to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 13.03.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μια κοροϊδία

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Λυριτζής - Οικονόμου)


  • Να ξεκινήσουμε με ένα δικό σας σχόλιο για τη δήλωση που έκανε χτες ο κ. Σόιμπλε ο οποίος μίλησε και σε ελληνική τηλεόραση και σε ελληνική εφημερίδα με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, εφαρμόστε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, αλλιώς λεφτά δεν παίρνετε και επίσης δεν πρόκειται να σας δανείσουμε με το ζόρι λεφτά.

Νομίζω ότι δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν τέτοιου είδους δηλώσεις και εντάσσονται μέσα στη λογική των ρόλων που παίζει κάθε πλευρά, ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογές.

  • Το θεωρείτε μέρος μιας παράστασης αυτό;…

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια παράσταση. Γιατί είναι μια συζήτηση η οποία δεν αγγίζει τον πυρήνα της πολιτικής, δεν τον αμφισβητεί. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των συμφερόντων της ελληνικής πλευράς, να τα θυμηθεί έστω μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του μνημονίου αυτά τα συμφέροντα, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ακολούθησε μια πολιτική που ήταν εις βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Και ο κ. Σόιμπλε από τη μεριά του προ των ευρωεκλογών, γιατί ευρωεκλογές έχουν και εκεί, πρέπει να εμφανιστεί στην γερμανική κοινή γνώμη ότι δεν είναι διατεθειμένος να χαρίσει τίποτα στους «τεμπέληδες» ‘Έλληνες.

Κοιτάξτε, η δόση θα δοθεί σε κάθε περίπτωση Κανένας Σόιμπλε και κανένας Σαμαράς δεν θα βάλει σε κίνδυνο την ισορροπία του ευρωπαϊκού συστήματος.

  • Τη θέλουμε τη δόση εμείς;…

Κοιτάξτε.. Τη θέλουν πρώτα και κύρια οι δανειστές γιατί γνωρίζουν ότι θα επιστρέψει σ΄ αυτούς και θα έχουν κερδίσει. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα εξυπηρετείται απαρέγκλιτα, κερδίζουν κιόλας μέσω των τόκων και η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση και το χρέος της μεγαλώνει.

Το θέλουμε αυτό, να αντιστρέψω το ερώτημα

  • Το θέμα είναι αν δεν πάρουμε τη δόση τι θα γίνει;…

Κοιτάξτε.. Τα ερωτήματα έτσι πρέπει να τα βάζουμε όπως πραγματικά είναι. Θέλουμε έναν τέτοιο τρόπο δανεισμού; Όχι, δεν τον θέλουμε έναν τέτοιο τρόπο δανεισμού. Γι αυτό, ξέρετε, ότι έχουμε καταθέσει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση.

  • Φεύγουμε απ΄ αυτό. Έχει ανοίξει ένα θέμα σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα ως μέρος αυτής της συζήτησης που διεξάγεται ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει ουσιαστικά χθες ότι εμείς το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασίσουμε εμείς τι θα το κάνουμε και ότι ισχύουν αυτά που έχω πει ότι δηλαδή θα μοιραστεί στις ευπαθείς κοινωνικές κατηγορίες, κυρίως ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους. Εσείς δηλαδή συμφωνείτε σ΄ αυτή την κατεύθυνση; Ότι δηλαδή όποιο ποσό καταλήξουμε μέσα από τα στατιστικά στοιχεία ό,τι είναι να οδηγηθούμε να μοιραστούν σ΄ αυτές τις κατηγορίες;

Και πάλι νομίζω ότι ξεκινάμε από μια λάθος αφετηρία. Διότι εμένα μου θυμίζει αυτή η υπόθεση αυτούς που πάνε και δίνουν αίμα και στο τέλος τους δίνουν κι ένα σοκολατάκι. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει υπάρξει μια αφαίμαξη κατ΄ εξακολούθηση του ελληνικού λαού και το σοκολατάκι δεν θα το πάρουν και όλοι. Θα το πάρουν ορισμένοι. Πρόκειται λοιπόν περί μίας κοροϊδίας. Να σου παίρνουν μόλις τελευταία, μόλις πριν ένα χρόνο σχεδόν 11,5 δις και την ίδια στιγμή θα δώσουμε και σε κάποιους κάτι.

Όχι λοιπόν. Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο έχει προκύψει με έναν τρόπο όπου έχει βυθίσει την οικονομία στην ύφεση και έχει επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική εξαθλίωση είναι τα αποτελέσματα μιας λάθος πολιτικής. Δεν μπορούμε λοιπόν εμείς να μπούμε σ΄ αυτή τη συζήτηση..

  • Τι να κάνουμε; Γιατί υπάρχει η άλλη άποψη που σου λέει έστω και λίγα, ας είναι όσα θέλει, να τα βάλουμε στην επένδυση, σε τομείς επενδυτικούς..

