to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:17 | 22.04.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ο κ. Σαμαράς δεν λέει την αλήθεια και κρύβεται

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «ΒΗΜΑ FM»


  • Ο κ. Σαμαράς για άλλη μια φορά δεν λέει την αλήθεια. Κρύβεται όταν λέει ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα.

  • Είτε το πούμε, είτε δεν το πούμε μνημόνιο, ουσιαστικά μιλάμε για μια πολιτική που εμπεδώνει αυτό το ανώμαλο μνημονιακό καθεστώς που ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

  • Τι διαφορετικό λέει ο κ. Σαμαράς για την Ευρώπη, για το χρέος, για την επόμενη μέρα από την κα Μέρκελ; Δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό

  • Στο μεσοδιάστημα από τις εκλογές του 2012 μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός έχει φυγομαχήσει ουκ ολίγες φορές

  • Κατ΄ ουσίαν η επιστολή που έστειλε ο Λάκης Λαζόπουλος ήταν μια επιστολή στήριξης και ενθάρρυνσης των προσπαθειών μας

Συστρατεύεται σε μια μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση.

  • Μια πιο κατάλληλη γι αυτό που θέλαμε να σηματοδοτήσουμε υποψηφιότητα.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • Καλό μεσημέρι και χρόνια πολλά, κ. Σκουρλέτη. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, επειδή φτάνουμε πια στην πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει η διαδικασία. Αυτά, όμως, φαίνεται να πηγαίνουν προς τα πίσω.

Διαβάζοντας και τη σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Bloomberg, νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς για άλλη μια φορά δεν λέει την αλήθεια, σε σχέση με τη δυνατότητα της χώρας μας να σταθεί στα πόδια της και κρύβεται όταν λέει ότι δεν έχουμε άλλου είδους χρηματοδοτικές ανάγκες. Πολύ δε περισσότερο, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ψέμα αυτό το οποίο ισχυρίζεται ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και βγαίνει από το μνημόνιο. Διότι κρύβει ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, ότι υφίστανται οι μνημονιακοί νόμοι, ότι υφιστάμεθα τις πολιτικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών.

Ουσιαστικά, όπως αποκαλύφθηκε από τις εφημερίδες του τριημέρου, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το δημόσιο, για διαρκείς απολύσεις. Μια πλήρης απορρύθμιση στο δημόσιο τομέα, που ουσιαστικά προωθεί τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για το δημόσιο που θέλει να συρρικνωθεί όσο δεν πάει άλλο, αγνοώντας βέβαια κάθε έννοια κοινωνικής μέριμνας, κοινωνικού κράτους. Αυτά όλα είναι παρωνυχίδες για την αντίληψη του Πρωθυπουργού και, βεβαίως, υπάρχει και όλο αυτό το μνημόνιο γύρω από τα εργασιακά, του οποίου έχουμε δει κάποιες ψηφίδες, ομαδικές απολύσεις, κατάργηση των τριετιών.

  • Άρα, εσείς κ. Σκουρλέτη λέτε ότι θα χρειαστεί και άλλο μνημόνιο;

Είτε το πούμε, είτε δεν το πούμε μνημόνιο, ουσιαστικά μιλάμε για μια πολιτική που εμπεδώνει αυτό το ανώμαλο μνημονιακό καθεστώς που ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

  • Ναι, αλλά αυτό τι θα σημαίνει πρακτικά; Αυτό είναι το ερώτημα. Εσείς, πώς θα αντιδράσετε;

Πρακτικά σημαίνει διαρκής λιτότητα, μια άγρια εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, μια πλήρης ανατροπή όλων των κατακτήσεων των τελευταίων δεκαετιών, μεταπολεμικών θα έλεγα κατακτήσεων για τον κόσμο της εργασίας και μετατροπή της πραγματικότητας σε κάτι εντελώς νέο, διαφορετικό και πρωτόγνωρο.

