to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 26.07.2017

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ ικανοποιεί αιτήματα ετών και το στηρίζουν οι εργαζόμενοι (βίντεο)

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις που αναφέρονται στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


«Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ λύνει λειτουργικά ζητήματα, ικανοποιεί αιτήματα ετών, προστατεύει τους εργαζόμενους, στο μέτρο του δυνατού και με αυτή την έννοια αυτό το νομοσχέδιο πιστώνεται σε εκείνα τα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής που μπορεί να κριθούν απολύτως θετικά», ανέφερε, μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι «προικισμένο» με τα θετικά σχόλια των φορέων, των εκπροσώπων των εργαζομένων, των εκπροσώπων της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Οι εργαζόμενοι 

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις που αναφέρονται στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διατάξεις που έχουν δεχθεί ισχυρές επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. «Είναι θέμα στοιχειώδους δικαιοσύνης να δίνουμε πια τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να μπορούν να απολαμβάνουν των Μέτρων Ατομικής Προστασίας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και κατήγγειλε το υφιστάμενο καθεστώς που δεν έδινε αυτή τη δυνατότητα στους συμβασιούχους αν και έκαναν ακριβώς την ίδια δουλειά στην καθαριότητα με τους αορίστου χρόνου.

Ειδικά για τη στάση της ΝΔ, είπε πως δεν μπορεί να γίνει κατανοητή «η αντικοινωνική στάση της» να μην δέχεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή αυτά που πλήρωσαν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι για να έχουν τα στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας τα χρόνια από το 2012 και μετά, πρέπει να τα πάρουν πίσω, όπως πρέπει να πάρουν πίσω και το γάλα που αγόραζαν οι ίδιοι, όπως πήραν οι ίδιοι το φωσφορίζον γιλέκο, τα γάντια τους, τα άρβυλα για τη δουλειά τους.

Ο Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε όμως και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως η ΝΔ, αντί να νοιάζεται για τον κόσμο της εργασίας, θέλει να εξυπηρετήσει άλλου είδους συμφέροντα, τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών που στην τελευταία κρίση στον τομέα της καθαριότητας, ήθελε de facto να τις επιβάλει. «Δεν σας ακολούθησαν όμως ούτε οι δήμαρχοι που κινούνται μέσα στο δικό σας πολιτικό μήκος κύματος, διότι αντιλαμβάνονται ότι η καθαριότητα είναι μέσα στον πυρήνα των υποχρεώσεων και του ρόλου της Αυτοδιοίκησης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Η στρατηγική και η κοσμοθεωρία της ΝΔ είναι να παραδοθεί το κράτος στους ιδιώτες, επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών που αναγνώρισε πάντως ότι η ΝΔ έχει μια ειλικρίνεια και ευθύτητα στον τρόπο που υπερασπίζεται αυτή την πολιτική.

Για τις ΔΕΥΑ, ο υπουργός είπε ότι θωρακίζονται με το νομοσχέδιο καθώς κατορθώνουν τα συντηρούν τα δίκτυα, να επεκτείνουν τα έργα ύδρευσης και όλα αυτά με ένα αξιολογότατο επιστημονικό προσωπικό.

