to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 11.10.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένα ισχυρό ανάχωμα στη διείσδυση της Χρυσής Αυγής

Μετά την τελευταία καταδικαστική, ιστορική, απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, κάθε δημοκράτης πολίτης νιώθει ανακούφιση, δικαίωση, αλλά και πιο δυνατός στον αγώνα ενάντια στους σύγχρονους ναζί και στις απόψεις τους.


Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα «Realnews» και στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό

Πώς κρίνετε, έως τώρα, την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση έως τώρα;

Αν εξαιρέσει κανείς την πρώτη περίοδο του καθολικού lockdown, κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση υιοθέτησε τις εισηγήσεις των επιστημόνων, στη δεύτερη φάση η διαχείριση  της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις, παραλήψεις, υποτίμηση του δεύτερου κύματος και έλλειψη ενός αποτελεσματικού προγραμματισμού. Όπου και να κοιτάξουμε, είναι ορατά όλα τα παραπάνω. Στο δημόσιο σύστημα Υγείας έχουμε λιγότερους εργαζόμενους απ’ ό,τι στις αρχές του 2019. Στην παιδεία, λιγότερους εκπαιδευτικούς, αδιαφορία για την ανεύρεση αιθουσών και απουσία διαγνωστικών τεστ για την εκπαιδευτική κοινότητα. Ελλιπή μέτρα πρόληψης και ελέγχου στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στα γηροκομεία. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για υπεραισιόδοξες προβλέψεις στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ωστόσο, η επένδυση της Microsoft δεν δείχνει ότι υπάρχει θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία;

Μέσα στο σχέδιο του Προϋπολογισμού έχουμε ταυτόχρονα την υποτίμηση τους μεγέθους της ύφεσης για το 2020 και την υπερεκτίμηση της προβλεπόμενης ανάπτυξης για το 2021. Η κυβέρνηση ή έχει χάσει την επαφή της με την οικονομική πραγματικότητα ή, για μια ακόμη φορά, προσπαθεί να μας ξεγελάσει. Το προηγούμενο διάστημα, η συνειδητή επιλογή της να μην παρέμβει αποφασιστικά για τη στήριξη της εργασίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επέφερε μια τεράστια ζημιά στην οικονομία, με αποτέλεσμα το βάθεμα της ύφεσης. Όσον αφορά την επένδυση της Microsoft, πρέπει να την προσεγγίσουμε στις πραγματικές της διαστάσεις και όχι όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση. Έχει μεγάλη σημασία να δούμε τους όρους αυτής της επένδυσης.

Γιατί αντιδράτε στις αλλαγές που φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα εργασιακά; Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία από όλους;

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει την «ευκαιρία» της πανδημίας για να προωθήσει ρυθμίσεις που στοχεύουν στην πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς τη ρύθμιση για τις απλήρωτες υπερωρίες ή την επιδότηση της αναστολής της εργασίας, αντί της ενίσχυσης της συνέχισής της; Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε μια απλή προσαρμογή στα νέα υγειονομικά δεδομένα, αλλά έναν απόλυτο δογματισμό που, ανεξαρτήτως συνθηκών και καταστάσεων, στοχεύει στην υποβάθμιση της εργασίας. Όμως, η επιχείρηση της μείωσης των εισοδημάτων των εργαζόμενων συμπαρασύρει συνολικά την οικονομία προς τα κάτω.

Ποιες είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην πολιτική ζωή μετά την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή;

Μετά την τελευταία καταδικαστική, ιστορική, απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, κάθε δημοκράτης πολίτης νιώθει ανακούφιση, δικαίωση, αλλά και πιο δυνατός στον αγώνα ενάντια στους σύγχρονους ναζί και στις απόψεις τους. Αυτή η μεγάλη δημοκρατική εγγραφή πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, έτσι ώστε να περιθωριοποιηθεί απόλυτα η φασιστική ιδεολογία. Θέλω,όμως, να υπογραμμίσω ιδιαίτερα τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια στον αντιφασιστικό αγώνα. Αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της κοινωνίας.

