to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 15.05.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Πρέπει να λες ανοιχτά ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιο το στοίχημα

«Νομίζω ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις, προβληματισμοί μπορεί, διατυπώνονται δημοσίως, κάτι απόλυτα αποδεκτό», εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά, όσον αφορά την επερχόμενη ψηφοφορία στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές. Προβληματισμός για το Ελληνικό και ενστάσεις για την επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος.


«Ο μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση και τους υπουργούς είναι να πάθουν μία ιδιότυπη διαμερισματοποίηση και ιδρυματισμό, να χάσουν την επικοινωνία με τον κόσμο ... πρέπει να εξηγούμε τις δυσκολίες, τι μας αναγκάζει κάθε φορά να ψηφίζουμε τι, ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιο το στοίχημα της επόμενης περιόδου, αυτά πρέπει να τα λες ανοιχτά», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμφωνία είναι απαπόσπαστη από αυτή για το χρέος και προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα επιπλέον μέτρα είναι να υπάρχει βιώσιμη λύση για το χρέος, έστω μετά το 2018, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
 
«Ακριβώς επειδή δεν μιλάμε για μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2017 και το 2018, αλλά από το 2019, έχουμε όλο το περιθώριο να δούμε πώς ακριβώς εκ παραλλήλου θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μία απομείωση του χρέους», όπως είπε.
 
«Δεύτερον», συνέχισε, «έχουμε περίπου 1,5 χρόνο μπροστά μας για τον οποίο γνωρίζουμε το τοπίο, με σταθερούς όρους για την οικονομία και την κοινωνία και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση που θα προσδώσει δυναμική στην ελληνική οικονομία και στις όποιες συζητήσεις κάνει η τότε κυβέρνηση και για τα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των σημερινών μέτρων ... ο χρόνος που έχουμε θα κρίνει πάρα πολλά για την κατάσταση στην οποία θα βρισκόμαστε στις αρχές του 2019».
 
Υπό αυτό το πρίσμα, η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από το «στοίχημα της ανάπτυξης ως το 2019», που περιλαμβάνει και τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Αν επιτευχθούν, θα δικαιολογήσουν την σημερινή συμφωνία, τις θυσίες και την ψήφιση των μέτρων, θα κρίνουν τελικά την αποτελεσματικότητά της ... Σε αυτή τη βάση θα κριθεί συνολικά και η κυβέρνηση στη σχέση της με την ίδια την κοινωνία  ... όχι μόνο για την οικονομία, των εισοδημάτων, των συντάξεων κτλ., αλλά και σε άλλα για τις εκ παραλλήλου με τη συμφωνία πολιτικές είτε σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος είτε με την λειτουργία του κράτους και την σχέση με τον πολίτη είτε με θέματα δικαιωμάτων είτε με σειρά άλλων ζητημάτων χωρίς άμεσο δημοσιονομικό κόστος ... και σε αυτά θα κριθεί η κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Βρίσκουν άλλοθι σε αναγκαίες διαδικασίες στο Ελληνικό

Ο κ.Σ κουρλέτης στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της αξιοποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ένα «θέμα επίκαιρο που και πάνω σε αυτό επιχειρείται ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση για άλλη μία φορά η αντιστροφή της πραγματικής εικόνας των πραγμάτων».

«Κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν αφήνει να προχωρήσει ... τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς ... και πράγματα έχουν τρέξει και κυρίως έχει υπάρξει μία συμφωνία που πραγματικά διασφαλίζει τους όρους για μία μακρόπνοη επένδυση με οφέλη όχι μόνο οικονομικά αλλά για την αναμόρφωση της περιοχής», όπως είπε.

«Αν στεκόμαστε σε αναγκαίες διαδικασίες όπως οι αδειοδοτήσεις από την αρχαιολογία και το δασαρχείο για να αποτελέσουν άλλοθι γιατί ο βασικός επενδυτικός φορέας φαίνεται διστακτικός να αρχίσει να υλοποιεί πράγματα, είναι άλλο πράγμα», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «το Ελληνικό δεν είναι μία επένδυση «στενά» real estate, για την δυνατότητα των επενδυτών να πάνε να προπωλήσουν μετοχές ή προϊόντα ή να δημιουργήσουν ώθηση σε δικά τους προϊόντα, να τα μοσχοπουλήσουν ... πρέπει να κριθεί ως προς την συνολική υλοποίηση του σχεδίου, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει και δεν γίνονται, με άλλοθι κάποιες χρονοβόρες αλλά αναγκαίες διαδικασίες ... μας γεννάει προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις των επενδυτών», όπως είπε.

Δεν «αυξάνει την πίττα» εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Αντίθετα, ο νυν υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε αντίθετος στην προωθούμενη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, σημειώνοντας ότι όσον αφορά τις τεχνικές παραμέτρους «όταν είχε έρθει η εισήγηση από το ΚΑΣ, η απόφαση που εγώ είχα προτείνει για έκδοση νέο ΠΔ προέβλεπε οριζόντιο ύψος 15 μ. και προς την πλευρά των αρχαίων και από την πλευρά της λεωφόρου Κηφισού ... με βρίσκει αντίθετο η νέα απόφαση του αρμόδιου υπουργού για 21 και 18 μ. αντίστοιχα».

«Δεν θεωρώ ότι τέτοιου είδους επενδύσεις αυξάνουν την πίττα, κυρίως την αναδιανέμουν .... η στόχευση, πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα, περισσότερο λειτουργεί και κατευθύνεται στο να πάρει μερίδιο της αγοράς από την εστίαση και την διασκέδαση στο Περιστέρι, το Αιγάλεω και τις αντίστοιχες δυτικές συνοικίες, παρά είναι επένδυση που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης.

Έτσι, όπως εκτίμησε, «από στενά οικονομική πλευρά είναι αμφισβητούμενη η σκοπιμότητα αυτής της επένδυσης, θεωρώ ότι υπάρχουν και παράμετροι χωροταξίας, μεγέθους του κτιρίου κτλ. που θα έπρεπε να μας οδηγήσουν σε μία άλλη προσέγγιση συνολικής ανάπτυξης της περιοχής και ανάδειξης του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, που πραγματικά μπορεί να αποτελέσει έναν τουριστικό πόλο έλξης στην Αθήνα και δυστυχώς παραμένει στα αζήτητα εδώ και πολλά χρόνια ... υπάρχουν ευρήματα εξαιρετικής σημασίας που δεν τα επισκέπτεται ο κόσμος γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο αξιοποίησης».
 

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)