to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Π. Σκουρλέτης: Πρωθυπουργός του χάους ο Σαμαράς, πλήρως αναξιόπιστος (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει να καταγράψει μια παταγώδη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής του.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ MEGA (Δ.Καμπουράκης- Γ.Οικονομέας)

Για Ν. Ρωμανό

Φτάσαμε στο παρά πέντε από το να έχουμε ένα νεκρό από απεργία πείνας και αυτό λέει πολλά. Έπρεπε να φτάσουμε στην 31η ημέρα απεργία πείνας, ενώ προηγουμένως η κυβέρνηση είχε φέρει μια τροπολογία η οποία ήθελε να παρακάμψει τη δυνατότητα έτσι ώστε να ικανοποιηθεί τελικώς το αίτημα του Ρωμανού, δηλαδή για να έχει μια φυσική παρουσία στα μαθήματά του. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είχε πει ο κ. Σαμαράς στη συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Σαμαράς έδειξε όχι απλώς μια αναλγησία, μια σκληρότητα μέσα στη Βουλή. Επιτέθηκε δε στον κ. Τσίπρα, «υπερασπίζεστε, λέει, έναν άνθρωπο όπου έχει καταδικαστεί για ληστεία»..Και ο κ. Σαμαράς είδε τον πατέρα του παιδιού και είπε, είμαι «Πόντιος Πιλάτος». Και ευτυχώς δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης, υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ανθρωπιάς, όχι συμφωνίας με αυτά που λέει ο Ρωμανός, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον Αρχιεπίσκοπο, από όλα τα κόμματα πριν υποχωρήσει η κυβέρνηση και καταλήξουμε ευτυχώς σε αυτό που καταλήξαμε.

  • Ασημακοπούλου- Θα κάνετε τώρα να.. να.. κερδίσαμε…

Αφήστε τις παιδιάστικες προσεγγίσεις. Να σέβεστε τη ζωή πάνω από όλα. Γνωρίζω τι είπε με τον πατέρα του και το γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά.

Για τις διαπραγματεύσεις

  • Η κα Ασημακοπούλου λέει ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ξένων εφημερίδων, σύμφωνα με το χρηματιστήριο.. με τις εντάσεις και αυτά, υπάρχει μια μερίδα που διακρίνει κίνδυνο μπροστά σ΄ αυτή την αστάθεια που υπάρχει..

Με πρώτο τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός χθες ήταν σαφής. Ο πρωθυπουργός έστειλε σήμα στις αγορές. Είπε, «ελάτε στη χώρα μας», «κανιβαλίστε την», διότι έτσι το επιβάλει το κομματικό μου συμφέρον. Ποιο είναι το κομματικό μου συμφέρον; «Να κινδυνολογήσω, να σπείρω τον τρόμο, τον φόβο μη τυχόν και τσιμπήσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι» και διασωθεί ο Σαμαράς για να συνεχίσει αυτή την πολιτική. Ο Σαμαράς εξαναγκάστηκε να κάνει αυτή την εσπευσμένη διαδικασία, δεν ήταν στον αρχικό προγραμματισμό του. Γιατί εξαναγκάστηκε; Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, κάτω από την πίεση. Είναι το αποτύπωμα της λαϊκής κατακραυγής αυτό που ζούμε. Κάτω από την πίεση και τη διαπιστωμένη αποτυχία μιας πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, μιας πολιτικής που απέτυχε στο οικονομικό πεδίο, μιας πολιτικής η οποία έσπειρε τη δυστυχία. Αυτά δεν έχουμε ζήσει πέντε και πλέον χρόνια; Τι σχέση έχει λοιπόν αυτό που είπε μόλις χθες ο κ. Σαμαράς μιλώντας, ότι κινδυνεύει η χώρα να βγει από, το ευρώ, με αυτό που μας έλεγε πριν ένα μήνα, με αυτό που μας έλεγε όλους τους προηγούμενους μήνες, ότι ουσιαστικά έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή του μνημονίου, για να έρθει ο κ. Σόιμπλε χθες και να πει, έχουμε μπροστά μας την αξιολόγηση για την τελευταία δόση και με όλα τα μέτρα που αυτή συνοδεύεται, τα μνημονιακά μέτρα, πολύ συγκεκριμένα. Αμέσως μετά ακολουθεί μια άλλου είδους αξιολόγηση για την πιστοληπτική γραμμή η οποία θα συνοδεύεται από ένα άλλο καθεστώς επιτήρησης και από νέα μνημονιακά μέτρα. Αυτά τα αποκρύπτουν. Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα θολό τοπίο.