Γιατί διαφωνείτε με την απόφαση να γίνονται μέσω επιστολικής ψήφου οι ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως αυτή για τις 3 συμβάσεις Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας; Αλλάζει κάτι σε σχέση με την ηλεκτρονική ψηφοφορία;

Μα, ακριβώς αυτό. Η επιστολική ψηφοφορία δεν είναι ηλεκτρονική και δημιουργεί περιθώρια πιέσεων προς τους βουλευτές, έτσι ώστε να επηρεασθεί η ψήφος τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν προσμετράται. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον συγκεκριμένο τρόπο ψηφοφορίας φοβούμενη διαρροές κατά τη ψήφιση των συγκεκριμένων συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.

 

Ακούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ να μιλά για ελλειμματικές δημοσιονομικές πολιτικές, κρατικοποίηση τραπεζών, κούρεμα ιδιωτικών χρεών, ακόμη και για ευρύτερη ιδεολογική αντιπαράθεση για τον ρόλο του κράτους. Υπάρχει αλλαγή πλεύσης του κόμματος σας προς το ριζοσπαστικότερο; Επιστρέφετε στην περίοδο 2012-2015;

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε σε αδρές γραμμές τους άξονες μιας νέας στρατηγικής προγραμματικής πρότασης, που ενσωματώνει τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας. Πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από την υγειονομική κρίση, τον τρόπο που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε επενδύοντας στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και να κατανοήσουμε τα δομικά προβλήματα που ανέδειξε αυτή η κρίση στο πεδίο της οικονομίας. Προφανώς και δεν γυρίζουμε πίσω στο 2012-2015, ωστόσο έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας από εκείνη την περίοδο, αλλά και για την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Δεν ξεχνάμε ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα, θέλουμε να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες, ενώ κατανοούμε επίσης την ανάγκη να ενσωματώσουμε στην πρότασή μας όλες εκείνες τις λογικές και τις προτάσεις που θα απαντούν στην κλιματική αλλαγή, πριν να είναι αργά. Μιλάμε, λοιπόν, για μια νέα ριζοσπαστική προγραμματική πρόταση, στο πλαίσιο της οποίας και ο ρόλος του δημόσιου τομέα αλλά και των τραπεζών πρέπει να είναι διαφορετικός, ενώ ταυτόχρονα θα θέτει ευρύτερα ζητήματα αλλαγής των σημερινών ευρωπαϊκών στρατηγικών. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας μετά το πέρας της πανδημίας.

Υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ στον καταγγελτικό λόγο, όπως προειδοποίησε ο Νίκος Φίλης; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρχηγικό κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει καταγωγικό ίχνος, δεν δημιουργήθηκε τώρα. Μέσα από μια δύσκολη και αντιφατική πορεία πολιτικής επιβεβαίωσης έφτασε ως εδώ όχι για να πάει πίσω, αλλά για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να πάει μπροστά. Οι καιροί απαιτούν μια τεκμηριωμένη, δυναμική και ανταγωνιστική, ως προς τον νεοφιλελευθερισμό, πολιτική παρουσία. Είμαστε ένα κόμμα συλλογικό, δημοκρατικό, που με τον τρόπο λειτουργίας μας πρέπει να εμπνέουμε, να συσπειρώνουμε, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, αποτελώντας ένα διαφορετικό παράδειγμα πολιτικής οργάνωσης σε σχέση με τα παραδοσιακά κόμματα.

 

Πως σχολιάζετε τη διαγραφή Κοντονή;

Προφανώς, μετά τις δηλώσεις του, οι δρόμοι μας είναι ασύμβατοι. Δεν συμμερίζομαι και διαφωνώ με το περιεχόμενο των δηλώσεών του. Πολύ περισσότερο με την αστεία προσπάθεια που γίνεται από τη Ν.Δ. να ανακαλύψει ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, όταν, μάλιστα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένα ισχυρό ανάχωμα με την πολιτική του στη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην κοινωνία τα χρόνια της ανθρωπιστικής κρίσης. Άλλοι πρέπει να επιλύσουν τις εσωτερικές τους αντιφάσεις σε σχέση με το ζήτημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)