to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 21.07.2019

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση (βίντεο)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, θα φανεί αντάξιος της ψήφου και της εντολής που πήρε από τους πολίτες»


«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, θα φανεί αντάξιος της ψήφου και της εντολής που πήρε από τους πολίτες», ανέφερε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανάχωμα σε όλη την προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης και θα προσπαθήσει να οργανώσει μια νέα κοινωνική συμμαχία, ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, στους αδύναμους, στα μικρομεσαία στρώματα, ακριβώς γιατί πιστεύει σε μια Ελλάδα, στην οποία προτεραιότητα θα είναι οι ανάγκες των πολλών και όχι οι ανάγκες των λίγων και ισχυρών», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Τα σχέδια για την ενέργεια

Σχολιάζοντας τις προγραμματικές αναφορές του πρωθυπουργού για την ενέργεια, ο Πάνος Σκουρλέτης παρατήρησε ότι η ΝΔ προεκλογικά, «παρουσίαζε, με εμμονή, ένα σχέδιο παρωχημένο του 2014, το γνωστό σχέδιο της μικρής ΔΕΗ το οποίο ευτυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κατήργησε, ώστε αυτή η εταιρεία να αποκτήσει στρατηγική εθνικού σχεδιασμού και να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

«Είχατε εγκαταλείψει τις διασυνδέσεις των νησιών, όλα αυτά στο όνομα της μικρής ΔΕΗ, μιας καταστροφικής πολιτικής που ευτυχώς ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Έρχεστε τώρα και λέτε να ιδιωτικοποιήσουμε τα δίκτυα. Ποια δίκτυα; Τον ΑΔΜΗΕ; Που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα δημόσιας δυναμικής επιχείρησης στην Ευρώπη και ο οποίος υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική-Κρήτη; Ο οποίος έχει συμπράξει με εταιρεία και έχει στρατηγικό σύμμαχο, και ταυτόχρονα διατηρεί τον δημόσιο έλεγχο;», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «και να επαναφέρει η κυβέρνηση το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, δεν έχει σχέση με τη ΔΕΗ, διότι έχει αποσχιστεί».

«Μήπως πρόκειται για τον ΔΕΔΔΗΕ; Για τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης μέσα στις πόλεις;», επέμεινε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε μια εταιρεία που είχε ανεβάσει τα τιμολόγια, από 2010 έως 2015, κατά 60%. Είχαμε το ακριβότερο οικιακό ρεύμα στην Ευρώπη, και το δεύτερο ακριβό στην Ευρώπη στο βιομηχανικό ρεύμα, εσείς που κόπτεστε για τους μικρομεσαίους», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αυτοδιοίκηση

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στην πολιτική της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση. «Λέτε ότι θα μεταφέρετε τον ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση, δηλαδή θα κόψετε από τους ΚΑΠ, θα μειώσετε δηλαδή επιχορηγήσεις προς την Αυτοδιοίκηση. Αυτό καταδικάζει την Αυτοδιοίκηση. Το κυριότερο, αν γίνουν πράξη αυτά που ετοιμάζετε, δηλαδή, να μετατρέψετε το δήμαρχο από εκτελεστικό σε αποφασιστικό όργανο, κουρελιάζετε το σύνταγμα και υπονομεύετε μια βαθιά δημοκρατική τομή, την απλή αναλογική», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε.

