to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:48 | 08.12.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Να ικανοποιηθεί το αίτημα Ρωμανού - Δεν μπορεί ο Σαμαράς να «νίπτει τας χείρας του»

«Θα περίμενα μετά τη σημερινή συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του πατέρα, να επικρατήσουν ώριμες σκέψεις» - «Η τροπολογία η οποία συζητιέται είναι μια υπεκφυγή στο να ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία»


Αποσπάσματα συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ρ/σ «Το Βήμα» και τον Α. Ραβανό:


 

  • Καλό μεσημέρι κ. Σκουρλέτη. Το πρώτο που θα ήθελα να ζητήσω είναι ένα πρώτο σχόλιο από τη χθεσινή διαδικασία και αν η κυβέρνηση μετά από αυτή τη διαδικασία είναι κοντά στο στόχο των 180.

Η χθεσινή συζήτηση επιβεβαίωσε κατ’ αρχήν μια εικόνα που, κατά τη γνώμη μου, που είναι εμπεδωμένη στον κόσμο, ότι η κυβέρνηση τελικώς βγαίνει,  μετά από μια πολύμηνη προσπάθεια εκ μέρους της να διαμορφώσει μια εικόνα αισιοδοξίας, λαβωμένη. Λαβωμένη με την έννοια ότι όταν δεν έχει σχέδιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μνημόνιο, όταν δεν έχει σχέδιο εξόδου από αυτό και ότι σήμερα αναζητεί να βρει τρόπους για να μπορέσει να κρύψει, αυτό που οι περισσότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι μπαίνουμε πια σε μια νέα μνημονιακή φάση, που είτε θα μεταφράζεται σε μια παράταση του μνημονίου κατά ένα έτος, είτε θα έχει το όνομα «πιστωτική γραμμή με επιτήρηση», δηλαδή ένα άλλο είδος μνημονιακού καθεστώτος.

Όλα αυτά έγιναν στη σκιά της προεδρικής εκλογής που φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ κοντά, αλλά νομίζω ότι τα χαρακτηριστικά της κουβέντας ήταν τέτοια που δείχνουν ότι αυτή η συζήτηση, εκ των πραγμάτων, συσχετιζόταν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και με το τι θα κάνει ο κάθε βουλευτής στην προεδρική εκλογή. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αλλά  και τελικά το ξεφούσκωμα από την προσπάθεια των ανεξάρτητων βουλευτών για να υπάρξει εκλογή και να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης από την παρούσα Βουλή, δείχνουν ότι απέχει η κυβέρνηση από τον στόχο των 180 βουλευτών.

  • Το βράδυ έχουμε Eurogroup και είναι πιθανό να έχουμε και πολυνομοσχέδιο με μέτρα. Ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και μπρος, καθ’ ότι καταλαβαίνω ότι έχετε πια  και κάποιες επαφές με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας; Έχετε κάποιους διαύλους επικοινωνίας.

Το ερώτημά σας αναδεικνύει μια πραγματική πλευρά πάλι της χθεσινής συζήτησης. Διότι είχαμε έναν προϋπολογισμό που ήταν βέβαιο ότι θα αναθεωρηθεί. Και είτε θα αναθεωρηθεί από την παρούσα κυβέρνηση για να ενσωματώσει όλα αυτά που της ζητούν οι εταίροι, δηλαδή νέα μνημονιακά μέτρα, είτε από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσες κορώνες και αν ακούγονται από τον Πρωθυπουργό, νομίζω ότι είναι σαφές ότι όλα δείχνουν ότι ενδιαφέρεται για την εμπέδωση του μνημονιακού  καθεστώτος.

  • Εσείς πόσο χρόνο δίνετε στην παρούσα κυβέρνηση; Αν θεωρήσουμε ότι ξεπεράσει και τον κάβο της προεδρικής εκλογής.

Μα δεν θα τον ξεπεράσει.

  • Θεωρείτε ότι δεν θα τον ξεπεράσει.

Δεν μπορώ να μιλάω για κάτι που το θεωρώ απίθανο.

  • Άρα, ουσιαστικά ετοιμάζεστε για εκλογές τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη;

Νομίζω ότι όλα εκεί κατατείνουν.