  • Η κυβέρνηση τα αποκρύπτει.. Εσείς που δεν τα αποκρύπτετε ποια είναι η θέση που θα πάρετε σε όλα αυτά…..

Άρα λοιπόν είναι αξιόπιστος αυτός ο πρωθυπουργός; Όχι, δεν είναι. Είναι πρωθυπουργός του χάους. Είναι ο αναξιόπιστος πρωθυπουργός. Διότι ξεγέλασε μια φορά το 2012 την ελληνική κοινωνία, όταν άρπαξε την ψήφο των Ελλήνων λέγοντας ότι θα αγωνιστεί για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

  • Ασημακοπούλου - Πάμε και σε εσάς…

Θα πάμε και σε εμάς και κυρίως θα πάμε με τις ψήφους του ελληνικού λαού Εκεί θα οδηγηθούμε. Και να καταλάβετε κάτι κα Ασημακοπούλου και όλοι εσείς στη Ν.Δ. Ότι το 2014 και αρχές του 2015 που θα γίνουν οι εκλογές δεν είναι 2013 από όλες τις απόψεις. Και αντικειμενικά και κυρίως γιατί υπάρχουν συσχετισμοί, πρώτα απ΄ όλα μέσα στην κοινωνία, λαϊκοί συσχετισμοί

  • Ασημακοπούλου – Θέλω να μάθω, δεν φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ….

Δεν μας κλίνετε το ρήμα φοβάμαι.. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός.. Φοβάται ο κόσμος, φοβάται ο κόσμος.. Φόβο μόνο.. Δεν είναι πρόγραμμα ο φόβος και το μνημόνιο. Ο φόβος και το μνημόνιο δεν μπορούν να είναι πρόγραμμα κυβερνητικό. Κινδυνολογείτε ασύστολα…

  • Τελειώνει η προεδρική εκλογή και δεν βγαίνει Πρόεδρος, όπως κατά τη γνώμη μου είναι πιο πιθανό, πάμε σε εκλογές αμέσως. Άρα 10 Φλεβάρη, 8.. 12,, 8 Φλεβάρη γίνονται εκλογές, 9 το πρωί αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτος, όπως λένε οι δημοσκοπήσεις, να φτιάξει κυβέρνηση αυτοδύναμη ή με άλλον.. Λοιπόν.. 29 Φλεβάρη τελειώνει το μεσοδιάστημα που έβαλε η τεχνική αυτή… Στο ενδιάμεσο η Ελλάδα κανονικά πρέπει να τελειώσει την αξιολόγηση. Εάν εσείς αναλάβετε, δεν θα την ολοκληρώσετε την αξιολόγηση;

Θα ,μπούμε σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης όλων αυτών των ζητημάτων. Όλα αυτά θα τα δούμε κάτω από το φως της διαπραγμάτευσης.

  • Η αξιολόγηση είναι κάτι που πρέπει να τελειώσει, να πάρετε κάποια λεφτά να μπείτε σε μια γραμμή στήριξης.. Εσείς λέτε, παιδιά, κομμένα όλα αυτά, πάμε από την αρχή και κάνουμε μια άλλη διαπραγμάτευση συνολικότερη υποθέτω. Έτσι;…