Με αφορμή αυτό που με ρωτάτε, θα ήθελα να θέσω κι εγώ ένα ερώτημα. Άκουσα και τα σχόλιά σας για το θέμα του χρέους. Πείτε μου ειλικρινά, τι διαφορετικό λέει ο κ. Σαμαράς για την Ευρώπη, για το χρέος, για την επόμενη μέρα, από την κα Μέρκελ; Αν μου το βρείτε αυτό, σας παρακαλώ να μου το στείλετε κι εμένα να το διαβάσω. Το λέω ρητορικά, γιατί εγώ ψάχνω και δεν το βρίσκω.

Δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό. Και το λέω αυτό γιατί βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Εδώ θα έπρεπε κάθε πολιτική δύναμη, πέρα από το τι λέει για τον τόπο, για τη χώρα μας, να πει και για την Ευρώπη.

  • Φαντάζομαι, φτάνοντας στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, αυτά τα ζητήματα θα απαντηθούν και όλοι θα πάρετε θέση σε όλα τα ζητήματα.

Προς το παρόν, επειδή το θέμα του χρέους είναι ένα θέμα διαρκές, συνεχές, ο κ. Σαμαράς κρύβεται και δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτά που λέει η κα Μέρκελ για το ελληνικό χρέος.

  • Προκλήθηκε αίσθηση και έγινε και αρκετή συζήτηση, παρά το χαλαρό των ημερών, από τις …. του κ. Λαφαζάνη ότι δεν είναι και απαραίτητο να γίνετε κυβέρνηση, δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία.

Δεν είπε αυτό ο κ. Λαφαζάνης. Διάβασα πάρα πολύ προσεκτικά, είδα και τον τίτλο της εφημερίδας. Ο κ. Λαφαζάνης λέει ότι είναι μια πρόκληση για την Αριστερά το να βρεθεί στα πράγματα, το να πάρει την κυβέρνηση, πρέπει να το επιχειρήσει και λέει ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση για την Αριστερά δεν είναι αυτοσκοπός κι ούτε τρόπος να λαφυραγωγηθεί η κοινωνία. Αν από αυτό τώρα εσείς βγάζετε το συμπέρασμα ότι ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι δεν θέλουμε την κυβέρνηση… διαφορετικά διαβάζουμε..

  • Μισό λεπτό.. Εγώ δεν είπα αυτό το πράγμα, ότι δεν θέλετε την κυβέρνηση, αλλά είναι άλλο πράγμα να είναι αυτοσκοπός η κυβέρνηση και αυτό εμπεριέχει και έναν υπαινιγμό ενδεχομένως για την πολιτική και την τακτική που ακολουθεί…

Το μέσο είναι να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, για να σταματήσει ο κατήφορος, για να ανακτηθούν πράγματα που χάθηκαν, για να μπει η χώρα σε μια νέα πορεία.

  • Θέλω να επαναφέρω ένα θέμα που έθεσα την προηγούμενη βδομάδα στον κ. Παππά και μου το απάντησε κατά 70%.. Τον ρώτησα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών προ των ευρωεκλογών κι εσείς, επειδή είστε καθ΄’ ύλην αρμόδιος, νομίζω ότι μπορείτε να μας πάτε λίγο παραπάνω από το 70…

Θυμόσαστε ότι και την προηγούμενη φορά ήμασταν αυτοί οι οποίοι προκαλέσαμε τον πρωθυπουργό να έρθει σε μια τέτοιου είδους δημόσια συζήτηση. Εκείνος αρνήθηκε. Θα σας θυμίσω δε στο μεσοδιάστημα από τις εκλογές του 2012 μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός έχει φυγομαχήσει ουκ ολίγες φορές. Μάλλον δεν έχει έρθει ποτέ όταν έχει προκληθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κουβεντιάσουν στην ώρα του πρωθυπουργού, είτε σε συζητήσεις για φλέγοντα ζητήματα στη Βουλή. Άρα λοιπόν να θεωρείτε ότι είναι σε ισχύ η πρόταση για το ντιμπέιτ.