  • Χθες είχαμε μια σύγκρουση στη Βουλή που δεν αφορούσε το θέμα της συζήτησης, αφορούσε το θέμα που συζητάει όλη η κοινωνία, την κατάσταση της υγείας του Ρωμανού, όλο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, την απεργία πείνας. Με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε σήμερα το πρωί, θα ήθελα το σχόλιό σας. Φαντάζομαι ότι έχετε παρακολουθήσει και τη συνάντηση του πατέρα του Ρωμανού με τον Πρωθυπουργό και τη δήλωση του κ. Αθανασίου. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και μπρος;

Δεν θέλω να σχολιάσω αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός χθες, γιατί εμένα στα αφτιά μου ηχούν λίγο ανατριχιαστικά θα έλεγα.

  • Δηλαδή; Εξηγήστε το λίγο αυτό, γιατί το «ανατριχιαστικά» ακούγεται λίγο βαρύ.

Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι «Πόντιος Πιλάτος». Δεν μπορεί να «νίπτει τας χείρας του».

Θα περίμενα, λοιπόν, μετά τη σημερινή συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του πατέρα, αλλά αποδέχτηκε ο κ. Σαμαράς να συναντηθεί μαζί του, να επικρατήσουν ώριμες σκέψεις. Δεν υπάρχει χρόνος. Ελπίζω τώρα, αυτές τις ώρες που μιλάμε, να το ξανασκεφτεί. Διότι δεν μπορεί η απάντηση της πολιτείας να είναι η μη ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος, να είναι ένα σκληρό, απάνθρωπο και αυταρχικό μήνυμα, απέναντι σε έναν 20χρονο,  

  • Τι θα μπορούσε να γίνει κ. Σκουρλέτη;

Να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Είναι σαφές. Και όχι να επιχειρείται με άλλου είδους τρόπους να μην το ικανοποιήσουν. Διότι η τροπολογία η οποία συζητιέται είναι μια υπεκφυγή στο να ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.


 

…..

  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, τι θα έκανε σε μια αντίστοιχη περίπτωση; Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, το πράγμα αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ ζωής και θανάτου.

Υπάρχει ένας νόμος  ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους, αφού υποβάλλουν αίτημα, να παρακολουθούν τις σπουδές τους. Να εφαρμοστεί, λοιπόν, ο νόμος  και όχι να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε για να μην ικανοποιήσουμε αυτό το δίκαιο αίτημα.

  • Είσαι σαφές αυτό που λέτε κ. Σκουρλέτη. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε, να δούμε και το τι θα βγει από το σημερινό Eurogroup. Εσείς περιμένετε παράταση του μνημονίου σήμερα; Τι περιμένετε;

Το αίτημα της κυβέρνησης είναι για μια μικρή τεχνική παράταση. Το ερώτημα είναι αν τελικά θα φτάσουν κάπου στη μέση. Ανάμεσα, δηλαδή, στην άλλη πλευρά που μπορεί να λέει ενός έτους παράταση, να πάμε σε μια τρίμηνη παράταση. Όλα αυτά, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με όλη αυτή τη φούσκα που είχε δημιουργηθεί περί της μεταμνημονιακής εποχής.

  • Ειπώθηκε όμως χθες το βράδυ πάλι πολλές φορές.

Ειπώθηκε, αλλά νομίζω ότι δεν έπεισε κανέναν. Κυριολεκτικά κανέναν.

.Είδαμε έναν φοβισμένο Πρωθυπουργό, ο οποίος πέρα από τις γνωστές επιθέσεις, με τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα απέναντι στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έδειξε για άλλη μια φορά ότι η μοναδική του επιλογή είναι η κινδυνολογία και ο φόβος. Μετρήστε πόσες φορές είπε «φοβάται ο κόσμος». Αυτό λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη. προφητεία.

  • Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι, όταν πάρετε τη σκυτάλη, εύχεται και θα ήθελε να συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις του. Τι απαντάτε;

Ο κ. Χαρδούβελης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι οι άνθρωποι που έχουν πει ότι αυτές οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, οι αντιμεταρρυθμίσεις ουσιαστικά, θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και τριάντα χρόνια. αυτό έχουν πει κατά καιρούς. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται περί μεταρρυθμίσεων, αλλά περί αντιμεταρρυθμίσεων συντηρητικού χαρακτήρα με έντονη ταξική διάσταση.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)