to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 07.09.2022

Αυτοδιοίκηση

Π. Σκουρλέτης: Ο θεσμικός τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο θα αποβεί εις βάρος της

Ακραίο τακτικισμό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στοιχείο θεσμικής σταθερότητας, χαρακτήρισε την πιθανότητα νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου από αυτή την κυβέρνηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο OpenTV


Μόνο η απλή αναλογική και οι κυβερνήσεις συνεργασίας πάνω σε μια στέρεη προγραμματική βάση, μπορούν να εξασφαλίσουν την κυβερνητική βιωσιμότητα, πρόσθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης. 

Σε άλλα σημεία ο Π. Σκουρλέτης τόνισε:

Για τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου

Πρωτίστως, η σταθερότητα έχει να κάνει με την ικανότητα της ασκούμενης πολιτικής να απαντάει στα προβλήματα. Θεωρείτε ότι έχουμε μια σταθερή και αποτελεσματική αντιμετώπιση, για παράδειγμα, στα θέματα της ενέργειας; Όχι βέβαια. Τα έχουμε κάνει θάλασσα και ο κόσμος είναι σε απελπιστική κατάσταση. Να δούμε τώρα εάν η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος για πρώτη φορά μετά το ’74 θα αλλάξει από την ίδια κυβέρνηση, στην ίδια θητεία για δεύτερη φορά, -δεν έχει ξαναγίνει αν επαληθευτούν οι φήμες- είναι στοιχείο θεσμικής σταθερότητας. Σε καμιά περίπτωση. Ακραίος τακτικισμός είναι και θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο τακτικισμός, αλλά πρόκειται περί ενός θεσμικού τυχοδιωκτισμού, όπου ο εκλογικός νόμος υποτάσσεται στη σκοπιμότητα και στην τακτική και τον πετάς ως «άσο» πάνω στο τραπέζι. Επειδή ο κόσμος είναι αυτός ο οποίος θα καθορίσει τελικά το αποτέλεσμα, θεωρώ ότι αυτού του είδους ο τακτικισμός θα αποβεί εις βάρος της κυβέρνησης, θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Υπερασπίζομαι την ανάγκη της απλής αναλογικής και των κυβερνήσεων συνεργασίας πάνω σε μία στέρεη προγραμματική βάση. Αυτό εξασφαλίζει απαντήσεις, αυτό εξασφαλίζει βιώσιμες κυβερνήσεις οι οποίες έχουν μια πλατιά κοινωνική βάση. Δεν μπορεί κάποιος να κυβερνάει, για παράδειγμα, με 30% κα να έχει το 70% απέναντί του.

Για τις υποκλοπές:

Τα τελευταία 24ωρα έχουν υπάρξει ρεπορτάζ στον Τύπο που μιλούν για εντολή καταστροφής εγγράφων εντός της ΕΥΠ, για παρακολούθηση από το Pretador υπαλλήλων της ΕΥΠ, δυσαρεστημένων υπαλλήλων ή «κακών παιδιών». Τα μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και μάλλον συμβαίνει το αντίθετο σε σχέση με την προσδοκία του κόσμου να πέσει άπλετο φως, να μάθουμε. Έχουμε την ΕΥΠ που είναι σαν μια μπάμπουσκα. Μέσα στην ΕΥΠ υπάρχει μια άλλη μπάμπουσκα, κάποιοι ενδεχομένως έχουν επινοικιάσει συστήματα από τον ιδιωτικό τομέα για να παρακολουθούν κάποιους άλλους με εντολή της ΕΥΠ. Όλα αυτά που δείχνουν ότι κατ’ ουσίαν έχουμε μια παρακρατική λειτουργία. Πολιτικός υπεύθυνος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Οικονόμου επαναλαμβάνει την κεντρική γραμμή του κόμματός του, που λέει ότι κρυβόμαστε πίσω από το απόρρητο για να συσκοτίσουμε τα πραγματικά γεγονότα. Δεν νοείται, όμως, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η επίκληση του απόρρητου, διότι έτσι ακυρώνουμε τον ρόλο της, ακυρώνουμε τον ρόλο του ελέγχου που πρέπει να ασκήσει η συγκεκριμένη επιτροπή στα πλαίσια του κοινοβουλίου, ακυρώνουμε την ΑΔΑΕ. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Και επειδή είπαμε για ονόματα με ειδικό «βάρος» και ο Κώστας Καραμανλής το είπε προχτές στο Ρέθυμνο. Αυτό είπε στην παρέμβασή του σε σχέση με το απόρρητο. Και ο Προκόπης Παυλόπουλος αυτό είπε. Άρα εδώ έχουμε ένα μείζον θέμα δημοκρατίας. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το απόρρητο.   

Δείτε τη συνέντευξη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)