Ο υπουργός έκανε μνεία στη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων προς τους δήμους, στο ακατάσχετο των επιδομάτων πρόνοιας, θέματα που εισάγονται με το νομοσχέδιο αλλά και στη δυνατότητα που δίνεται στα ΔΗΠΕΘΕ να δικαιολογούν τα έξοδα μετακίνησής τους. «'Ακουσα ότι διαφωνείτε με το επίδομα των 50 ευρώ για τη συντήρηση των μουσικών οργάνων. Γιατί; Είναι ένα μικρό δείγμα, το οποίο στηρίζει τον πολιτισμό στη χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κάνει όλα όσα θα έπρεπε για τον πολιτισμό, αλλά η δική σας διαφωνία είναι τελικά θέμα ιδεοληψίας», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο υπουργός είπε πως δεν προβλέπεται ξεπάγωμα των προσλήψεων αλλά υπαγωγή τους στο καθεστώς των προσλήψεων για όλες τις άλλες περιπτώσεις, δηλαδή στον κανένα ένα προς τέσσερα. «Εσείς βεβαίως διαφωνείτε με το ένα προς τέσσερα, θέλετε το ένα προς πέντε, δηλαδή να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός απασχολουμένων», είπε ο κ. Σκουρλέτης που κάλεσε όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν αν μια τέτοια στάση καταδικάζει την περιφέρεια σε μαρασμό και αναρωτήθηκε: «Τι αντιπροτείνετε; Ποιο είναι το σχέδιο σας; Πως θα πάτε να μιλήσετε με αυτούς τους ανθρώπους στην ελληνική περιφέρεια;».

Αλλά και για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που είχαν βγει πράξεις κατανομής είπε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθούν έστω και αν οι θέσεις που προβλεπόταν να καταταγούν έχει περιέλθει σε άλλους δήμους μέσα από συγχωνεύσεις. «Γιατί αυτό είναι κακό; Δεν συνεχίζεται αυτή η δραστηριότητα; 'Αρα γιατί μας κατηγορείτε για διορισμούς; Γιατί όλα αυτά τα εξωπραγματικά περί προσλήψεων μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων;», είπε απευθυνόμενος στα κόμματα τα οποία κάλεσε να συζητήσουν για τις μεγάλες αλλαγές στον Καλλικράτη.

Στο σημείο αυτό προέκρινε και την εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης για την καθιέρωση απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση ώστε να δώσει τη δυνατότητα να σπάσουν στεγανά και να συμβάλλουν στην αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών.

 

«Πετυχημένη η έξοδος στις αγορές» 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην «πετυχημένη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές» για να σημειώσει πως «χωρίς διάθεση εξωραϊσμού και χωρίς να παραβλέπονται οι μεγάλες δυσκολίες που είναι μπροστά, δόθηκε σήμα εμπιστοσύνης και δημιουργείται ένα κλίμα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και που θα έπρεπε να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, παρά τις αντιπολιτευτικές κραυγές και την προσπάθεια μείωσης της αξίας αυτούς του βήματος».

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο εγχείρημα επί κυβερνήσεως Σαμαρά για να υπογραμμίσει ότι εκείνη την έξοδο ακολούθησε και μια άλλη, η οποία δεν στέφθηκε με την σχετική επιτυχία της πρώτης εξόδου και ότι ακολούθησε το γεγονός πως δεν έκλεισε η τότε αξιολόγηση. «Γνωρίζουμε καλά ποια συντρίμμια παραλάβαμε. Κατά συνέπεια αξιολογείστε τα δύο σχέδια. Η δικιά σας παράταξη, πιστεύει στον πυρήνα αυτής της πολιτικής που έχει επιβληθεί σήμερα στην Ευρώπη, στις στρατηγικές που θεωρούν ότι η λιτότητα είναι αναγκαία για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά, αν και αυτός είναι ο πλέον αντιευρωπαϊκός δρόμος», είπε ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν υιοθετεί αυτό το πρόγραμμα ούτε και διεκδικεί την πατρότητά του, η κυβέρνηση γνωρίζει πως είναι αποτέλεσμα επώδυνων συμβιβασμών αλλά μαζί γνωρίζει και τα περιθώρια για να κερδίζει η Ελλάδα πράγματα προς όφελος των εργαζομένων και για να απεμπλακεί από την ακραία λιτότητα η χώρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αναλυτικά η τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στην Ολομέλεια της Βουλής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση συμπίπτει με την επόμενη μιας ημέρας η οποία είναι αρκετά σημαντική για τη χώρα μας. Και αναφέρομαι, βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε όλοι, στην πετυχημένη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Χωρίς καμία διάθεση εξωραϊσμού, χωρίς να παραβλέπουμε ότι οι δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας είναι μεγάλες, αναμφισβήτητα, μας δόθηκε ένα σήμα  εμπιστοσύνης απέναντι στις επιλογές του τελευταίου διαστήματος. Δημιουργείται ένα κλίμα το οποίο, αναμφίβολα, το έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, και ενδόμυχα πιστεύω ότι το κάνει, παρά τις αμήχανες αντιπολιτευτικές κραυγές και την προσπάθεια μείωσης της αξίας αυτού του βήματος, μέσα από διάφορους περίεργους αριθμητικούς συλλογισμούς.