Προφανώς. Το καλύτερο σήμα προς αυτό που λέμε τον κόσμο των αγορών, αν και δεν μπορούν αυτές να υπαγορεύουν λύσεις,.. Να μας το πείτε αυτό. Αν θεωρείτε ότι πρέπει να καταργήσουμε την ψήφο του κόσμου και τη δημοκρατία και ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα καθεστώς απόλυτης κυριαρχίας των αγορών, να το πείτε τα δύο κόμματα που συγκυβερνάτε. Να το πείτε μάλιστα να κάνετε και μια συνταγματική αναθεώρηση και να πείτε κάθε δέκα χρόνια να ψηφίζουμε. Αλλά όμως το καλύτερο σήμα για τις αγορές τι είναι; Να έχεις ένα σχέδιο απέναντι στην κρίση. Ένα σχέδιο βιώσιμο αυτή τη στιγμή, ρεαλιστικό είναι αυτό που ξεκινάει από τον πυρήνα του προβλήματος, που λέγεται κρίση χρέους στην Ελλάδα. Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός δεν το αγγίζει αυτό, ουσιαστικά τι λέει; Ότι δεν έχω σχέδιο…

Το σχέδιο λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα κομμάτι του που είναι οι άμεσες δεσμεύσεις του, που δεν ξέρω αν τις έχει διαβάσει και τις έχει καταλάβει η κα Ασμακοπούλου, αφορούν αυτά που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, και το άλλο είναι το βασικό ζήτημα του χρέους. Όσο λέμε ότι το χρέος πάει καλά κι ότι αυτή η πολιτική πέτυχε, δεν υπάρχει επίδικο διαπραγμάτευσης.

  • Ωραία πάμε σε συζήτηση για το χρέος και τα άλλα είναι μικρότερα, υποδεέστερα.. υποσύνολα.. Ωραία…

  • Ασημακοπούλου- Δεν υπάρχει ασφάλεια.. και δεν υπάρχουν τα λεφτά από το ΤΧΣ και δεν υπάρχει τίποτα..

Αφήστε να τα πει ο Σόιμπλε Μην τα λέτε εσείς γι αυτόν. Ασημακοπούλου σας λένε όχι κυρία Άννα Σόιμπλε…

  • Μισό λεπτό.. Να το εξειδικεύσω να τελειώσουμε μ΄ αυτό το κομμάτι.. Η λογική λέει ότι αυτά που λέει ο Σόιμπλε σήμερα, θα τα λέει και τον Φεβρουάριο. Θα είσαστε εσείς κυβέρνηση ενδεχομένως και πρέπει να μας ξαναπείτε τι θα του πείτε του Σόιμπλε τον Φεβρουάριο…

Νομίζω ότι είναι φανερό, σας το είπα μόλις τώρα. Να το επαναλάβω; Και δεν αφορά μόνο τον Σόιμπλε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σ΄ αυτή τη συγκυρία, σ΄ αυτή την Ευρώπη δεν υπάρχει Γερμανία και Ελλάδα. Υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει ένα δομημένο περιβάλλον, υπάρχουν συσχετισμοί, υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες..

  • Άρα εσείς θα πάτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την αρχή, όχι με βάση αυτά…

Υπάρχουν και ηγέτες που λένε στην Μέρκελ, όπως το ακούσαμε από τη Γαλλία, «ράψτο». Στη Γαλλία ακούστηκε αυτό. Δεν λένε ότι ουδείς αναμάρτητος. Δεν σκύβουν το κεφάλι

  • Υπάρχει ένα μετέωρο ερώτημα από την κα Χρυσοβελώνη και αν θέλετε να το απαντήσετε, τι θα γίνει αν εκείνοι πουν όχι στις διαπραγματεύσεις; Τι θα πείτε; Τι θα κάνετε;

Αυτό το ερώτημα παρότι που είναι πραγματικό, κανείς πριν το απαντήσει θα πρέπει να κοιτάξει όλα τα δεδομένα και να δει πώς οργανώνει το δικό του σχέδιο.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, για είμαι πιο αναλυτικός, έχουμε καταλάβει ότι σε μια τέτοια συζήτηση που θα ξεκινήσει για πρώτη φορά, αυτό που θα τεθεί στο ευρωπαϊκό τραπέζι δεν αφορά αποκλειστικά μόνο την Ελλάδα; Εμείς πρέπει να αθροίσουμε το ελληνικό πρόβλημα δίπλα στο ιταλικό πρόβλημα, δίπλα στο γαλλικό πρόβλημα και όλα αυτά μαζί να αναδείξουν το βασικό ζήτημα για την Ευρώπη, που λέγεται «κεντρική στρατηγική απέναντι στην οικονομική κρίση». Στην πράξη έχει φανεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν λειτουργεί. Στην πράξη έχει φανεί ότι οι ακραίες γερμανοκεντρικές πολιτικές λιτότητας βυθίζουν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, την οδηγούν στο περιθώριο, ενώ την αποδομούν σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικό κράτος, δημοκρατία, συνοχή.

