to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 25.05.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Πολιτική εκτίναξης της ανεργίας από την κυβέρνηση, που υιοθετεί την αντίληψη του ΣΕΒ για την οικονομία (βίντεο)

Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στην αντίληψη ισχυρών κύκλων του ΣΕΒ, ότι εφόσον η ύφεση είναι δεδομένη μπορεί να λειτουργήσει και ως ευκαιρία «ξεκαθαρίσματος» της αγοράς από τους αδύναμους.


 Aυτός είναι ο λόγος που δεν λαμβάνονται περισσότερα μέτρα. Είναι μια καταστροφική επιλογή που θα εκτινάξει και την ανεργία, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, στην εκπομπή «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» του OPEN TV με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Μετράμε περισσότερες απώλειες στην οικονομία επειδή δεν λήφθηκαν εγκαίρως εμπροσθοβαρή μέτρα

«Ήδη μετράμε περισσότερες απώλειες, διότι αφήσαμε, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τώρα, αναξιοποίητο χρόνο. Αντί να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις άμεσα, με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις στις μικρές και μεσαίες. Αντί το κόστος εργασίας των εργαζομένων να επιδοτηθεί στο σύνολό του από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τέλος Μαΐου. Αυτοί οι άνθρωποι, από σήμερα που το lockdown περιορίζεται, είναι και καταναλωτές. Βγαίνουν στην αγορά και δεν έχουν τίποτα στην τσέπη. 800 ευρώ από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τώρα είναι μηδενική αγοραστική δύναμη. Η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει τα λιγότερα δυνατά διότι είναι δέσμια μιας αντίληψης που θεωρεί ότι αυτή η ύφεση -για την οποία βεβαίως δεν ευθύνεται εκείνη, αλλά με την πολιτική της παροξύνει και την επιταχύνει- αφορά μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, ξεσκαρταρίσματος της αγοράς για να βγουν έξω η πιο αδύναμοι. Είναι καταστροφικό αυτό. […] Εγκλωβισμένοι σε μία λογική που πρεσβεύουν κάποιοι συγκεκριμένοι μεγάλοι κύκλοι από τον ΣΕΒ, οι οποίοι λένε ύφεση θα έχουμε ούτως ή άλλως, θα μικρύνει η πίτα, τουλάχιστον να μεγαλώσουμε το μερίδιο της αγοράς μας κάποιοι ισχυροί σε αυτή την μικρότερη πίτα. Αυτό είναι αντικοινωνικό και θα εκτινάξει την ανεργία».

Η κυβέρνηση έβαλε στο «ψυγείο» την Επιθεώρηση Εργασίας

«Δυο παρατηρήσεις πρώτα απ’ όλα. Χαίρομαι που ο κ. Λιβανός προτείνει να κάνουμε αυτό που δεν κάνει ο κύριος Σταϊκούρας, ο οποίος έχει προκληθεί κατ’ επανάληψη στη Βουλή από τον κ. Τσακαλώτο να καθίσουμε κάτω, να δούμε τις προτάσεις του ενός και του άλλου. Δεύτερον, άκουσα για την ανάγκη ελέγχου της αγοράς μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών. “Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα”. Γνωρίζουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση ουσιαστικά έβαλε στο “ψυγείο” την Επιθεώρηση Εργασίας, που είναι κατεξοχήν υπηρεσία η οποία ελέγχει τα ζητήματα του κόσμου της εργασίας και της αγοράς, διότι την υποβίβασε από αυτοτελή Ειδική Γραμματεία και την έκανε απλή Διεύθυνση».

Ακολουθείται η ίδια «συνταγή» που αύξησε την ανεργία την περίοδο ’10-‘14

«Τα προηγούμενα πέντε χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μία μάχη να μειώσει κατά 10 μονάδες την ανεργία και κινδυνεύουμε να  δούμε αυτό που μειώθηκε να χάνεται τους επόμενους μήνες. […] Από το ’10 έως το ’14 ακολουθήσατε την ίδια πολιτική της μείωσης των μισθών, για επίτευξη εσωτερικής υποτίμησης. Απέτυχε αυτό το σχέδιο και μας το ξαναφέρατε τώρα. Είναι τραγικό, δεν βγάλατε συμπεράσματα από το ’10 έως το ’14. Είναι δική σας, αποκλειστικά, ευθύνη». 