Αυτές, όμως, οι τοποθετήσεις, αυτές οι προσεγγίσεις επιχειρούν για άλλη μια φορά να κάνουν αξιολόγηση της χθεσινής εξόδου, ξεχνώντας το προηγούμενο σχέδιο το οποίο οδηγήθηκε στο αδιέξοδο. Και θα σας πω ακριβώς τι εννοώ. Διότι ναι μεν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε βγει κι αυτή δοκιμαστικά στις αγορές, αλλά εκείνης της εξόδου ακολούθησε μια άλλη μετά, η οποία ήταν αποτυχημένη, η οποία δεν στέφθηκε με τη σχετική επιτυχία της πρώτης εξόδου. Και βεβαίως, ακολούθησε το γεγονός ότι δεν έκλεισε η τότε αξιολόγηση, η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση. Γνωρίζουμε καλά τι παραλάβαμε, ποια συντρίμμια παραλάβαμε.

Κατά συνέπεια, αν θέλετε να κάνετε μια σωστή αξιολόγηση, αξιολογήστε τα δύο σχέδια, διότι είναι δύο διαφορετικά σχέδια. Και η διαφορετικότητά τους συνίσταται στο εξής: Η δική σας η παράταξη -το επιβεβαιώνει κάθε μέρα, κάθε στιγμή, σε όλες τις δηλώσεις της- πιστεύει στον πυρήνα αυτής της πολιτικής που έχει επιβληθεί σήμερα στην Ευρώπη. Πιστεύει στις κυρίαρχες στρατηγικές που θεωρούν ότι η λιτότητα είναι η αναγκαία εκείνη στρατηγική για να συνεχίσει από εδώ και μπρος η Ευρώπη, αγνοώντας τα μηνύματα που μας έρχονται από παντού ότι αυτός ο δρόμος είναι ο πλέον αντιευρωπαϊκός, ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις. Διαβάστε τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών. Είχαμε μια πλούσια εμπειρία από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Δείτε ότι ακόμα κι εκεί που υπάρχει μια κατ’ αρχήν επικράτηση κάποιων δυνάμεων που συγκαταλέγονται στη δική σας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πολιτική οικογένεια, αυτή συνοδεύτηκε από μεγάλα ποσοστά αποχής, με ενδυνάμωση εκείνων των δυνάμεων που αντιλαμβάνονται την αδιέξοδη και αντικοινωνική αυτή πορεία της Ευρώπης. Αυτή, όμως, είναι μια συζήτηση την οποία θα την κάνουμε και θα την ξανακάνουμε.