Να καταθέσω και εγώ με τη σειρά μου τις καλύτερες ευχές μου, ώστε να πάνε καλά οι εργασίες αυτής της νέας περιόδου. Βεβαίως, δεν αρκούν οι ευχές. Χρειάζεται να γίνουν και οι σωστές επιλογές για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Θα αλλάξω λίγο τη σειρά αυτών που ήθελα να πω, διότι θέλω να ξεκινήσω με μια αναφορά σε κάτι που είπε ο κ. Βορίδης.  Άλλωστε γνωρίζει ότι του έχω ιδιαίτερη πολιτική αδυναμία και τον παρακολουθώ. Κύριε Βορίδη σας άκουσα και μετά, στο διάλογο που είχατε με τον κ. Βελόπουλο. Δεν είναι περίεργο να σας κουνάει ο κ. Βελόπουλος στο δάχτυλο. Διότι όταν συζητούσαμε την συμφωνία των Πρεσπών, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών σας ήταν σε μια τροχιά τοποθετήσεων ότι είναι προδοτική αυτή η συμφωνία. Εσείς, με τη στάση σας, ανοίξατε το δρόμο σε αυτά τα ακροδεξιά, πατριδοκάπηλα κηρύγματα που τώρα ακούγονται, στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Και αντί, τώρα που βλέπω ότι μετά τις εκλογές είστε προσγειωμένοι και ρεαλιστές και είστε στη γραμμή της εποπτείας, έτσι ώστε να εφαρμοστεί κατά γράμμα αυτή η συμφωνία -  αν μάλιστα δεν την έχετε διαβάσει εμείς είμαστε πρόθυμοι να σας λέμε και τα “ψιλά” γράμματα και να σας βοηθάμε στην εφαρμογή της -  αντί, λοιπόν, τώρα να ζητήσετε συγνώμη, πρώτα από όλα από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου που και με τη δική σας ενθάρρυνση δέχτηκαν επίθεση στα σπίτια τους και κυρίως από τον ελληνικό λαό, που τον διχάσατε στη βάση μιας εθνολαϊκιστικής προσέγγισης, στη  βάση μιας πατριδοκάπηλης ρητορείας, ερχόσαστε εδώ και λέτε “δεν τρέχει και τίποτα, έτσι το είπαμε προεκλογικά, για λίγες ψήφους”. Ή για περισσότερες. Αλλά, αυτό δείχνει πόσο τυχοδιώκτες είσαστε,  εσείς η δήθεν παράταξη των μεγάλων εθνικών ιδεωδών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Άκουσα τον Πρωθυπουργό χθες, στις προγραμματικές του αναφορές και θέλω να σταθώ σε ορισμένα σημεία, μιας και δεν επιτρέπει ο χρόνος να αναφερθούμε σε περισσότερα. Θέλω να σταθώ σε αυτά που είπε για την ΔΕΗ, για τον χώρο της ενέργειας. Προεκλογικά, παρουσιάσατε εμμονικά ένα παρωχημένο σχέδιο του ’14. Ευτυχώς, αυτό δεν παρουσιάστηκε χθες με τον ίδιο τρόπο, παρόλο που υπάρχουν κάποιες πραγματικά ύποπτες και επικίνδυνες αποσιωπήσεις. Ένα σχέδιο, το γνωστό σχέδιο της μικρής ΔΕΗ το οποίο ευτυχώς το καταργήσαμε, που λειτούργησε αποπροσανατολιστικά - σε κρίσιμες περιόδους - ώστε αυτή η εταιρεία να αποκτήσει στρατηγική εθνικού σχεδιασμού, να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που το είχατε ξεχάσει και είχατε αφήσει κενό αυτό τον χώρο, τον τομέα των επενδύσεων της ΔΕΗ. Γιατί τον αφήσατε κενό; Για να τον καλύψουν κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, παρότι είναι ο πιο κερδοφόρος, ο πιο δυναμικός τομέας επενδύσεων στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς, λοιπόν, σχεδιασμό. Με εγκατάλειψη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, με  το σημερινό καθεστώς να επιβαρύνει τα λεγόμενα ΥΚΩ, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Όλα αυτά, στο όνομα της μικρής ΔΕΗ. Μιας καταστροφικής πολιτικής που, ευτυχώς, ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Και έρχεστε τώρα και λέτε ότι η λύση είναι να ιδιωτικοποιήσουμε τα δίκτυα. Ποια δίκτυα; Τον ΑΔΜΗΕ, ο  οποίος αποτελεί μοναδικό παράδειγμα δυναμικής Δημόσιας