to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:59 | 05.06.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Όραμα της κυβέρνησης μια οικονομία με όρους «ζούγκλας»

Η κυβερνητική πολιτική μείωσης των μισθών, «ελαστικοποίησης» του ωραρίου εργασίας και αυτορρύθμισης της αγοράς οδηγεί σε απολύσεις, φτώχεια και «λουκέτα». Δημιουργεί μια αγορά που λειτουργεί με όρους «ζούγκλας», επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 (βίντεο)


Μερικά σημεία από τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1:

Η ύφεση εκδηλώθηκε πριν ληφθούν τα περιοριστικά μέτρα για την οικονομία

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά για την οικονομία. Υπάρχει αγωνία, απελπισία σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και είδατε χθες, με την ανακοίνωση κάποιων οικονομικών στοιχείων που αφορούν την περίοδο και πριν τον κορονοϊό, πριν το lockdown, ότι μετά από χρόνια η χώρα ξαναέπεσε στην ύφεση, 0,9% ύφεση το πρώτο τρίμηνο, μέχρι τέλος Μαρτίου. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα περιοριστικά μέτρα ίσχυσαν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, τα πράγματα μάλλον δεν πήγαιναν καλά και ήρθε τώρα και ο κορονοϊός και η συνεπακόλουθη οικονομική κρίση να τα κάνουν ακόμη δυσκολότερα».

Τεράστιες οι διαφορές μας με την κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και στα εργασιακά

«Έχουμε μια διαφορά λογικής, η οποία λέει ότι τώρα, στο ξεκίνημα αυτού του υφεσιακού σοκ, που είναι απρόβλεπτο το εύρος και το βάθος του, πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να χρειαστούν λιγότερες δυνάμεις και λιγότεροι πόροι για να βγούμε από την ύφεση. […]  Αυτή είναι μια διαφορά πάρα πολύ μεγάλη, η εμπροσθοβαρής λογική. Η δεύτερη ουσιαστική διαφορά είναι στα θέματα της εργασίας. Έχουμε μία “απελευθέρωση” απολύσεων. Έχουμε κατά 20% μείωση των αμοιβών, νομοθετικά. Ήδη στην αγορά, πέρα από τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να μπουν σε αυτό το ιδιαίτερο καθεστώς της μειωμένης απασχόλησης -και κατά ένα μέρος της επιδότησης από το κράτος των αμοιβών των εργαζομένων-  έχουμε ένα κύμα απολύσεων, ακριβώς διότι υπάρχει ενθάρρυνση να δοκιμαστούν στην πράξη, με αφορμή την υπόθεση της πανδημίας, νέες μορφές ελαστικής εργασίας. Το ωράριο καταργείται αυτή τη στιγμή. Ακόμη και για επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν. Ο κόσμος δουλεύει από τα σπίτια του χωρίς ωράριο. Δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας, την οποία φρόντισαν πιο πριν να την βάλουν στο “ψυγείο”, δεν είναι πια μια Ειδική Γραμματεία, όπως ήταν επί των ημερών μας. Είναι μια απλή Διεύθυνση».

Η αυτορρύθμιση της αγοράς θα φέρει «λουκέτα»

«Η αντίληψη της αυτορρύθμισης της αγοράς θα φέρει “λουκέτα”, θα φέρει απολύσεις, θα μοιράσει φτώχεια δεξιά και αριστερά. Απορώ ειλικρινά με την παθητική στάση της κυβέρνησης, που έχει επιλέξει τα πράγματα να κινούνται από μόνα τους. Προφανώς γιατί είναι δέσμια μιας λογικής όπου βλέπει το μέλλον της αγοράς και της οικονομίας ως μία κατάσταση όπου θα υπάρχουν λίγοι και ισχυροί,  έστω και με μια μικρότερη πίτα,  με ένα μικρότερο εθνικό προϊόν».