  • Αυτό αφορά και τον κ. Θεοδωράκη;

Όλους αφορά και θα δούμε στο πλαίσιο της διακομματικής, εάν ποτέ συσταθεί, διότι εν πάση περιπτώσει βλέπετε ότι είναι η πρώτη φορά που ενώ βρισκόμαστε τόσο κοντά στις εκλογές και πολλά πράγματα ακόμα είναι αδιευκρίνιστα, είναι σημεία των καιρών.. Αλλά ο κ. Θεοδωράκης μάλλον αποφεύγει τέτοιου είδους…

  • Το έχετε θέσει Έχετε πάρει τηλέφωνο τον κ. Κεδίκογλου, δεν ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος, να του το πείτε επισήμως;

Όχι, συνήθως η κυβέρνηση καλεί εκπροσώπους των κομμάτων για να δουν διάφορα τέτοιου είδους ζητήματα. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει. Μου δίνεται η ευκαιρία λοιπόν τώρα και από τη δική σας ραδιοφωνική συχνότητα να θέσουμε αυτό το θέμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

  • Την άρνηση του Λάκη Λαζόπουλου να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πώς την κρίνετε; Και απαντήστε λίγο και στην κριτική που ασκείται από κάποια πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι επικοινωνιακά υπήρξε λάθος χειρισμός και μεγάλωσε το θέμα κι έτσι και η άρνησή του παρήγαγε περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα από όσο μια απλή άρνηση θα παρήγαγε…

Μακάρι να είχαμε και άλλου τέτοιου είδους αρνήσεις σαν του κ. Λαζόπουλου. Γιατί κατ΄ ουσίαν η επιστολή που έστειλε ο Λάκης Λαζόπουλος ήταν μια επιστολή στήριξης και ενθάρρυνσης των προσπαθειών μας. Θεωρώ ότι από το δικό του μετερίζι και όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τώρα σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή καταθέτειτ η γνώμη του, όπως εκείνος ξέρει να το κάνει καλύτερα. Θεωρώ ότι συστρατεύεται σε μια μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση

  • Δεν σας δυσαρέστησε δηλαδή αυτή η άρνηση;…

Τι να μας δυσαρεστήσει; Ότι ο Λάκης ο Λαζόπουλος τέσσερα χρόνια μέσα από το δικό του τρόπο ήταν συμπαραστάτης στον πόνο του ελληνικού λαού και τώρα εκφράζει κι αυτός την ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα; Σας λέω. Θεωρώ ενθάρρυνση και στήριξη την επιστολή του.

  • Και τέλος για την απόφαση Σουλεϊμάν Σαμπιχά να μην είναι στο ψηφοδέλτιο που προκάλεσε κι αυτό μια έτσι αντιπαράθεση, τελικά ποιο ήταν το κριτήριο για να αποκλειστεί από το ψηφοδέλτιο;

Το ότι βρέθηκε μια πιο κατάλληλη γι αυτό που θέλαμε να σηματοδοτήσουμε υποψηφιότητα.

  • Δηλαδή ήταν επιπόλαιη η πρώτη επιλογή, η πρώτη απόφαση..

Δεν ξέρω αν θα τόλεγε κανείς επιπόλαιη. ‘Ίσως δεν ήταν αρκετά ψαγμένη. Αλλά αυτό που θέλαμε να σηματοδοτήσουμε, το κάνουμε με μια άλλη υποψηφιότητα. Έχουμε ανακοινώσει το όνομα. Γνωρίζετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν Έλληνες πολίτες από τη μειονότητα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο νομίζω ότι θα έπρεπε να συμβεί και τώρα, όπως και γίνεται.

  • Είχε εθνικιστικές απόψεις;

Δεν ξέρω αν είναι εθνικιστικές απόψεις ή όχι. Όταν μιλάμε για τα θέματα της μειονότητας γνωρίζετε ότι βρίθουν αντιφάσεων. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα…

  • Ξέρετε θα είναι το δεύτερο περιστατικό μετά την περίπτωση Καρυπίδη…

Στη Θράκη αποτυπώνονται και καταστάσεις οι οποίες λειτουργούν σωρευτικά. Δηλαδή η ελληνική πολιτεία έχει χειριστεί τους ανθρώπους της μειονότητας μέσα από τραγικά σφάλματα κατά καιρούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κινείται σε μια λογική αναγνώρισής του ως Έλληνες πολίτες με τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις. Θέλει μια δημιουργική συνύπαρξη της πλειονότητας και της μειονότητας στη Θράκη και θεωρώ ότι πρωτοπορεί σ΄ αυτό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)