Η δική μας αντίληψη διαφοροποιείται ως προς το εξής. Είναι κάτι το οποίο έχουμε πει πάρα πολλές φορές και θα το λέμε, γιατί το εννοούμε. Εμείς δεν υιοθετούμε αυτό το πρόγραμμα. Δεν διεκδικούμε την πατρότητά του. Γνωρίζουμε ότι είναι αποτέλεσμα επώδυνων συμβιβασμών, αλλά γνωρίζουμε και τα περιθώρια τα οποία υπάρχουν για να κερδίζουμε πράγματα προς όφελος των εργαζομένων και να δημιουργούμε, σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πεδίο, σε έναν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, τις συνθήκες για να απεμπλακούμε από τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καθώς μπαίνουμε στην τελική φάση της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίξαμε ότι αποτελεί μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή. Αντίθετα, είπαμε ότι προωθεί συγκεκριμένες μικρές μεταρρυθμίσεις, ο οποίες όμως έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία για τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι λύνουν λειτουργικά ζητήματα, ικανοποιούν αιτήματα ετών, προστατεύουν τους εργαζόμενους στο μέτρο του δυνατού, μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο που είμαστε αναγκασμένοι να κυβερνάμε. Με αυτή την έννοια, αυτό το νομοσχέδιο εγγράφεται, πιστώνεται, σε εκείνα τα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής τα οποία μπορεί να κριθούν ως απολύτως θετικά.

Είναι δε "προικισμένο" αυτό το νομοσχέδιο με τα θετικά σχόλια των φορέων. Θέλω να σας θυμίσω εν τάχει τι είπαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΠΟΕ ΟΤΑ, της ΠΟΠ–ΟΤΑ. Θέλω να σας θυμίσω τι είπαν οι εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ, παρά τις δικές τους ίσως γενικότερες επιφυλάξεις για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Θέλω να σας θυμίσω τι είπαν οι εκπρόσωποι των σχολικών καθαριστριών, οι εκπρόσωποι των μουσικών σωματείων, οι εκπρόσωποι των περιπτερούχων και όλοι αυτοί οι οποίοι είδαν ότι αυτό το νομοσχέδιο με ευαισθησία, με λογική, χωρίς υπερβολές και μέσα στα πλαίσια της ασκούμενης πολιτικής προσπαθεί να προωθήσει και να λύσει θέματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αισθάνομαι την ανάγκη να σταθώ στις ρυθμίσεις εκείνες που αναφέρονται στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διότι είναι θέμα μιας στοιχειώδους δικαιοσύνης το να δίνουμε πια τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να μπορούν να απολαμβάνουν των μέτρων ατομικής προστασίας και όχι να παραμείνει όπως ήταν μέχρι τώρα το καθεστώς που απαγόρευε στους συμβασιούχους, οι οποίοι έκαναν την ίδια δουλειά με τους μόνιμους στην καθαριότητα, να έχουν ατομικά μέτρα προστασίας.

Και κάνει και κάτι άλλο, για το οποίο κατακρινόμαστε ακόμη και σήμερα. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να υπάρχει τέτοια αντικοινωνική διάθεση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και να μην δέχεται το αυτονόητο: ότι για τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι, γι'αυτά τα οποία πλήρωσαν από την τσέπη τους ώστε να έχουν  τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας, από το 2012 κι έπειτα δηλαδή, να αποζημιωθούν. Προφανώς σε χρήματα. Αυτή τη στιγμή, δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλος τρόπος. Γιατί αυτό είναι ρουσφετολογικό και δεν είναι μια ηθικά επιβεβλημένη στάση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν και αγόρασαν το γάλα από την τσέπη τους, που πήραν το φωσφορίζον γιλέκο από την τσέπη τους, που πήραν τα γάντια, τα οποία πλήρωσαν από την τσέπη τους ή τα άρβυλα; Αυτό δεν το κατάλαβα.

Είναι όμως ενδεικτικό τελικά το πώς κανείς αντιλαμβάνεται ορισμένα ζητήματα και το αν διακατέχεται ή όχι από μια στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία. Είναι ενδεικτικό για το ποιος τελικά νοιάζεται για τον κόσμο της εργασίας ή θέλει να εξυπηρετήσει άλλου είδους συμφέροντα. Και αυτά τα συμφέρονται τα ονοματίσατε: Ήταν οι ιδιωτικές εταιρείες που στην πρόσφατη κρίση στον τομέα της καθαριότητας θέλατε de facto να τις επιβάλετε. Δεν σας πέρασε. Δεν σας ακολούθησαν ούτε οι δήμαρχοι, οι οποίοι κινούνται στο δικό σας πολιτικό μήκος κύματος. Διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η καθαριότητα είναι μέσα στον πυρήνα των υποχρεώσεων και του ρόλου που έρχεται να παίξει η αυτοδιοίκηση και όχι το κράτος.

