to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 25.09.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Να γίνει σεβαστή η σύμβαση της "Ελληνικός Χρυσός" με το Δημόσιο, αφορά ανθρώπινες ζωές (βίντεο)

«Πολλά ακούστηκαν προεκλογικά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε ισχυριστεί προεκλογικά για τις δεκάδες αποφάσεις του ΣΤΕ που δεν γίνονται σεβαστές κάτι που είναι απολύτως ψέμα. Παρόλα αυτά σημείωσε ο υπουργός αυτή η δήλωση αναπαράχθηκε από γνωστό μεγάλο κανάλι, ενώ είναι απόλυτα ψευδής καθώς δεν γίνεται οι αποφάσεις του ΣΤΕ, να μη γίνονται σεβαστές.


Εξήγησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι «η πραγματική προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός συζητιέται την άλλη Παρασκευή. Στις 15 του μηνός είχε συζητηθεί η αναστολή που δεν έγινε δεκτή από το ΣΤΕ».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι υποχρεώσεις της εταιρείας. «Το μείζον ζήτημα είναι ότι πρέπει να μας αποδείξουν τον τρόπο εξόρυξης, που είναι αβλαβής για το περιβάλλον. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι υπάρχουν εργαστηριακές εφαρμογές του τρόπου εξόρυξης στην Φιλανδία αλλά η σύμβαση δεν προβλέπει κάτι τέτοιο αλλά επιτόπια εφαρμογή του τρόπου αυτού». Είναι κάτι που έπρεπε εδώ και τρία χρόνια να το είχε πράξει και το δεν έγινε ως σήμερα, αυτό κάτι σημαίνει. Πρέπει να γίνεται σεβαστό ότι υπογράφεται με το Ελληνικό Δημόσιο, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος αφορά ανθρώπινες ζωές. «Δεν είναι μόνο η εξόρυξη χρυσού που προσφέρει δουλειές στη Χαλκιδική».

Ο Π. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι «εκτός αυτού υπάρχουν και άλλα ζητήματα για περιβαλλοντικές παραβιάσεις της εταιρείας. Ο υπουργός είπε ότι περιμένει επ' αυτού τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που έχουν κάνει επιτόπιους ελέγχους και έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ εν μέρει δικαιολογημένα, γιατί λείπει προσωπικό, αλλά πρέπει να έχουμε όλη την εικόνα στα χέρια μας πριν την Παρασκευή.

«Συμφώνησα με τους εργαζόμενους στη συνάντηση που θα γίνει τη Δευτέρα με την εταιρεία να παραστούν και οι ίδιοι» πρόσθεσε ο Π. Σκουρλέτης, για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης που ενδεχομένως υπάρχουν.

Δεν ιδιωτικοποιείται ο ΑΔΜΗΕ

Αναφορικά με τη λειτουργία των καναλιών ο Π. Σκουρλέτης μίλησε για τους κανόνες που πρέπει να μπουν προσθέτοντας ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας να κλείσει κανένα κανάλι». «Στόχος μας είναι η δημοκρατία στο χώρο της ενημέρωσης. Για παράδειγμα δεν μπορείς να έχεις άδεια πανελλαδικής εμβέλειας αλλά να απασχολείς 40 – 50 εργαζόμενους».

Μιλώντας για τους μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου που σχεδιάζεται να περάσουν από τη χώρα ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι πρέπει να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα για τη χώρα, ενώ δήλωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο ρώσικο αγωγό. Συμπλήρωσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκτήσουν αυτάρκεια στην ενέργεια τα νησιά του Αιγαίου αξιοποιώντας και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για την δήθεν ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ενώ η ίδια δεν πίστεψε ποτέ ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να μείνει στο Δημόσιο.

Ξεκαθάρισε ότι το Μνημόνιο αναφέρει ότι μόνο αν δεν υπάρξει άλλη πρόταση θα ιδιωτικοποιηθεί και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ. «Ο ΑΔΜΗΕ διαχειρίζεται τα δίκτυα υψηλής τάσης η απάντηση της κυβέρνησης είναι μια δημόσια εταιρεία ανεξάρτητη από τη ΔΕΗ, που θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, το σχέδιο αυτό έχει ήδη παρουσιαστεί και γι' αυτό αποτυπώθηκε και η δυνατότητα να υπάρξει το εναλλακτικό σχέδιο, μέσα στη συμφωνία».

Καλούμενος να σχολιάσει την επιλογή του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας τη χαρακτήρισε «εξαιρετική», καθώς όπως είπε τον γνωρίζει πάρα πολλά χρόνια και διαθέτει «ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της Παιδείας», ενώ «γνωρίζει προβλήματα και ανθρώπους» τόνισε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι πολλές φορές διευκολύνει να επιλέγονται άνθρωποι που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο και όχι στενά από τον εκπαιδευτικό, ώστε να αποφεύγονται αντιπαλότητες ανάμεσα σε υποομάδες.

Κατερίνα Μπρέγιαννη

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)