to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Π. Σκουρλέτης: Προτεραιότητά μας η αποκατάσταση των ΣΣΕ και της δημοκρατίας στους χώρους εργασίας (βίντεο)

«Πρέπει να επανέλθει η πραγματική δυνατότητα διαπραγμάτευσης των εργαζομένων και της εργοδοσίας με σκοπό να επανέλθει η δημοκρατία στους χώρους εργασίας» δήλωσε ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, στην εκπομπή του Star.


Πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρουμε θα αφορά την ανασφάλιστη εργασία επίσης θα επαναφέρουμε το ΣΕΠΕ το οποίο θα στελεχωθεί εκ νέου αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο εκτός των άλλων τεχνικών τρόπων που θα χρησιμοποιηθούν. Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις. «Πρέπει να επανέλθει η πραγματική δυνατότητα διαπραγμάτευσης των εργαζομένων και της εργοδοσίας με σκοπό να επανέλθει η δημοκρατία στους χώρους εργασίας» δήλωσε ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, στην εκπομπή του Star.

Για το νομοσχέδιο που θα αφορά τα εργασιακά και θα έρθει άμεσα στη Βουλή θα αποκαθιστά τις συλλογικές συμβάσεις, θα επαναφέρει τη μετενέργεια από τους 3 στους 6 μήνες, ενώ θα δίνει αρμοδιότητες στον ΟΜΕΔ. Επιπλέον θα προχωρά στην μισθολογική εξίσωση των αμοιβών σε όσους νέους πολίτες είναι κάτω των 25, ενώ θα καταργηθεί και ο νόμος για την επιστράτευση. Αυτά είναι τα πρώτα άμεσα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή τον επόμενο μήνα. Επίσης θα γίνει σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, κάτι που θα συμπεριλάβει και το επίδομα ανεργίας, ενώ θα αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που θα το δικαιούται.

Επιπλέον θα γίνουν αποφασιστικά βήματα για τη μείωση της ανεργίας με τον επανασχεδιασμό των 5μηνων προγραμμάτων, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των δικαιούχων καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια με στόχο, κάποιες από αυτές τις θέσεις να γίνουν μόνιμες.

Αναφερόμενος στο αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση είπε ότι αυτό κινείται στην λογική την οποία υποστηρίζει πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζοντας τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο και τα εφαρμοστικά μέτρα. Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν μεταφράζεται σε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και των καταστροφικών μέτρων που βίωσε η ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα έλεγε ότι θα διαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση αλλά δεν δέχεται το Μνημόνιο και τη λιτότητα.

Στο ΣΚΑΪ η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου μίλησε επίσης για την αναβάθμιση του ΟΑΕΔ και την διερεύνηση των δεξιοτήτων των ανέργων με σκοπό να βρουν εργασία μετά από μικρής διάρκειας προγραμμάτων εξειδίκευσης 2 – 4 μηνών. Ανέφερε επίσης ότι η ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει ότι εταιρείες ζητούν εργαζόμενους για 100.000 θέσεις εργασίας και δεν μπορούν να βρουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσανατολιστούν τα ΤΕΙ και τα προγράμματα κατάρτισης ανάλογα με τη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)