to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 13.01.2016

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης μετά τη συνάντηση με τον Πολ Ράιτ: Η Ελλάδα δεν είναι αποικία (όλες οι εξελίξεις)

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος έγινε μία ειλικρινή συζήτηση, «καλοσωρίσαμε τον κ. Ράιτ στο υπουργείο και τον ρωτήσαμε εάν θεωρεί την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες και νόμους και όχι αποικία» - «Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας και εκεί και αλλού και η κυβέρνηση θα κινηθεί αταλάντευτα με αυτές τις αρχές» συμπλήρωσε


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε  με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Eldorado Gold, Paul Wright, αναφορικά με τις προθέσεις της εταιρείας για περιορισμό της δραστηριότητάς της στην Χαλκιδική. Ο Π. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι από αυτό το σημείο και ύστερα, απαραίτητη προϋπόθεση για οποιοδήποτε διάλογο είναι η άρση της απόφασής της για την αναστολή των λειτουργιών.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Με τον κ. Wright είχα μια ειλικρινή συζήτηση. Καλωσορίζοντάς τον στο Υπουργείο του είπα ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες, με νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους και από τους επενδυτές προφανώς και δεν είναι μια αποικία. Με ευθύνη της πλευράς της Eldorado έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ βαρύ κλίμα. Τους είπαμε ότι όταν υπάρχουνε προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα σε μία επενδυτική εταιρεία και το Δημόσιο, αυτά τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων. Πολύ δε, περισσότερο, ο κ. Wright μπήκε και σε άλλα χωράφια, στα χωράφια της πολιτικής και αυτό βάρυνε πολύ περισσότερο το κλίμα. Θέσαμε ένα ερώτημα προς τον εκπρόσωπο της καναδικής εταιρείας. Εάν πράγματι τον ενδιαφέρει αυτή η επένδυση ή, συνυπολογίζοντας άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την πορεία της τιμής του χρυσού, θεωρεί ότι έχει κλείσει αυτός ο κύκλος της επένδυσης για την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση εμείς είπαμε ότι προϋπόθεση για οποιοδήποτε διάλογο από εδώ και μπρος είναι να πάρει πίσω την απόφασή της η εταιρεία. Δεν μπορούμε να συζητάμε κάτω από ένα καθεστώς εκβιασμών. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστούμε αυτό που κάναμε από την αρχή, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας και εκεί και αλλού. Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αταλάντευτα με αυτές τις αρχές.»

Στη συνέχεια, ο  υπουργός συναντήθηκε  με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της εταιρείας, στους οποίους επεσήμανε ότι το υπουργείο λειτουργεί  και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και εντός του πλαισίου της νομιμότητας. Τους πληροφόρησε ότι έθεσε στην εταιρεία ως όρο περαιτέρω συζήτησης την προστασία των θέσεων εργασίας. Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει το υπουργείο το ζήτημα των αδειοδοτήσεων και το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός σημείωσε ότι θα τηρηθεί η νομοθεσία και οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

Οι χθεσινές εξελίξεις:

Μήνυμα-τελεσίγραφο έστειλε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πολ Ράιτ. Μεταξύ όσων είπε ο CEO της Eldorado περιλαμβάνεται η αναστολή εργασιών, οι απολύσεις και οι καταγγελίες προς την κυβέρνηση.  Απαντώντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, ενώ λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο επέβαλε πρόστιμα 1,7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», για παραβάσεις της νομοθεσίας. Όλα αυτά, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τη διοίκηση της εταιρείας κι ενώ ο CEO της Eldorado έχει συνεχείς επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάποιες από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη. Νέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατηγόρησαν την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι το θύμα είναι η ελληνική οικονομία.  Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε καταρχάς «ουδέν σχόλιο», ωστόσο στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για την προσέλκυση και διατήρηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων - στέλνοντας ουσιαστικά το δικό της μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά την ανακοίνωση ότι   η εταιρεία αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών της στη Χαλκιδική, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ υποστήριξε ότι «είναι θέμα χρόνου να σταματήσει τελείως η δραστηριότητά μας στην Ελλάδα». Προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν άμεσα 1.100 θέσεις εργασίας (600 άτομα από τις εργασίες στις Σκουριές και 500 από την Ολυμπιάδα) και διευκρίνισε ότι το προσωπικό που θα μείνει στις Σκουριές θα περιοριστεί σε 40 άτομα στο τέλος του τριμήνου, από τα 600 άτομα που απασχολούνται πλέον και τα 700 που θα έφταναν εάν προχωρούσε κανονικά το έργο.

«Η εταιρεία είναι δεσμευμένη στο έργο της, τα project είναι ανοιχτά και είμαστε σε σημείο καμπής (...) Η Eldorado έχει δυνατούς επενδυτές και είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να ρίξουμε χρήματα στην Ελλάδα αλλά θέλουμε να έχουμε απέναντι μας έναν αξιόπιστο συνομιλητή, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιτ.

Χαρακτήρισε επανειλημμένα το Κίνημα Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού ως «τοπική μειοψηφία» και υποστήριξε ότι «δεν σκοπεύουμε να φύγουμε από την Ελλάδα γιατί είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιλυθεί» το θέμα.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)