Θέλετε, λοιπόν, να την ακυρώσετε. Μάλιστα θέλετε να την ακυρώσετε, ακυρώνοντας και την ίδια τη λογική των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Διότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες –σας το είπα και στις Επιτροπές και δεν είδα να το σχολιάζετε- βγάζουν εκτός της λογική του επιχειρηματικού κέρδους. Γι' αυτό και είναι πλήρως ανταποδοτικές. Οι δήμοι εισπράττουν από τους πολίτες τέλη και ανταποδίδουν ισόποσης αξίας υπηρεσίες, προφανώς όχι «μπαίνοντας μέσα» -δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες μαύρες τρύπες- όχι όμως κερδίζοντας μέσα από αυτή τους τη δραστηριότητα. Είναι αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο ιδιώτης. Διότι ο ιδιώτης θέλει να δρα και να επενδύει –και λογικό είναι αυτό- εκεί που υπάρχει κέρδος. Άλλη μια, λοιπόν, πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη συντηρητική Αντιπολίτευση και την παρούσα Κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγοντας διάφορους συλλογισμούς, άκουσα και το εξής: Αφού περισσεύουν κάποια χρήματα και έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι να προβούν, έστω δυνητικά, όπου θέλουν ύστερα από δικές τους αποφάσεις σε κάποιου είδους επιδόματα, όπως για παράδειγμα αυτό που προβλέπεται για τους νησιωτικούς δήμους ή αυτό το οποίο επιβάλλεται, τα 50 ευρώ για τη συντήρηση των μουσικών οργάνων, γιατί δεν παίρνουμε αυτά τα λεφτά από τους δήμους και να τα ξαναγυρίσουμε στο κράτος; Αυτό μας προτείνατε.

Όμως, επαναλαμβάνω και θα ήθελα την επόμενη φορά που θα βρεθείτε, κύριε Βορίδη, ως υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε οποιαδήποτε σύσκεψη ή συνέδριο, να το πείτε αυτό και να σταματήσετε υποκριτικά να κάνετε κριτική και να ρωτάτε γιατί δεν αυξάνονται οι δαπάνες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι τώρα το σήμα που δίνετε, αυτό που μας λέτε, είναι περαιτέρω μείωση. Περαιτέρω μείωση για ποιον λόγο; Για να μην υπάρχει, λοιπόν, επίδομα στον γιατρό, στον εκπαιδευτικό, στον πυροσβέστη, στον αστυνομικό στο μικρό νησί, το οποίο δυνητικά μπορεί από τα δικά του οικονομικά, από το δικό του ταμείο να το εκταμιεύσει ένας δήμος.

