to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 15.04.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Όνειδος για τη δημοκρατία ο ακροδεξιός πρωθυπουργός - Εμπαίζει μια ολόκληρη κοινωνία (βίντεο)

Αποσπάσματα συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή»


Νομίζω ότι είναι εντελώς αδιάφορο για εκείνους τους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, το αν τα όποια μέτρα τα εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός. Αυτό τους αφήνει παντελώς αδιάφορους. Εκείνο, όμως, που δεν τους αφήνει αδιάφορους είναι αν τους εμπαίζουν. Διότι, επί κυβέρνησης Σαμαρά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο αριθμός των αστέγων εκτινάχθηκε και όχι μόνο στην Αθήνα, είναι ένα φαινόμενο πλέον το οποίο υπάρχει και στις πρωτεύουσες των Νομών. Επί κυβέρνησης Σαμαρά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Ε, τώρα, αυτό είναι κυνικό. Εμπαίζουν μια ολόκληρη κοινωνία. Και είναι λίγο το να τον λέει ο κ. Βενιζέλος, όχι επίσημα αλλά ανεπίσημα, Αντώνη Μαυρογιαλούρο αυτό αφορά πλέον την πεπριβόητη συνοχή της κυβέρνησης. Εκείνο, όμως, που πραγματικά είναι προκλητικό είναι ότι 20 – 30 μέρες πριν τις εκλογές εκείνοι που έχουν σκορπίσει τη δυστυχία να έρχονται και να παίζουν με τον πόνο του κοσμάκη. Αυτό είναι προκλητικότατο.

Για τις στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και την επιλογή των προσώπων του ευρωψηφοδελτίου και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

Θα καταλήξω σε όλα αυτά, αφού προηγουμένως κάνω έναν σχολιασμό για όλα όσα έθεσε η κ. Ασημακοπούλου.

Πρώτα απ’ όλα, είναι όνειδος για τη δημοκρατία στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, σχεδόν 2 βδομάδες μετά την αποκάλυψη των συνεννοήσεων του κ. Μπαλτάκου, του ανθρώπου του, του alter ego του, με μια εγκληματική οργάνωση, να μην έχει έρθει στη βουλή με δικιά του πρωτοβουλία και όχι με δικό μας αίτημα να δώσει εξηγήσεις. Αποδείχθηκε ότι το παρακράτος ήταν εγκατεστημένο μέσα στο Μαξίμου, υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας με τη Χρυσή Αυγή, χρησιμοποίησαν τη Χρυσή Αυγή και προ της δολοφονία του Φύσσα και μετά. Όσον αφορά τον κ. Σαμαρά, πρόκειται για έναν ακροδεξιό επικεφαλής της ΝΔ και δεν ταιριάζει στη ΝΔ, αλλά χαρακτηρίζει τον ίδιο.

Όταν μιλάμε για παλαιές πρακτικές, τις οποίες καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει όχι μόνο να απολογούνται, διότι αυτές τις παλαιές πρακτικές τις εξέθρεψαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και γιατί τις συνεχίζουν μέχρι σήμερα, στις μέρες της κρίσης. Αυτή τη στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, σκάνδαλο ΟΠΑΠ, οι ψηφοφορίες και οι συγκεκριμένες προτάσεις για διαγραφή προστίμων σε συγκεκριμένες εταιρίες, προστίμων που έχει βάλει το ΣΔΟΕ, η ασυλία διευθυντικών στελεχών, τα δάνεια που δεν γυρίζουν στις τράπεζες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και τρέχουν να αλλάξουν ονόματα. Όλα αυτά, είναι οι πρακτικές του σήμερα. Αυτές τις βάρβαρες παλαιοκομματικές πρακτικές που βούλιαξαν τον τόπο τις συνεχίζουν και γι’ αυτό παραμένουν ίδιοι και μεταξύ τους και με το παρελθόν τους.

Πάμε, λοιπόν, και στα επίμαχα. Προχθές, φώναξαν την κ. Μέρκελ. Και είχαν καταρχήν το ιστορικό θράσος να διαρρεύσουν ότι έθεσαν το θέμα του κατοχικού δανείου, ενώ δεν υπήρξε ποτέ αυτό. Το διέρρεε κ. Βενιζέλος. Ο κ. Σαμαράς τον άφησε να εκτεθεί εκείνος. Εμπαίζουν μια ολόκληρη κοινωνία. Δεν ετέθη, διότι αν είναι να τεθεί ένα θέμα μπαίνει σε συνέντευξη τύπου, γίνονται ερωτήσεις και υπάρχει στα ανακοινωθέντα. Παραβίασαν το ίδιο το αθηναϊκό πρακτορείο και αντικατέστησαν τη λέξη λιτότητα δήθεν με τις πολιτικές προσαρμογής και εξυγίανσης. Δεν σέβονται πια τίποτα. Ούτε τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Έχουν επιβάλει έναν ολοκληρωτισμό στην ενημέρωση. Και το κάνετε κατά απόλυτο τρόπο καθημερινά. Και μιλάνε οι ίδιοι οι άνθρωποι και δεν αφορά βεβαίως όλους. Κάποιοι σέβονται τη δουλειά τους, αλλά κάποιοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης και των εκβιασμών. Και αυτά γίνονται επί των ημερών σας.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές

