to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:46 | 29.08.2019

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε ένα ιστορικό συνέδριο τομής και συνέχειας (ηχητικό)

Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» 105,5»


Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς ένα ιστορικό συνέδριο για την ανασυγκρότησή του, στο οποίο θέλουμε να εμπλακούν όλοι όσοι τα τελευταία χρόνια μας στήριξαν και με τους οποίους δώσαμε κοινούς αγώνες, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» 105,5.

 Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Να αποτυπωθεί οργανωτικά η πολιτική εμβέλεια του ΣΥΡΙΖΑ

«Έχουμε μια πορεία προς το συνέδριο. Ένα συνέδριο τομής, που φιλοδοξούμε να είναι ένα ιστορικό συνέδριο στη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ και, βεβαίως, θα είναι και ένα συνέδριο συνέχειας. Άρα, για να ακριβολογούμε, για εμάς θα είναι μια τομή μέσα από τη συνέχεια αυτό που θέλουμε να κάνουμε πράξη πηγαίνοντας για το επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο οποίο φιλοδοξούμε να εμπλακούν και να συμμετάσχουν ενεργά όλοι αυτοί που τα τελευταία χρόνια -και όχι μόνο την περίοδο των εκλογών- μας παρακολούθησαν, μας στήριξαν, δώσαμε κοινές μάχες και κοινούς αγώνες. Με αυτή την έννοια, επιδιώκουμε μια σε βάθος, ριζική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε αυτό να αποτυπωθεί στην οργανωτική και πολιτική του εμβέλεια, στους μαζικούς χώρους πρώτα απ’ όλα. Αυτό προϋποθέτει και την εγγραφή νέων μελών, τον πολλαπλασιασμό των οργανωμένων δυνάμεων».

Περί της κριτικής της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ

«Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στη Νέα Δημοκρατία ότι, ευχαρίστως να τους κάνουμε μαθήματα δημοκρατίας και συλλογικής λειτουργίας των κομμάτων. Διότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα προσωποπαγών κομμάτων τα οποία είναι χωρισμένα σε διάφορα βιλαέτια και φέουδα, που το ένα υπονομεύει το άλλο και περιμένει πότε θα υπάρξει το παραπάτημα του αρχηγού για να έρθει η δική του ώρα. Αυτά δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατική κουλτούρα της Αριστεράς, τη δημοκρατική της παράδοση, την έννοια της συλλογικής δράσης, με το μοντέλο που εμείς διεκδικούμε να κάνουμε πράξη, το μοντέλο της οργανωμένης σχέσης με την πολιτική όπου, βεβαίως, πολλά πρέπει να διορθώσουμε έτσι ώστε να γίνει πιο ελκτικό και να λειτουργήσει ως “μαγνήτης” για να μπουν πολλοί περισσότεροι νέοι άνθρωποι, και στην ηλικία, στην υπόθεση της πολιτικής. Αυτά είναι εντελώς έξω από την οπτική της Νέας Δημοκρατίας που είναι ένα προσωποπαγές παραδοσιακό κόμμα, που λειτουργεί με εντελώς διαφορετικούς όρους».

Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «κλειστό» κόμμα

«Όποιος έχει περάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το ακούει και βάζει τα γέλια. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό, οργανωμένο κόμμα, το οποίο μέσα από τις σωστές επιλογές και κυρίως από την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των τελευταίων ετών και να εκφράσει βαθύτερες κοινωνικές ανάγκες, κατόρθωσε να γίνει ένα κυβερνητικό κόμμα. Κάνοντας υπερβάσεις, αλλά διαθέτοντας παράλληλα εκείνα τα αναλυτικά και στρατηγικά εργαλεία τα οποία τον βοήθησαν στην ανάγνωση των γεγονότων και να αναλάβει το κόστος που του αναλογεί. Ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένα κόμμα το οποίο έχανε από την προβληματική του, από τον ορίζοντά του, την μεγάλη εικόνα. Πάντοτε μιλούσε για συμμαχίες, για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα οδηγούσε και στην ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών, αλλά και στη διαμόρφωση των αντίστοιχων συσχετισμών που θα άνοιγαν νέους δρόμους και θα έφερναν αλλαγές προς όφελος των πιο αδύνατων, προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Αυτές είναι πολύ παλιές αλήθειες, εγγεγραμμένες στο DNA της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Άρα, όσοι μιλούν για ένα κλειστό και δογματικό κόμμα, προφανώς αναφέρονται σε άλλες εκδοχές της Αριστεράς με τις οποίες έχει ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Βεβαίως, εκείνο που έχει ως καθήκον, είναι να αντιστοιχήσει την πολιτική επιρροή του, την εκλογική του επιρροή, με την παρουσία του με την παρουσία του στους μαζικούς και κοινωνικούς χώρους».

Είμαστε πλέον οχυρωμένοι απέναντι σε κάθε κέντρο που θέλει να διαμορφώσει τους όρους της συζήτησης στον χώρο μας

«Να κοιτάξουμε την θετική πλευρά των πραγμάτων. Μέσα από αυτή την πάρα πολύ έντονη αναφορά στο πρόσωπό μου ξεκίνησε μια συζήτηση και ενεργοποιήθηκαν συλλογικά αντανακλαστικά τα οποία, μετά και από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, θεωρώ ότι μας οχυρώνουν έναντι οποιωνδήποτε κέντρων θέλουν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους σε μία αναγκαία και σε βάθος συζήτηση που πρέπει να γίνει στον χώρο μας μετά την ήττα των τελευταίων εκλογών. Έχουμε ανάγκη από το να μην σκεπάσουμε κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί. Να μιλήσουμε, όχι μόνο για τα προβλήματα που λέγαμε πριν, που σχετίζονται με τη διάταξη των δυνάμεων και την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, να μιλήσουμε και για την κυβερνητική εμπειρία, για τα λάθη, τις αβλεψίες μας, έτσι ώστε να γίνουμε πιο πειστικοί στον κόσμο δείχνοντας ότι κατανοούμε και τις βαθύτερες αιτίες που μας οδήγησαν στο να χάσουμε την κυβέρνηση.