Είναι εντελώς ακατανόητη και περίεργη αυτή η λογική. Τότε μ’ αυτήν την έννοια και αυτά στα οποία συμφωνήσατε, έστω  ετεροχρονισμένα, έστω και δια της διολισθήσεως, να τα κόψουμε. Αυτά στα οποία  συμφωνήσατε μετά, επειδή αλλιώς μπήκατε στην αίθουσα και στην πρώτη επιτροπή και πριν απ’ αυτήν απευθυνόμενοι προς την κοινωνία, όταν μιλάγατε για το νομοσχέδιο. Θυμηθείτε τις κραυγές, τις υστερικές αντιπολιτευτικές κραυγές γι’ αυτό το οποίο πάει να εκτροχιάσει δημοσιονομικά το κράτος, για τις αθρόες προσλήψεις. Δεν τις βρήκατε. Δεν τις ονοματίσατε. Προσπαθείτε με μεγεθυντικό φακό να βρείτε στρατιές νέων προσλήψεων. Δεν επιβεβαιώνεται αυτό από το περιεχόμενο. Αυτά, λοιπόν, τα κατάπιατε, κατεβάσατε τους τόνους. Συμφωνείτε, όμως, να υπάρχει αντιμισθία σε όλους τους αντιδημάρχους. Έτσι δεν είναι; Δεν συμφωνήσατε; Σας είδα ότι συμφωνήσατε. Συμφωνήσατε να υπάρχει η δικαιολογημένη αποζημίωση για έξοδα μετακίνησης στους Καλλικρατικούς δήμους της περιφέρειας για να μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι για να πάνε στις συνεδριάσεις να βάζουν από την τσέπη τους βενζίνη, διόδια και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Να τα κόψουμε και αυτά. Περιττές δαπάνες είναι. Είναι όλα περιττές δαπάνες. Αν καταργήσουμε το κράτος, αν συρρικνώσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν τα παραδώσουμε όλα στις ιδιωτικές δυνάμεις, ε, τότε μεγάλη μας χαρά.

Αυτή είναι, πράγματι, όχι απλώς μια διαφορετική στρατηγική  αντίληψη, είναι μια διαφορετική αντίληψη κοσμοθεωρίας. Είναι μια άλλη φιλοσοφία για το πώς πρέπει να συγκροτείται η κοινωνία. Θα μου πείτε, πράγματα γνωστά. Τουλάχιστον σας αναγνωρίζω την ειλικρίνεια, ότι έχετε μια ευθύτητα και υπερασπιζόσαστε, όσο και αποκρουστικά να είναι, ορισμένα πράγματα με ευθύτητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέσα από τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου πραγματικά θωρακίζουμε ένα εργαλείο, το οποίο έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική περιφέρεια και αυτό είναι οι ΔΕΥΑ, οι οποίες αποτελούν σήμερα εκείνες τις επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν ξεχωριστά και με πλήρη αυτονομία σε σχέση με τους δήμους, με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και κατορθώνουν και συντηρούν τα δίκτυα, επεκτείνουν τα έργα, φροντίζουν για την ύδρευση, έχουν στις γραμμές τους ένα αξιολογότατο επιστημονικό δυναμικό και, πράγματι, οι συγκεκριμένες διατάξεις ουσιαστικά ανοίγουν μια προοπτική για τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι δεν είδα να αναφέρεστε σε κάτι θετικό. Δεν είναι κακό να αναφέρεστε και σε κάποια πράγματα ή να αναφέρεστε περισσότερο έστω και σε κάποια πράγματα με τα οποία συμφωνείτε. Φαντάζομαι ότι συμφωνείτε με τη ρύθμιση των χρεών είτε επιχειρήσεων είτε φυσικών προσώπων προς τους δήμους. Φαντάζομαι ότι συμφωνείτε με το ακατάσχετο στα προνοιακά επιδόματα, το οποίο εισάγεται μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν συμφωνείτε -και αυτό ειλικρινά προφανώς στη δική σας κλίμακα αξιών είναι πολύ χαμηλά, είναι και ίσως εκτός- με τη δυνατότητα που δίνουμε στα ΔΗΠΕΘΕ να δικαιολογούν τα έξοδα μετακίνησής τους. Γιατί; Αυτό που σας ανέφερα πριν από λίγο ότι διαφωνείτε με τα 50 ευρώ, το επίδομα συντήρησης των μουσικών οργάνων. Είναι ένα μικρό δείγμα, το οποίο στηρίζει τον πολιτισμό στη χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κάνει ως Κυβέρνηση, πολύ περισσότερο ως κράτος ή πολιτεία, όσα θα θέλαμε για να στηρίξουμε τον  πολιτισμό. Προφανώς σε μια αγοραία αντίληψη, η οποία ηγεμονεύει όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη σήμερα, όλα αυτά περιθωριοποιούνται, πηγαίνουν στην άκρη, είναι περιττές πολυτέλειες. Περασμένα ξεχασμένα ακόμα και αυτά τα οποία οφείλαμε στους εργαζόμενους. Και γι’ αυτό διαφωνείτε. Είναι θέμα ιδεοληψίας η διαφωνία σας. Δεν είναι θέμα απόλυτου κόστους, το να δώσουμε αναδρομικά την αποζημίωση για τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους. Είναι ακριβώς η αντίληψη για έναν διαφορετικό, άλλο κόσμο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν προβλέπουμε «ξεπάγωμα» των προσλήψεων τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αντίθετα, λέμε ότι πρέπει να υπαχθούν στο καθεστώς των προσλήψεων που υπάρχει για όλες τις άλλες περιπτώσεις, του 1 προς 4. Εσείς, βεβαίως, διαφωνείτε με το 1 προς 4 και θέλετε να το σκληρύνετε κι άλλο, όπως είπατε πριν από λίγο. Θέλετε το 1 προς 5. Άρα, πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των απασχολουμένων. Αυτό τι σημαίνει; Μπορείτε να το μεταφράσετε λίγο; Έχουμε ικανό αριθμό μηχανικών σήμερα στους δήμους; Υπάρχουν δήμοι σε όλη την Ελλάδα, πάνω από ογδόντα τον αριθμό, που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες ή οικονομολόγους. Μπορούν αυτοί οι δήμοι να εκμεταλλευτούν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που τους δίνουμε μέσα από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία ή τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή τους καταδικάζουμε στην περιθωριοποίηση; Ή καταδικάζουμε την ελληνική περιφέρεια ακριβώς στον μαρασμό, διότι δεν τους δίνουμε τα εργαλεία ή τουλάχιστον δεν έχουμε ένα σχέδιο;