Πάμε, λοιπόν, και στα πιο συγκεκριμένα. Με πυροτεχνήματα δεν βγαίνεις από την κρίση. Η ελληνική κοινωνία γνώρισε δυο πυροτεχνήματα. Το ένα το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα που πλέον έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα που βγήκε από τις σάρκες του ελληνικού λαού. Είναι το αποτέλεσμα των μειώσεων των συντάξεων, των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, των λουκέτων, των χαρατσιών για να προκύψει και να δώσουν κάτι λιγότερο από 500 εκατ. όταν έχουν πάρει πάνω από 70δις τα τελευταία 4 χρόνια. Πρόκειται για μια κοροϊδία. Και βγαίνουν και στις αγορές, ενώ υπάρχει μνημόνιο, ενώ ετοιμάζουν νέο μνημόνιο, ενώ πάνε να υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 50 χρόνια και δανείζονται πιο ακριβά. Ο συνδυασμός, λοιπόν, αυτής της εφάπαξ εξόδου στις αγορές με την ταυτόχρονη παρουσία μνημονιακών πολιτικών είναι ένα εκρηκτικό μίγμα το οποίο εξυπηρετεί μόνο προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η κ. Μέρκελ είπε για τρίτη φορά ότι κοιτάξτε να δείτε, θυμάστε τι μας έλεγαν ότι το χρέος θα το συζητήσουμε μετά τις γερμανικές εκλογές, μετά μας είπαν το χρέος θα το συζητήσουμε μετά τις ευρωεκλογές, τώρα λένε το χρέος θα το συζητήσουμε το φθινόπωρο. Τίποτα δεν ειπώθηκε για το χρέος από την ελληνική πλευρά. Αντίθετα, δημιουργούν ψευδή εντύπωση και αποδυναμώνουν το μόνο ρεαλιστικό αίτημα που μπορεί να καταστήσει το χρέος βιώσιμο, το θέμα του κουρέματος. Η μόνη που διευκολύνεται είναι η κ. Μέρκελ στο να εισηγείται στη γερμανική βουλή τη γνώμη ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βγήκαν στις αγορές. Για να επιβάλλει την πιο ακραία δημοσιονομική πολιτική λιτότητας των τελευταίων δεκαετιών εις βάρος των λαών. Περί αυτού πρόκειται.

Εμείς έχουμε ένα χαρακτηριστικό. Να συζητάμε δημοκρατικά και ελεύθερα και να συνθέτουμε. Θέλουμε να έχουμε ένα άλλο μοντέλο πολιτικής. Το καταφέρνουμε. Έχουμε αποφάσεις που μας δεσμεύουν όλους. Χθες, ως αποτέλεσμα αυτής της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας, παρακολουθήσαμε πράγματα τα οποία εγώ που ήμουν μέσα την Κυριακή δεν τα είδα. Δεν είδα κανένα τεράστιο ρήγμα. Δεν είδα πρόταση εξόδου από το ευρώ. Που τα είδατε αυτά; Και φέρτε μας αυτές τις ομιλίες. Που υπήρξαν; Είναι άλλο το να κάνεις μια κριτική και να πεις ότι εγώ θεωρώ ότι αυτές οι απόψεις μπορούν να οδηγήσουν εκεί και άλλο να λες ότι ειπώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάθε κόμμα πρέπει να κρίνεται από τις επίσημες θέσεις του και όχι από απόψεις τις οποίες έχει ο καθένας δικαίωμα να τις εκφράζει στο πλαίσιο ενός οργανωμένου, συντεταγμένου, δημοκρατικού διαλόγου, αλλά επαναλαμβάνω ότι οι αποφάσεις ισχύουν για όλους και είναι από όλους σεβαστές.

Για το θέμα της εμπλοκής

Μιλήσατε για εμπλοκή. Αν εννοείτε εμπλοκή μια ισχυρή επιθετική διαπραγμάτευση που πρέπει επιτέλους να γίνει, αυτή θα υπάρξει. Διότι, όταν υποτίθεται γίνεται μια συζήτηση και από τις δύο πλευρές κάθονται δυο άνθρωποι που υποστηρίζουν το ίδιο και το αυτό, όπως έγινε με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου μέχρι και σήμερα, τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις εμείς δεν θα κάνουμε. Εμείς, θα πάμε θέτοντας τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας.