Κρίσιμα ερωτήματα για τον Έβρο και αντιφάσεις από την κυβέρνηση, που  οφείλει απαντήσεις

«Αυτό που επιβεβαιώθηκε, και από την προηγούμενη παρέμβαση του κ. Λιβανού, είναι ότι έχουμε διαφορετικές εκφωνήσεις από δύο υπουργεία. Από το Άμυνας και από το Εξωτερικών. Αυτό από μόνο του γεννάει ένα ερώτημα. Εγώ δεν είμαι οπαδός του να σηκώσουμε καμιά σημαία, του να υιοθετήσουμε διάφορα τα οποία ακούγονται από δω και από κει. Αλλά από τη στιγμή που -μέσα σε λίγα 24ωρα- υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις, είναι εύλογο και υπεύθυνο, κατά τη γνώμη μου, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τίθενται ερωτήματα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Για ποιο λόγο έγινε το συγκεκριμένο διάβημα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης; Τι θα γίνει από εδώ και μπρος; Αυτό που είπε ο κ. Λιβανός είναι απόλυτα σωστό. Τα σύνορα δεν χαράσσονται ανάλογα με την κοίτη του ποταμού, όταν πηγαίνει από δω ή από κει, υπάρχουν μέσα από τις Συνθήκες. Αμφισβητείται αυτό; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Γεννάται το θέμα αυτό και από ποια πλευρά; Ποια είναι η αιτία του; Αυτά τα ερωτήματα νομίζω ότι είναι αρκετά υπεύθυνα. Τα οποία οφείλει, με ένα εξίσου υπεύθυνο τρόπο, να τα απαντήσει η κυβέρνηση».

Γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος σε αντίθεση με τους ακραίους τόνους που υιοθετήθηκαν στην τελευταία κατάσταση έντασης στα σύνορα

«Η κυβέρνηση συνηθίζει να σηκώνει άλλα πράγματα ψηλά. Μας μίλησε, για παράδειγμα, για “υβριδικό” πόλεμο και για εισβολή γι’ αυτά που συμβαίναν εκ μέρους του Ερντογάν με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Υιοθέτησε ultra ακραίους όρους και χαρακτηρισμούς καθαρά για λόγους εσωτερικής πολιτικής επικοινωνίας. Τώρα, λοιπόν, που τίθεται το ερώτημα υπήρξε η δεν υπήρξε εισβολή, γιατί το βάζουμε στην άκρη αυτό; Προφανώς διότι κάτι δεν έχει πάει καλά. Κάτι πήγε στραβά. Αυτό δικαιούμαστε να το μάθουμε. Έχουμε κάθε δικαίωμα».

Η ψυχραιμία και η εγκράτεια δεν χαρακτήρισαν τη στάση της ΝΔ για τις Πρέσπες

«Κρατήστε κ. Λιβανέ αυτό το πνεύμα συνολικά για  τα εθνικά ζητήματα, γιατί αυτή τη νουνεχή στάση δεν τη δείξατε όταν συζητούσαμε για τις Πρέσπες. Χαίρομαι που τώρα, που είστε στην κυβέρνηση, επιτέλους ήρθατε στο δρόμο της υπευθυνότητας. Διότι κερδοσκοπήσατε πάνω στα εθνικά ζητήματα, η παράταξή σας ως σύνολο και πολύ περισσότερο κάποιοι».

Επιβάλλεται να υπάρξει ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και των κομμάτων

«Να συμφωνήσουμε στην ανάγκη, μέσα στα επόμενα 24ωρα, με έναν υπεύθυνο τρόπο, το Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε ανακοινώσεις που να απευθύνονται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά να υπάρξουν και οι αντίστοιχες ενημερώσεις σε επίπεδο κομμάτων».

Παρά τη σοβαρότητά του, το θέμα αποσιωπήθηκε στην αρχή από διάφορα ΜΜΕ

«Μου έκανε εντύπωση πως αυτό το ζήτημα, το οποίο άπτεται εθνικών θεμάτων, τις πρώτες ώρες χάθηκε, πήγε “να κρυφτεί κάτω από το χαλί” από την επίσημη ενημέρωση. Ενώ ακούμε, καμιά φορά για “ψύλλου πήδημα”, άλλα πράγματα, εδώ την αμηχανία ή εν πάση περιπτώσει την αντιφατικότητα της κυβέρνησης, επιχείρησαν διάφοροι να την συγκαλύψουν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)