επιχείρησης στην Ευρώπη, ο οποίος υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης,  Αττική – Κρήτη; Ο οποίος έχει συμπράξει με κινεζική εταιρεία η οποία κατέχει το 24%, έχει δηλαδή στρατηγικό σύμμαχο και ταυτόχρονα διατηρείται ο δημόσιος έλεγχος; Αλλά, ξέρετε κάτι; Και να επαναφέρετε το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΕΗ γιατί έχει αποσχιστεί. Και μάλιστα, δεν θα μπορέσετε να τα ρίξετε στο χρέος. Γιατί δεν είναι πια στο ΤΑΙΠΕΔ. Κι αυτό το κατάφερε η κυβέρνησή μας και σήμερα έχει γίνει σημείο αναφοράς αυτό το σχέδιο σε σχέση με τα Δίκτυα Υψηλής Τάσης. Μήπως πρόκειται για τον ΔΕΔΔΗΕ, τα δίκτυα Μέσης και Χαμηλής Τάσης στις πόλεις; Μα αυτό ακριβώς είναι η μεγάλη πρόκληση για τη Δημόσια Επιχείρηση. Το να μπορέσει να επενδύσει σε αυτόν τον τομέα.
Θυμηθείτε τι κάνατε. Παραλάβαμε μία εταιρεία που είχε αυξήσει τα τιμολόγια από το ’10 έως το ’15 κατά 60%. Είχαμε το ακριβότερο οικιακό ρεύμα στην Ευρώπη και το δεύτερο ακριβότερο στο βιομηχανικό ρεύμα. Εσείς που κόπτεστε για το κόστος των επιχειρήσεων, εσείς που κόπτεστε για τους μικρομεσαίους και τα μεσαία στρώματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Αναφερθήκατε πριν κ. Βορίδη κι εσείς, αλλά και ο Πρωθυπουργός, στα θέματα που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, μιλήσατε για τον ΕΝΦΙΑ. Σας θυμίζω βεβαίως, ότι ήδη υπάρχει ψηφισμένη και υλοποιούμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση, μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα δούμε τι ακριβώς θα μας φέρετε εσείς. Λέτε όμως ότι θα μεταφέρετε αυτόν τον φόρο στην Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή θα τον μειώσετε, θα τον μεταφέρετε στην Αυτοδιοίκηση, η οποία δεν έχει φορολογική εξουσία και είναι κάτι το αντισυνταγματικό και θα κόψετε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Θα μειώσετε επιχορηγήσεις προς την Αυτοδιοίκηση. Αυτό, σε συνδυασμό με το 1 προς 5, με τη διαρκή υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, τι κάνει; Καταδικάζει την Αυτοδιοίκηση. Δημιουργεί και εμπεδώνει δύο ταχύτητες. Τους φτωχούς, περιφερειακούς δήμους που αποτελούν τα δύο τρίτα της χώρας και που δεν έχουν ακίνητα στο χώρο τους για να έχουν τα αντίστοιχα έσοδα και ευνοεί τους μεγάλους δήμους. Και το κυριότερο από όλα. Στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, εάν γίνουν πράξη αυτά τα οποία ετοιμάζετε, δηλαδή να μετατρέψετε τον δήμαρχο από εκτελεστικό όργανο σε αποφασιστικό, κουρελιάζετε το Σύνταγμα. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα και κυρίως υπονομεύετε μια βαθιά δημοκρατική τομή, αυτή της απλής αναλογικής την οποία, βέβαια, ποτέ δεν πιστέψατε, γιατί η αντίληψή σας για την Αυτοδιοίκηση είναι να είναι το μακρύ χέρι του κράτους. Είστε βαθιά κρατιστές γι’ αυτό ουδέποτε φέρατε μια μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, θα φανεί αντάξιος της ψήφου και της εντολής που πήρε από τους πολίτες. Θα σταθεί ανάχωμα σε όλη την προσπάθεια αυτής της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης και θα προσπαθήσει να οργανώσει μια νέα κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους αδύναμους, τα μικρομεσαία στρώματα, ακριβώς γιατί πιστεύει σε μια Ελλάδα όπου οι ανάγκες των πολλών θα είναι προτεραιότητα και όχι οι ανάγκες των λίγων και των ισχυρών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)