Μην κοιτάζετε στον πολιτικό σας καθρέφτη. Σας βαραίνουν πάρα πολλά. Όσο και αν κρυφτήκατε πίσω από την Ελιά, ξέρουμε ότι είστε το ΠΑΣΟΚ που μας βύθισε.

Έχουμε μια εκτίμηση αυτή τη στιγμή, ή οποία πηγάζει από κάποια δεδομένα. Που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που είναι δομημένη σήμερα η Ευρωζώνη, με το γεγονός ότι είναι αλληλένδετες οι οικονομίες και με την εκτίμηση ότι αν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρει πόρτα μπροστά της, σημαίνει ότι κάποιοι έχουν κάνει την επιλογή της διάλυσης της Ευρώπης. Που ούτως ή άλλως η συνεχιζόμενη αυτή ακραία πολιτική οδηγεί σε ένα τέτοιο ισχυρό ενδεχόμενο. Ευρώπη, όπως αυτή τη στιγμή πάνε να εμπεδωθούν οι πολιτικές της Μέρκελ, δεν μπορεί να υπάρξει. Και αυτό το μήνυμα σήμερα γίνεται κατανοητό. Την Ευρώπη τη διαλύουν οι πολιτικές οι οποίες θέλουν να καταστρέψουν το κοινωνικό κράτος. Το αν θα γίνει, λοιπόν, δημοψήφισμα ή όχι είναι κάτι το οποίο είναι ανοιχτό.

Έχετε δει καμιά πρόταση που να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή θα κάνει δημοψήφισμα; Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Άρα, σε μια γενική συζήτηση με πολλά «εάν» και «εφόσον» κλπ, η οποία έχει μια αξία αλλά σχετική, διότι «ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε», εμείς λέμε ότι σε κάθε περίπτωση θα στηριζόμαστε στον ελληνικό λαό. Δεν θα τον έχουμε απέναντί μας, δεν θα τον ψεκάζουμε μα χημικά, δεν θα του απαγορεύουμε τις διαδηλώσεις.

Το ισχυρότερο χαρτί για μια κυβέρνηση είναι το να στηρίζεται στον λαό. Και όχι να τον ευνουχίζει. Η δική μας επιλογή είναι η αναζήτηση λύσης εντός της Ευρωζώνης, δεν είναι η αποχώρηση έξω από το ευρώ και ξέρετε γιατί; Όχι γιατί είναι κανένα θέσφατο το ένα ή το άλλο νόμισμα, γιατί και στη δραχμή αν ήσουν απέναντι με τις ίδιες πολιτικές θα ήσουν. Ο νεοφιλελευθερισμός, οι ταξικές πολιτικές είναι ο αντίπαλος των λαών, είτε είσαι μέσα στο ευρώ είτε δεν είσαι.

  • Δεν τίθεται θέμα, λοιπόν, αποχώρησης;

Αυτό είναι δεδομένο, το έχουμε πει, δεν το ακούτε πρώτη φορά. Καλά κάνετε και το ρωτάτε εσείς, για να το ακούει και ο κόσμος, διότι έχουμε εδώ τα παπαγαλάκια που επαναλαμβάνουν το ίδιο.

Επαναλαμβάνω, για εμάς ο αντίπαλος που λέγεται ακραίος νεοφιλελευθερισμός είναι και μέσα και έξω από την Ευρωζώνη. Επιλέγουμε το ιστορικό διαμορφωμένο πεδίο για τη χώρα μας να είναι ο ευρωπαϊκός χώρος και η Ευρωζώνη. Αυτή είναι μια στρατηγική μας προσέγγιση την οποία υπηρετούμε εδώ και δεκαετίες.

Ο κ. Μουρούτης πριν από λίγο είπε, ο κ. Σκουρλέτης αφήνει ανοιχτό το θέμα του δημοψηφίσματος. Εσείς καταλάβατε ότι αφήνουμε ανοιχτό το θέμα του δημοψηφίσματος; Λέμε ότι είναι ένα όπλο και αυτό. Και οι διαδηλώσεις είναι και τα αιτήματα είναι. Όλα τα όπλα θα τα χρησιμοποιήσουμε, για να υποστηρίξουμε την επιλογή μας. Όλα τα υπόλοιπα που γίνονται είναι μια μαύρη προπαγάνδα. Θα ζήσουμε με αυτή, θα ενταθεί στις εκλογές, ο κόσμος δεν πιστεύει πλέον τα παπαγαλάκια….

Το θέμα του δημοψηφίσματος δεν μπήκε από κανένα στέλεχος. Ρωτήθηκε χθες στον 9,84 υποψήφια ευρωβουλευτής, αν το αποκλείουμε, και είπε ότι είναι ένα ενδεχόμενο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)