Μα δεν είναι έστω και λίγα. Γιατί σου παίρνει την ίδια στιγμή πολύ περισσότερα. Την ίδια στιγμή που μιλάμε πάει να εφαρμοστεί ένας νέος φορολογικός νόμος, έχουν παγιωθεί τα χαράτσια, μιλάμε για τη διευκόλυνση ακόμη περισσότερο των ομαδικών απολύσεων. Δηλαδή τα πράγματα είναι όχι μόνο απλώς μελανά, είναι τρισάθλια.

  • Θέλω να το κάνω πιο συγκεκριμένο για να είστε ξεκάθαρος. Εάν η κυβέρνηση πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα στο ύψος που θα το πετύχει, αυτό δεν το ξέρουμε, και έρθει αύριο…

Παρένθεση.. Είδατε πώς αλλάζουν τα νούμερα της Στατιστικής Υπηρεσίας. Το ΄12 η ύφεση μεγάλωσε κατά 0,4… Ακόμα λοιπόν δεν ξέρουμε πόσο θα είναι τα ΄13.. Αυτά τα «Greek statistics» με μνημόνιο, είτε χωρίς μνημόνιο είναι κατάρα…

  • Εάν υπάρξει το πλεόνασμα λοιπόν και η κυβέρνηση τηρήσει την υπόσχεσή της να το μοιράσει σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε ένστολους, σε ανέργους.. δεν ξέρω πού.. εσείς θα πείτε όχι;..

Το ζητούμενο σήμερα είναι η εγκατάλειψη των μνημονιακών πολιτικών και όχι μια προσπάθεια να ξεγελάσουμε τον κόσμο προ των ευρωεκλογών, έτσι ώστε να μειώσουμε τη βαριά ήττα την οποία εγώ εκτιμώ ότι έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

  • Πολιτική ήττα εννοείτε;….

Ακριβώς.

  • Για να δούμε το δεύτερο κομμάτι της δήλωσης του κ. Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε λοιπόν λέει ότι εμείς με το ζόρι λεφτά δεν δίνουμε σε κανέναν, αναφερόμενος στην πιθανή ύπαρξη νέου δανείου, νέας δανειακής σύμβασης κ.λπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι χρειαζόμαστε πρόσθετη χρηματοδότηση ή όχι;

Επαναλαμβάνω ότι εάν δεν δούμε μέσα σε μια εντελώς νέα φάση το θέμα του χρέους και των δανειακών συμβάσεων, τότε δεν κάνουμε τίποτα. Αλλιώς το πρόβλημα μεγαλώνει, το ανατροφοδοτούμε. Άρα όλα αυτά πρέπει να τεθούν συνολικά μέσα σ΄ένα πλαίσιο διαφορετικής πολιτικής που προφανώς θα είναι στον αντίποδα των μνημονιακών πολιτικών, των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Σαμαράς πρέπει να ηττηθούν στις επόμενες ευρωεκλογές. Είναι πολιτικές πια οι επιλογές που έχουμε να κάνουμε. Πρωτίστως πολιτικές

  • Εννοείτε και στα τρία επίπεδα; Και στο επίπεδο των δημοτικών των περιφερειακών και των ευρωεκλογών…

Διαφορετικό είναι το μήνυμα από κάθε κάλπη, αλλά υπάρχει νομίζω ένας βασικός κοινός πυρήνας. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ότι και από τις τρεις κάλπες, παρά τις ιδιαιτερότητές τους, πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα που να λέει, εγώ υπερασπίζομαι το δήμο μου, υπερασπίζομαι τον τόπο μου, υπηρετώ την αυτοδιοίκηση, άρα είμαι ενάντια στο μνημόνιο, θα σας έλεγα, για το δημοτικό επίπεδο.

  • Να ρωτήσω κάτι που μας έκανε εντύπωση για μια ακόμη φορά;.. Για το θέμα της Χρυσής Αυγής. Αποφασίζετε μεν να ψηφίσετε την άρση, αλλά υπάρχουν και κάποια στελέχη σας που επιμένουν. Αυτό σας προβληματίζει ή όχι; Το θεωρείτε φυσιολογικό…

Οι όποιες διαφοροποιήσεις υπήρξαν από μέλη της κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκκινούν από το ίδιο σημείο αφετηρίας. Κανείς δεν έχει διαφορετική προσέγγιση για το θέμα της Χρυσής Αυγής, για την ανάγκη να απομονωθεί το νεοφασιστικό, το νεοναζιστικό φαινόμενο. Άρα λοιπόν είναι ενστάσεις, θα έλεγε κανείς, διαφοροποιήσεις από την ίδια πλευρά. Με αυτή την έννοια δεν θεωρώ ότι δημιουργούν το μέγα πολιτικό ζήτημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)