι απλά και μόνο πίεσης προς την Ελλάδα, αλλά αμφισβήτησης συνολικά της Ε.Ε.

 

-       Το θέτω με την έννοια ότι δεν έχουν σχέση άμεσα με το μνημόνιο αυτή τη στιγμή και μακάρι να μην έχουν ποτέ. Απ' την άλλη όμως αφορούν και τους Ευρωπαίους εταίρους που δεν μας καλοβλέπουν πάντα. Ή πολλές φορές φαίνεται να μην μας καλοβλέπουν αναλόγως των εξελίξεων.

 

Η αντίθεση δεν είναι σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η αντίθεση είναι ανάμεσα στις ακραίες νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές λιτότητας και στον κόσμο της εργασίας. Αυτή η διαιρετική τομή νομίζω ότι διαπερνά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που υφίστανται αντίστοιχες πολιτικές λιτότητας. κυρίως βέβαια οι οικονομίες του Νότου.

 

-       Έγινε πολύς λόγος – για μένα θετικό – ένας αρχηγός κόμματος, κυρίως όταν πρόκειται για τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης που δημοσκοπικά σήμερα θα μπορούσε να είναι και κυβέρνηση, να βγαίνει στο δρόμο και να διαδηλώνει με τον πολίτη, τον απεγνωσμένο, τον αδύναμο, αυτόν που διεκδικεί ότι καλύτερο μπορεί και βροντοφωνάζει γι' αυτά τα οποία ανηλεώς και αδίστακτα έχασε. Την ίδια στιγμή αρχίζει η άλλη ρητορική – ξέρετε πως λειτουργεί αυτό – τι παπούτσια φόραγε, το πουκάμισο του Αλέξη ήταν ακριβό ενώ ο Σαμαράς ταξίδεψε σε οικονομική θέση. Όλα αυτά σας επηρεάζουν; Τσιμπάτε από αυτά;

 

Τι να σας πω; εγώ δεν είμαι στυλίστας, ούτε γνωρίζω από μόδα....

 

-       Γνωρίζετε την κοινωνία πολύ καλά.

 

Να σας πω για το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας, τις θέσεις των άλλων, αλλά από εκεί και πέρα δεν είμαι ο κατάλληλος για να ξέρω για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του καθενός ή για τα σχόλια. Κάποιοι άλλοι ασχολούνται με αυτά.

 

-       Όταν λέτε να μην κοιμούνται ήσυχοι όσοι ασχολούνται με την διασπάθιση του δημόσιου πλούτου, τι εννοείτε, θα φτάσουν στη δικαιοσύνη;

 

Δεν πρέπει κάποια στιγμή αυτή η φαυλοκρατία, η διαφθορά, η διαπλοκή, η οποία χαρακτήρισε την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες, να ανατραπεί πλέον αυτή η κατάσταση; Προφανώς, λοιπόν, κάποιοι πρέπει να οδηγηθούν και στη δικαιοσύνη. Κυρίως, όμως, πρέπει να αρθούν οι αιτίες που ενθαρρύνουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

 

-       Αφού όλα περνούν αέρα – πατέρα κ. Σκουρλέτη. Όλα καλύπτονται, όλα φεύγουν. Μιλάμε συνέχεια για την ανάγκη είσπραξης, από το τι αποφάσεις παίρνει η τρόικα μέσω της κυβέρνησης, από το τι δεν εισπράττουμε από τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Όλα αυτά είναι ένας αέρας, μια επικοινωνία, ουσία δεν υπάρχει ούτε λεφτά στο ταμείο.

 

Ναι, ξέρετε γιατί; Διότι η παρούσα κυβέρνηση .ουσιαστικά αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι υπηρέτησαν το δικομματικό πολιτικό σύστημα τις προηγούμενες δεκαετίες. Ουσιαστικά, κουβαλάνε όλες τις αμαρτίες και όλες τις παθογένειες και τα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος. Και βλέπετε ότι ακόμα και σε αυτά τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δεν ξεχνάνε τα χούγια τους. Βλέπετε πάλι να μένουν κάποιοι στο απυρόβλητο. Βλέπετε να γίνονται προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που κατευθύνονται προς τους φίλους τους. Γι' αυτό εμείς τονίζουμε σε όλους τους τόνους ότι  δεν είμαστε σαν και αυτούς. Εμάς, ούτε μας κρατάνε με τις λίστες Λαγκάρντ, ούτε θέλουμε να αποτελέσουμε μια άλλη εκδοχή είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε οποιουδήποτε από αυτούς που υπηρέτησαν το δικομματισμό.