Το σχέδιό τους είναι για μια οικονομία όπου το μεγάλο «ψάρι» θα τρώει το μικρό

«Το όραμα, το σχέδιο, η αντίληψη αυτής της κυβέρνησης, είναι για μια οικονομία η οποία θα λειτουργεί με τους όρους της “ζούγκλας”. Όπου το μεγάλο “ψάρι” θα τρώει το μικρό. Όπου το “πέλαγος” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που στηρίζουν και στήριξαν την απασχόληση στην Ελλάδα, θα πάει στην άκρη προς όφελος κάποιων μεγάλων αλυσίδων.  Αυτό είναι ολοφάνερο. Υπάρχουν τα χρήματα; Υπάρχουν. Διότι πέρα από το ότι είναι κοστολογημένο το κάθε μέτρο, εμείς ταυτόχρονα έχουμε υποδείξει και την πηγή. Το σύνολο των μέτρων που προτείναμε αγγίζει τα 13,4 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, με τους πιο μέτριους υπολογισμούς και αφού προηγουμένως έχουμε εξασφαλίσει τις δανειακές μας υποχρεώσεις, υπάρχει ένας “κουβάς” περί τα 24 δισ. ευρώ. […] Υπάρχει ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας και όχι να κρατήσουμε κάποια χρήματα και να αφήσουμε την αγορά να ισορροπήσει από μόνη της, να αυτορυθμιστεί, και να δούμε στο τέλος τι θα κάνουμε. Αυτό πραγματικά θα είναι ολέθριο».

Απαράδεκτα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των Δικτύων σε νερό και ενέργεια

«Το μόνο που βλέπουμε να προχωράει είναι το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων των Δικτύων της χώρας, των φυσικών μονοπωλίων. Απαράδεκτο. Αναφέρομαι στα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ τα οποία μέσω ΣΔΙΤ θέλουν να τα εκχωρήσουν και να τα συνεκμεταλλεύονται με ιδιώτες. Αναφέρομαι στο φυσικό αέριο. Αναφέρομαι στα Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Κερδοφόροι τομείς τους οποίους κατείχε το δημόσιο και τώρα θέλουν, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, να εκχωρηθούν».

«Πανδημία» απευθείας αναθέσεων από την κυβέρνηση

«Με αφορμή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει μια “πανδημία” αναθέσεων. Δίνουν την εντύπωση μιας κυβέρνησης που πέφτει σαν τις ακρίδες πάνω στο δημόσιο χρήμα. Χθες, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την υπόθεση της τουριστικής προβολής της χώρας μας αναθέτοντας απευθείας σε μια εταιρεία συμφερόντων του ΣΕΤΕ, δηλαδή του Συνδέσμου των μεγαλοξενοδόχων, αυτή την καμπάνια, παίρνοντάς την από τον ΕΟΤ. Αναθέσεις έχουμε για τον καθαρισμό των φυλακών. Αναθέσεις έχουμε για την τηλεκατάρτιση μέσα από την αμαρτωλή ιστορία των voucher».

Δεν αξιοποιήθηκαν τα πλεονεκτήματα του ρυθμισμένου χρέους και του αποθεματικού

«Υπάρχει ανάγκη για μέτρα ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε το βάθος και το εύρος της κρίσης που θα είναι μεγάλη.  Φοβάμαι ότι θα είναι μεγαλύτερη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που ακούγονται. Αν κάποιος κάνει μια βόλτα στην αγορά θα το διαπιστώσει. Υπάρχουν χιλιάδες επαγγελματίες, καταστηματάρχες, εργαζόμενοι οι οποίοι αγωνιούν. Δεν στηρίχτηκαν τώρα, σε αυτή τη φάση που υπήρχαν οι δυνατότητες και τα χρήματα. Και ήμασταν από εκείνες τις χώρες που είχαμε δύο πλεονεκτήματα  αυτό το διάστημα. Πρώτα απ’ όλα ένα ρυθμισμένο χρέος για τα επόμενα τρία χρόνια και δεύτερον ένα «μαξιλαράκι», ένα αποθεματικό με το οποίο, αφού διασφαλίζαμε τις υποχρεώσεις προς τα δάνειά μας, μπορούσαμε να στηρίξουμε την οικονομία».

Το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης να αξιοποιηθεί για μια Ελλάδα λιγότερο ευάλωτη στις κρίσεις

«Σε σχέση με το πακέτο θέλω να πω το εξής. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια δυναμική παρουσία στην Ευρώπη για να διεκδικήσει την αξιοποίηση αυτών των πόρων στη βάση ενός σχεδίου το οποίο θα καθιστά την Ελλάδα λιγότερο ευάλωτη στις κρίσεις. Θα τονίζει και θα ενισχύει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί στη διεθνή αγορά. Δεν μπορεί αυτό το πακέτο να κατευθυνθεί με βάση τις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας, μόνο σε αιολικά πάρκα, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα της BMW ή σε ψηφιακά συστήματα της Siemens. […] «Καταλογίζω πρόθεση και μια συγκεκριμένη αντίληψη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)