to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:07 | 05.12.2016

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Οι δημόσιες αρχές οφείλουν να δρουν χωρίς διακρίσεις και γλωσσικό σεξισμό

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με θέμα: «Ο Σεξισμός στο Δημόσιο Λόγο».


Ακολουθούν σημεία από τον χαιρετισμό του κ. Σκουρλέτη.

«Αυτός είναι ένας κόσμος για τους άντρες» έλεγε μια διαφήμιση του προηγούμενου αιώνα. Και είχε δίκιο, αν σκεφτεί κανείς πόσο υπερβολικά μεροληπτική είναι, δυστυχώς, η κοινωνία μας υπέρ των ανδρών.

Τι μπορεί να κρύβει μία λέξη; Η απάντηση είναι πολλά. Όχι μόνο για αυτά που λέει αλλά κυρίως για αυτά που εννοεί. 

Είναι γεγονός ότι μια διαφήμιση ή ένα αστείο σχόλιο είναι αρκετά για να παράξουν ασυνείδητα και να αναπαράξουν σεξιστικά στερεότυπα και αντιλήψεις. Εικόνες και μηνύματα στα οποία δεσπόζουν απαξιωτικές και προσβλητικές αναφορές για την ερωτική ζωή των γυναικών, την εμφάνιση και ιδίως το γυναικείο σώμα, φανερώνουν ότι η κοινωνία μας, ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το μισογυνισμό της. Πλήθος αμφισβητήσεων για τη ικανότητα των γυναικών να ανταπεξέλθουν σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως η αγορά εργασίας και η πολιτική  συνθέτουν το πλέγμα της έμφυλης ανισότητας σε βάρος των γυναικών. Ακόμη εντονότερος είναι ο σεξισμός που βιώνουν οι γυναίκες σε περίπτωση πολλαπλών διακρίσεων, όπως όταν, παραδείγματος χάρη, μια γυναίκα είναι ταυτόχρονα και πρόσφυγας ή μετανάστρια ή Ρομά ή χρήστρια ουσιών ή κρατούμενη.

 Μια από τις πιο οδυνηρές εκφάνσεις του σεξισμού είναι αναμφισβήτητα ο γλωσσικός σεξισμός, ο οποίος γίνεται το μέσο για τη σχηματοποίηση των σεξιστικών στερεοτύπων.  Σε  κοινωνίες με μακρά πατριαρχική παράδοση, όπως η ελληνική, ο λόγος των γυναικών βρίσκεται στο περιθώριο, ενώ οι άνδρες έχουν αισθητά  μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική δύναμη, επομένως και περισσότερο «χώρο» στο δημόσιο λόγο. Άλλωστε, ο αποκλεισμός των γυναικών από τον δημόσιο λόγο, εξηγείται από την αντιπαράθεση που δημιουργείται με την ιδιωτική σφαίρα, ενώ παράλληλα έχει σπουδαία σημασία στη διαμόρφωση της δημόσιας σφαίρας. Σεξιστικά ανέκδοτα και παροιμίες, σύνδεση του άνδρα με την έλλογη σκέψη, και της γυναίκας με την άναρθρη βιολογική ύπαρξη. Πρόκειται για τη συνεχή χρήση και εφαρμογή μιας γλώσσας που αγνοεί ή απαξιώνει το θηλυκό φύλο.

Για όλους αυτούς τους λόγους έχει μια ιδιαίτερη συμβολική και πραγματική αξία η δουλειά που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας για την εκπόνηση του «Οδηγού Χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας» για την άρση του σεξιστικού λόγου στα δημόσια έγγραφα. Ένα δημόσιο έγγραφο είναι αρκετό για να δώσει την εικόνα του φύλου της γλώσσας που χρησιμοποιεί η δημόσια διοίκηση και η τελευταία είναι αρκετή για να αποτυπώσει το πολιτισμικό επίπεδο της έννομης τάξης της χώρας. Η γλώσσα του Δημοσίου, όπως εύστοχα έχει ειπωθεί, είναι «γένους αρσενικού» και αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση γενικευμένης χρήσης του κυρίαρχου αρσενικού λόγου που καθιστά αόρατο το θηλυκό γένος. Πολλές λέξεις μάλιστα δυσκολευόμαστε να τις χρησιμοποιήσουμε στο θηλυκό γένος και γίνονται αντικείμενο διεκδίκησης ακόμα και μέσα στο κοινοβούλιο.

Η γλώσσα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα έμφυλης ανισότητας καθώς αναπαράγει, έστω και ακούσια, τον σεξισμό και τη γυναικεία κατωτερότητα. Η χρήση μη σεξιστικής γλώσσας στο δημόσιο τομέα όμως, έχει μια παραπάνω αξία, καθώς οι δημόσιες αρχές φέρουν ένα ειδικότερο βάρος στη διαμόρφωση των αντιλήψεων και οφείλουν να δρουν χωρίς διακρίσεις.

Ο «Οδηγός Χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας» αποτελεί ένα εξειδικευμένο και εύχρηστο εργαλείο για την αναγνώριση και κατανόηση του γλωσσικού σεξισμού που διέπει τα διάφορα διοικητικά έγγραφα που χρησιμοποιούνται στα υπουργεία αλλά και σε φορείς του Δημοσίου και μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να συναντηθώ με τη Σουηδή Υφυπουργό για θέματα ισότητας των φύλων, στην χώρα της οποίας έχουν γίνει πολλές κινήσεις για την εξάλειψη του σεξιστικού λόγου. Οι σουηδικές αρχές είναι υποχρεωμένες από το 2007 να χρησιμοποιούν λόγο ευκρινή και κατανοητό, ο οποίος να λαμβάνει επαρκώς  υπόψη το θηλυκό γένος στο δημόσιο λόγο και να αίρει κάθε έμφυλη διατύπωση. Ο οδηγός για τον οποίο σήμερα θα συζητήσουμε, είναι ένα αντίστοιχο εργαλείο.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για τη σημερινή συζήτηση και την  έκδοση της εγκυκλίου που αφορά στην υποχρέωση αναγραφής τόσο του θηλυκού όσο και του αρσενικού γένους στα δημόσια έγγραφα.

Εμείς από την πλευρά μας θα παλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα ζητήματα των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της έμφυλης βίας, της εκπαίδευσης, της οικογένειας και των σχέσεων φύλου στο εσωτερικό της κοινωνικής αναπαραγωγής.

Η γλώσσα των δικαιωμάτων δεν μπορεί να επιτρέπει την προώθηση ενός μόνο φύλου, ούτε να μεταφέρει προκαταλήψεις: οι γυναίκες, ακριβώς όπως και οι άντρες, έχουν δικαιώματα. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών περνά μέσα από τη χρήση της γλώσσας, ώστε να αναγνωρίζεται και εμπράκτως η ύπαρξή τους ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)