 

-       Μιας και είπατε για τη λίστα Λαγκάρντ, που δεν φέρνει ούτε ευρώ όμως στα ταμεία, πάμε στην άλλη λίστα, τη γνωστή λίστα Σταμάτη. Όταν ήδη έχει γραφτεί, έχει αναφερθεί κιόλας, ότι περίπου 20 φορείς στην ουσία κλείνουν. Μπαίνει λουκέτο σε αυτούς, είναι 14 φορείς και 6 συγχωνεύονται. Αναφέρομαι στο Εθνικό Τυπογραφείο, στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο Στούντιο Συνταγματικών Ερευνών, στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών, στο Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης .... Είναι περίπου 20 φορείς που καταργούνται, καθώς κρίνεται ότι δεν χρειάζονται, περισσότερο ζημιώνουν παρά ωφελούν στην καθημερινότητά μας και στην ελληνική πραγματικότητα.

 

Εδώ βλέπετε ότι υπάρχει μία προσέγγιση, η οποία είναι άκρως ισοπεδωτική. Διότι, την ίδια ώρα που αναφέρονται σε διάφορους φορείς, που ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς έχει ξεπεραστεί η ανάγκη ύπαρξής τους, βλέπετε ότι κλείνουν με την πρακτική του ξαφνικού θανάτου και τη δημόσια τηλεόραση και την αμυντική βιομηχανία και ακούστηκε χθες και για τον ΟΣΕ.

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Τ.

 

 

-       Διαψεύστηκε αμέσως βέβαια, αλλά δεν ξέρεις ποτέ.

 

Ναι, αλλά έτσι είχε διαψευστεί και τις πρώτες ώρες για την ΕΡΤ. Και είδατε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα η οποία ουσιαστικά δεν έχει δημόσια τηλεόραση, αλλά μια καρικατούρα η οποία είναι πλήρως καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση.

 

-       Τι μου λέτε αυτή τη στιγμή; Ότι η δημόσια τηλεόραση είναι ένα κομματικό όργανο δηλαδή;

 

Απολύτως.

 

-       Τι είναι όργανο προπαγάνδας αυτή τη στιγμή;

 

Κατ' αρχήν, το «δημόσιο», εντός εισαγωγικών. Βρίθει παρανομιών όλος ο τρόπος λειτουργίας της Δ.Τ.. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και συγκεκριμένη ερώτηση στη Βουλή. Πρόκειται για ένα μνημείο αντιδημοσιογραφικής δεοντολογίας...

 

-       Είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέτε. Νομίζω ότι και η ΕΣΗΕΑ πρέπει να αντιδράσει για τις δημόσιες αναφορές σας, πρέπει να ψαχτούμε λίγο....

 

Έχουν υπάρξει τοποθετήσεις και εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ όπου έχουν επισημάνει τέτοιες πλευρές.

 

-       'Εχουν προσλάβει με κάποια κριτήρια. Δηλαδή, έχουν προσλάβει 200 παπαγάλους να λένε....αυτά που θέλει το κόμμα; Είναι βαρύ αυτό.

 

Με ποια κριτήρια; Αυτό δεν το ξέρουμε. Και αυτός ο αριθμός συνεχώς αλλάζει ως προς τα πρόσωπα. Δεν έχει τηρηθεί καμία απολύτως νομιμότητα, χώρια που ακούγονται για διάφορες προμήθειες υλικών, οι οποίες και αυτές τελούνται μέσα σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.

 

-       κ. Σκουρλέτη, ξέρετε αν η ΔΤ είναι ΝΔΤ, ΝΔ Τηλεόραση αντί για Δημόσια Τηλεόραση, όταν ο πολίτης που εδώ και μήνες περιμένει ένα δημόσιο φορέα ενημέρωσης και πληροφόρησης κι εσείς μου λέτε τώρα ότι δεν είναι δημόσιος φορέας ενημέρωσης και πληροφόρησης, είναι ένας κομματικός καθαρά φορέας προπαγάνδας, είναι κάτι που πρέπει να ανησυχούμε όλοι μας, είτε είμαστε δημοσιογράφοι είτε είμαστε απλοί πολίτες, είτε είμαστε απλά θεατές είτε ακροατές των παρατηρήσεων;

 

 

Βεβαίως ανησυχούμε. Κι εμείς γνωρίζετε ότι έχουμε κηρύξει εμπάργκο απέναντι στη «Δημόσια Τηλεόραση», γι' αυτό τα στελέχη μας δεν εμφανίζονται στις πολιτικές δημοσιογραφικές εκπομπές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)