Τι έγινε πριν από λίγες βδομάδες στην περίπτωση της Γαλλίας και της Γερμανίας; Καταστρατηγήθηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα υπάρχει μια πολιτική δύναμη που θα επιδράσει σαν καταλύτης.

  • κ. Σκουρλέτη, εδώ δεν μπόρεσε η Γαλλία και η Ιταλία να βάλει πάνω στο τραπέζι το ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα το βάλεις εσύ; Ο ενδοιασμός γι’ αυτά που λέτε είναι αυτός..

Η ιστορία δεν κινείται ευθύγραμμα. Υπάρχουν καμπές στην ιστορία. Και κάθε φορά υπάρχει ένας καταλύτης. Μπορεί αυτό, λοιπόν, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς το επιχειρούμε. Φάνηκε ότι ως ένα βαθμό λειτουργεί ως τέτοιος.

Κοιτάξτε τι έγινε στις Ευρωεκλογές, και δεν μιλάω απλώς για το θέμα του διπλασιασμού της δύναμης της Αριστεράς. Κοιτάξτε τι έγινε στην Ισπανία. Δεν υπάρχει μόνο το ντόμινο των οικονομικών επιπτώσεων. Και κάτω από μια τέτοια προοπτική πρέπει να δούμε και το θέμα των συζητήσεων. Γιατί πολλά ακούστηκαν και το ’12, θυμάστε, τα διέψευσε όμως η ίδια η κα Μέρκελ, η οποία είχε πει ότι όλη αυτή η ιστορία της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ένα ψέμα. Γιατί, αν το κάναμε θα έπρεπε να μπούμε όλοι στη σειρά και να φύγει ο ένας μετά τον άλλο.

Επαναλαμβάνω - επειδή γνωρίζουν πολύ καλά, καλύτερα από εμάς και φαίνονται πιο ειλικρινείς στον δημόσιό τους λόγο - κατανοούν ότι αυτή η ακαμψία οδηγεί την Ευρώπη στο τέλος της. Επειδή, όμως, υπάρχουν και πράγματα που επείγουν, ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει παρουσιάσει με πολύ τεκμηριωμένο τρόπο στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που είναι ανεξαρτήτως διαπραγμάτευσης. Έχουμε πει ότι δεσμευόμαστε με τους συγκεκριμένους πόρους για να ιεραρχήσουμε με τις ανάγκες, κατά ένα, δυο, τρία, τέσσερα και έχουμε πει από πού θα τα πάρουμε και πώς θα τα κάνουμε. Είναι απολύτως σαφές.

………

  • Το επιβεβαιώνετε αυτό; Γίνονται συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ να κατεβείτε μαζί.

Πριν από τέσσερεις μέρες δεν συναντήθηκαν οι δυο Γραμματείς; Το καλοκαίρι δεν είχαν ξανασυναντηθεί;

  • Αποφασίσατε να κατεβείτε μαζί;

Όχι βέβαια. Κανείς δεν έχει αποφασίσει, ούτε έχει τεθεί αυτό το θέμα. …. Ό τι συζητήσεις έχουν γίνει είναι γνωστές, η ατζέντα είναι γνωστή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται απόλυτα τις διαδικασίες της ΔΗΜΑΡ. Άρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επίσημη άποψη αυτού του κόμματος. Άκουγα και τον Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, τώρα που ερχόμουν, όπου και αυτός είπε ότι συζητούν, έχουν τις δικές τους διαδικασίες. Εκεί που υπάρχει μια σύμπτωση, είναι στην ανάγκη να επισπευτούν οι εκλογές, να ηττηθεί αυτή η πολιτική και να μην προκύψει Πρόεδρος Δημοκρατίας με την παρούσα Βουλή. Αυτά είναι τα δεδομένα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)