Εμείς κάναμε ογδόντα δύο στοχευμένες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού πριν από λίγους μήνες. Επίσης, δίνουμε μια έκτακτη ενίσχυση 20 εκατομμυρίων σε δήμους μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς και μάλιστα μια διάταξη του νομοσχεδίου απελευθερώνει  κάποια χρήματα για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας. Αυτά μπορούμε να κάνουμε με τα πενιχρά μέσα που μας δυσκολεύουν. Εσείς γιατί διαφωνείτε με αυτά; Τι αντιπροτείνετε; Ποιο είναι το δικό σας σχέδιο; Πώς θα πάτε να μιλήσετε σε αυτούς τους ανθρώπους στην ελληνική περιφέρεια; Εγώ θέτω ερωτήματα.

Από την άλλη, δεν θεωρούμε ότι είναι σωστό, σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για τους οποίους εντός των προβλεπόμενων και οριζόμενων ημερομηνιών, εντός της διετίας, είχε βγει η πράξη κατανομής, να τους αρνούμαστε τώρα τον διορισμό τους, από τη στιγμή που η αρμοδιότητα των Φορέων εκείνων που προβλέπονταν να καταταγούν έχει περιέλθει σε άλλους δήμους ή σε άλλες επιχειρήσεις, μέσα από συγχωνεύσεις. Γιατί αυτό είναι κακό; Δεν υπάρχουν αυτές οι αρμοδιότητες; Δεν συνεχίζεται αυτή η δραστηριότητα; Συνεχίζεται. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις το προβλέπουμε. Άρα, γιατί αυτό πάλι είναι ένας νέος τρόπος να υπάρξουν διά της πλαγίας ή της ευθείας οδού μια σειρά διορισμών; Έχουν γραφεί φοβερά νούμερα αυτές τις ημέρες, εξωπραγματικά. Και όλα αυτά, γιατί; Μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Σας προτείνω, λοιπόν, να ψηφίσετε -έστω με ενοχές- το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή κάποιες διατάξεις και ας αρχίσουμε την κουβέντα για την επόμενη φάση, για τη μεγάλη θεσμική αλλαγή στον «Καλλικράτη». Βεβαίως, εσείς ποτέ ως χώρος δεν βρεθήκατε να υπερασπίζεστε την οποιαδήποτε αλλαγή. Ήσασταν και στον «Καλλικράτη» απέναντι, και στον «Καποδίστρια» απέναντι, και σε όλες τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες.