Και βοήθησε τελικά. Δεν ήταν βεβαίως στην στόχευση αυτών που οδηγήθηκαν σε τέτοιου είδους πρακτικές, αλλά θεωρώ ότι ο χώρος μας βγαίνει ποιο δυναμωμένος. Δεν είναι, λοιπόν, στενά προσωπικό το ζήτημα. Προσωπικές αναφορές έχουν γίνει και για άλλους, αν και όχι με τόσο μεγάλη ένταση. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι επιχείρησαν με αυτή την μέθοδο να απαλλαγούν από το “βαρίδι”, όπως το ονομάζουν, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα της Αριστεράς. Διότι η επιδίωξη διαφόρων κέντρων είναι, ουσιαστικά, να μεταμορφώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεταμνημονιακό σκηνικό, ως έναν από τους δύο παράγοντες του δικομματισμού, θυμίζοντας τον παλιό δικομματισμό, στη θέση του διπολισμού που έχει διαμορφωθεί στη νέα περίοδο. Έναν δικομματισμό στα καλούπια και με βάση τις διαθέσεις των κυρίαρχων κύκλων».

Ακόμη χειρότερο το μιντιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές

«Είναι σαν μην υπάρχει ή και όταν υπάρχουν αναφορές γίνονται με έναν τέτοιο τρόπο σαν αυτόν που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε να λοιδορούνται οι απόψεις του, να στρεβλώνονται και να επιχειρείται η “εξόντωση” των προσώπων που παίζουν κάποιο ρόλο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Μηδενός εξαιρουμένου θα έλεγα. Είναι φανερό ότι οι συνθήκες σε αυτό που ονομάζουμε μιντιακό πεδίο είναι χειρότερες μετά τις εκλογές ή τείνουν να γίνουν χειρότερες. Αυτό σημαίνει πως πρέπει κι εμείς να βρούμε τρόπους να παρακάμψουμε αυτή την πραγματικότητα, να ανατρέψουμε αυτή την προσπάθεια να περάσουμε στην αφάνεια και να μας ανασύρουν όποτε εκείνοι και με τον τρόπο που εκείνοι νομίζουν. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά είναι βέβαιο ότι η κουβέντα που γίνεται για την ανασυγκρότηση του κόμματος πρέπει να έχει και μια τέτοια έγνοια. Κι εδώ μπορούμε να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτό που ονομάζουμε σημερινή ψηφιακή πραγματικότητα, η οποία προφανώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ενεργή σχέση με την πολιτική ενός ανθρώπου που κάνει αυτή την επιλογή, αλλά μπορεί να τη βάλει σε μια νέα διάσταση και να βοηθήσει έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική».

Ολοφάνερο το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη ΔΕΗ

«Έγινε ολοφάνερο το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας γύρω από τη ΔΕΗ. Πρώτα δημιούργησε την εικόνα μιας ετοιμόρροπης επιχείρησης που, ουσιαστικά, ήταν στο “πάρα πέντε” της κατάρρευσης. Δεν υποτιμώ τα πραγματικά προβλήματα, αλλά σε καμία περίπτωση η πραγματική εικόνα δεν είναι αυτή που προσπάθησε να καλλιεργήσει η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά τις εκλογές, για να μπορέσει να δικαιολογήσει το πρώτο βήμα από το σχέδιό τους που ήταν η αύξηση, η οποία θα μπει από την πρώτη του μηνός σε εφαρμογή, των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτή η αύξηση χτυπάει τους πάντες. Χτυπάει τα περιβόητα μεσαία στρώματα, αυτά για τα οποία η Νέα Δημοκρατία οδυρόταν προεκλογικά, χτυπάει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους, την αύξηση του κόστους ενέργειας που θα κληθούν να πληρώσουν θα την μετακυλήσουν στα προϊόντα τους. Άρα, πάρα πολύ γρήγορα θα έχουμε μια διάχυση των επιπτώσεων αυτών των μέτρων. Προφανώς, επειδή ο κόσμος στο τέλος της ημέρας αξιολογεί την κυβερνητική πολιτική στην τσέπη του, νομίζω ότι θα συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει. Και είναι μόνο η αρχή. Τα μόνα μέτρα τα οποία θα έλεγα ότι βρίσκονται σε μία θετική κατεύθυνση, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτά τα οποία βασίστηκαν στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Αναφέρομαι στη δρομολογημένη κατάργηση των capital controls, στη συζήτηση για την πρόωρη εξόφληση του χρέους προς το ΔΝΤ, η οποία είχε προσυμφωνηθεί σε ένα από τα τελευταία Euro Working Group, όπως γνωρίζετε, αυτά είναι δημοσιοποιημένα, και στις 120 δόσεις οι οποίες είχαν ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε να τροποποιήσει ορισμένα πράγματα η Νέα Δημοκρατία. Όλα τα άλλα βρίσκονται σε μία κατεύθυνση νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης με έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά. Αναφέρομαι στα μέτρα ενάντια στον κόσμο της εργασίας, στις αυξήσεις για τις οποίες μιλήσαμε στη ΔΕΗ, στις αυξήσεις των τελών των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Είμαστε ακόμα στην αρχή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)