to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Π. Σκουρλέτης: Να μην προχωρήσει η λειτουργεία λατομείων στο Πεντελικό Όρος

Να σταματήσει η περιβαλλοντική υποβάθμιση του Πεντελικού όρους, να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για λειτουργία λατομείων, ζητά με παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης


Όπως τονίζει  ο Π. Σκουρλέτης: 

Η κλιματική κρίση σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη, με τις πολιτικές να καθορίζονται πλέον από αυτή την απειλή και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή της. Με την πανδημία του COVID-19 να είναι ακόμα σε εξέλιξη, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι στο μέλλον θα είναι πιθανά πιο εύκολη η ανάπτυξη νέων λοιμωδών στελεχών εξαιτίας της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δυστυχώς, αποδεικνύεται καθημερινά ότι περιορίζεται σε επικοινωνιακή πολιτική και κατ’ επίφαση φιλοπεριβαλλοντική, πράσινη ανάπτυξη κλπ.

 Απτό παράδειγμα της πολιτικής της  αποτελεί η περίπτωση του ιστορικού και ταυτόχρονα πολύπαθου Πεντελικού όρους, το οποίο αν και έχει υποστεί καταστροφές και έχει υποβαθμιστεί ως βιότοπος από τις εξορύξεις και λατομικές δραστηριότητες και τις συνεχείς πυρκαγιές, παραμένει ένας σημαντικός περιαστικός θύλακας βιοποικιλότητας.

Δεν πρόλαβε να κλείσει χρόνος από τότε που ο κ. Χατζηδάκης, ως Υπουργός Περιβάλλοντος, επισκεπτόμενος την Πεντέλη δήλωνε ότι «στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το βουνό της Πεντέλης το θεωρούμε το δικό μας βουνό» και δεσμευόταν για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης του τοπίου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής,  την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, είδαμε την χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στα Μελίσσια και πρόσφατα αδειδοτήσεις για έρευνες προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά λατομεία στην Πεντέλη.

Πρόκειται για έναν ορεινό όγκο, που από την ανεξέλεγκτη λατομική δραστηριότητα του παρελθόντος έχει υποστεί μεταβολές στη γεωμορφολογική δομή, με συνέπεια διαβρωτικά και πλημμυρικά φαινόμενα, μεταβολές στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, αισθητική αλλοίωση του τοπίου, μεταβολές στην ποιότητα αέρα και εδάφους καθώς και στην χλωρίδα, πανίδα και τα φυσικά οικοσυστήματα, με εξαφάνιση ολόκληρων τμημάτων βλάστησης. Προσθέτοντας σε όλα αυτά και τις συνεχείς δασικές πυρκαγιές, η εικόνα γίνεται δραματική.

Ποια είναι τελικά η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για την προστασία του Πεντελικού όρους; Οι ανακοινώσεις για έργα προστασίας του περιβάλλοντος και ανάδειξης του τοπίου ενώ ταυτόχρονα αδειδοτούνται εκ νέου λατομικές δραστηριότητες;

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι απειλείται η περιβαλλοντική και πολιτιστική ταυτότητα του Πεντελικού Όρους με άμεση επίδραση σε όλο το λεκανοπέδιο. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και η Υπουργός Πολιτισμού οφείλουν να απαντήσουν ξεκάθαρα. Ειδικότερα, στο θέμα του Πολιτισμού η αρμόδια Υπουργός κα Μενδώνη οφείλει άμεσα και δημόσια να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και συλλογικότητες πώς θα προστατευτεί το πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον του Πεντελικού Όρους από τις διαδικασίες για λειτουργία λατομείων μέσα σε αστικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να γνωμοδοτήσει και επομένως να απαντήσει- κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα- στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για χορήγηση άδειας διεξαγωγής γεωλογικών ερευνών για διαπίστωση ύπαρξης μαρμάρων στην εταιρεία «ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ» σε περιοχή εμβαδού 243,8  στρ. στην βόρεια πλευρά βουνού καθώς στο Πεντελικό υπάρχουν πολλά και αξιόλογα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία. Διοικητικά η εν λόγω περιοχή ανήκει κυρίως στον Δήμο Διονύσου και ένα μικρό τμήμα αυτής στον Δήμο Πεντέλης. Η εμπειρία από τη μέχρι τώρα θεσμική στάση της για την υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα μας μόνο θετικές εξελίξεις δεν προμηνύει για το Πεντελικό.

Το ευπαθές οικοσύστημα του Πεντελικού με νέα περιβαλλοντικά εγκλήματα τίθεται σε άμεσο κίνδυνο και οφείλουμε όλες και όλοι να ενεργοποιηθούμε ώστε να τα αποτρέψουμε και να επιτευχθεί επιτέλους η πραγματική προστασία και ουσιαστική ανάπλασή του.

 Στο πλευρό των κατοίκων, συλλογικοτήτων, αυτοδιοίκησης, που δικαίως διαμαρτύρονται και ενεργοποιούνται μέσω ενημερωτικών δράσεων, συναυλιών, κινητοποιήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή που συνυπογράφουμε 24 βουλευτές/τριες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Νάσου Αθανασίου, η οποία ακόμη δεν έχει απαντηθεί.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)