Κι εμείς είχαμε τις ενστάσεις μας, όχι ως προς τις διακηρυκτικές προθέσεις αυτών των αλλαγών, αλλά ως προς τον τρόπο που εφαρμόστηκαν. Εσείς βέβαια, ως συντηρητική παράταξη, θέλετε να τα αφήσετε όλα όπως τα βρήκατε. Είναι μια στάση ζωής. Σας είπα ποιες ήταν οι ενστάσεις μας και ποιες ήταν οι δικές μας τοποθετήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω πως έχουμε ανάγκη να αναβαθμίσουμε -βλέπετε ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η χώρα ξεπερνάει εμπόδια, έχει έναν ορίζοντα μπροστά της, ένα διάστημα, για να μπορέσει να ξεφύγει από τη συζήτηση και την ανακύκλωση μίας συζήτησης περί τη διαπραγμάτευση- την ποιότητα του διαλόγου εδώ πέρα και να διατυπώσει ο καθένας τις δικές του προτάσεις. Αυτό ακριβώς σας καλώ να κάνουμε στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να δούμε ακριβώς τι σημαίνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τον δικό της χώρο. Να δούμε ποιες αλλαγές μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μπορέσει να κολυμπήσει και να μην έχουμε ένα φειδωλό κράτος, δηλαδή με λίγους πόρους απέναντι στην αυτοδιοίκηση, αλλά και στον τομέα των αρμοδιοτήτων. Να δούμε ποιες αρμοδιότητες τελικά πρέπει με έναν απόλυτο και σαφή τρόπο να εκπορεύονται και να εκτελούνται από τον Α΄ και τον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Να δούμε ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν θα είναι παραμορφωτικό σαν το σημερινό. Εμείς έχουμε καταθέσει τη δική μας πρόταση για την απλή αναλογική, η οποία θα ανοίξει το πεδίο, θα δώσει τη δυνατότητα για νέες αυτοδιοικητικές δυνάμεις να σπάσουν τα σημερινά στεγανά και να συμβάλουν στην αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι το οποίο είπε πάρα πολλές φορές στις Επιτροπές ο κ. Συντυχάκης από το ΚΚΕ. Κύριε Συντυχάκη, χίλιες φορές είπατε πως δεν καλύπτονται οι εργαζόμενοι στις περιφέρειες σε σχέση με τα ΜΑΠ και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Διαβάστε ξανά τον νόμο. Όταν λέμε ΟΤΑ, εννοούμε Α΄ και Β΄ βαθμού. Το είπαμε και στους εργαζόμενους, το λέμε και σε εσάς, το είπαμε και στις Επιτροπές. Σας παρακαλώ μην το επαναφέρετε. Δεν μου απαντήσατε, όμως, κύριε Συντυχάκη, σε ένα ερώτημα που σας έθεσα και προχθές. Τελικά, συμφωνείτε να υπάρξει σε χρήματα αυτή η αποζημίωση για τα μέτρα ατομικής προστασίας των παρελθόντων ετών; Την απάντηση αυτή οφείλετε να την δώσετε πρώτα απ’ όλα όχι σε εμάς, όχι στο Κοινοβούλιο, αλλά στους εργαζόμενους. Αυτήν την απάντηση, λοιπόν, στη δευτερολογία σας παρακαλώ να την καταθέσετε. Ελπίζω ότι θα την πάρω.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)