to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 18.08.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Μάταια η ΝΔ αναζητά στο ακροδεξιό παραλήρημα το «σωσίβιο» που θα τη διασώσει πολιτικά

«Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή αυτός που έχει πάρει η κυβέρνηση. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ενός καθεστώτος το οποίο διχάζει, παρακολουθεί», υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο Π. Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Τον διχασμό, την τοξικότητα, τον ακροδεξιό λόγο, επιστρατεύει η  ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να διαχειριστεί τα αδιέξοδα της πολιτικής της και τις βαριές ευθύνες του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, αλλά και για τη σύγχρονη ανθρωπιστική τραγωδία που άφησε να εξελιχθεί στον Έβρο. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, αντιμέτωπος με τον ακραίο λόγο του Γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV με την Αλεξία Τασούλη και τον Γιάννη Φώσκολο, τόνισε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης, που έχει παγκόσμιες διαστάσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την κυβέρνηση με  τοξικότητα, ψέματα και ενέργειες που οδηγούν σε καταστάσεις όπως η ανθρωπιστική τραγωδία στον Έβρο. Στη συνέχεια συνέδεσε την πολιτική ακρότητα του εκπροσώπου της ΝΔ με τις παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση, ως φυσικό επακόλουθο αυτής της αντίληψης και τόνισε ότι η συνολική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι το «όλα στο φως», για κάθε περίπτωση. Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε, χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση έχει πάρει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Ο Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε επίσης τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, που συμμετείχε στο πάνελ της εκπομπής, να πάρει θέση απέναντι στο ακροδεξιό και διχαστικό παραλήρημα του κ. Μαρινάκη.  

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Μου προκαλεί εντύπωση η ψυχρότητα των λόγων του κ. Μαρινάκη γύρω από ένα θέμα το οποίο αποτελεί σύγχρονη ανθρωπιστική τραγωδία. Αναφέρομαι στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό. Επί 36 ημέρες δεν ξέραμε αν υπάρχουν ή όχι αυτοί οι άνθρωποι. Επίσημα και οι δύο πλευρές, και η ελληνική και η τουρκική, έλεγαν ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ενώ είχαμε ένα άταφο κοριτσάκι.  Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούμε το μεγάλο ζήτημα, που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν είναι ένα εθνικό ζήτημα, όπως δεν είναι και για την Ιταλία ή την Ισπανία. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που έχει συγκεκριμένες αιτίες, φτώχεια, πείνα, εμφύλιους πολέμους. Είναι αστείο να λέει κάποιος ότι δεν έχουν χαρτιά πάνω τους. Άκουσα τον κ. Μαρινάκη να λέει για τα κατάλληλα έγγραφα, ποιος να έχει τα κατάλληλα έγγραφα; (…) Ποιος έλεγε, επί μέρες, ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι πάνω στη βραχονησίδα; Η ελληνική κυβέρνηση. Μας είπαν για κάμερες που βλέπουν τα θερμικά κύματα, μας είπαν ότι δεν είναι σε ελληνικό έδαφος και ήρθε  το ελληνικό κτηματολόγιο για να μάθουμε ότι είναι ελληνικό έδαφος και τώρα αυτοί οι υπερπατριώτες λένε «δεν ξέρουμε, να δούμε». Με τα ψέματα, με τον διχασμό, με την τοξικότητα σαν κι αυτή που εμφάνισε πριν από λίγο ο κ. Μαρινάκης, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα που προσπαθεί να το εργαλειοποιήσει η Τουρκία, αλλά που δεν θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση.

Εμείς κάναμε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα, εάν είναι καταγεγραμμένη, όπως φαίνεται ότι είναι, στο Εθνικό Κτηματολόγιο η συγκεκριμένη βραχονησίδα. Πρόκειται περί μεγάλων ψεμάτων για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει η κυβέρνηση. Έχει γίνει ρεντίκολο η ελληνική κυβέρνηση με τη στάση της στο μεταναστευτικό. Θυμίζω την πρόσφατη απόφαση για το Φαρμακονήσι, που αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά. Παγκόσμια καταδίκη. Επειδή ακριβώς αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για μια διαφορετική αντιμετώπιση, για μια στάση αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και όχι να παίζουμε τον ρόλο του χρήσιμου για τα συμφέροντα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που τελικά αποβαίνουν εις βάρος των δικών μας εθνικών συμφερόντων.   

Ο κ. Μαρινάκης ήταν αποκαλυπτικός: ταύτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με την τουρκική πλευρά. Να, λοιπόν, ποια είναι η νομιμοποιητική βάση των παρακολουθήσεων. Ο «εθνικός κίνδυνος». «Εθνικός κίνδυνος» ο ΣΥΡΙΖΑ, «εθνικός κίνδυνος» ο κ. Ανδρουλάκης. Κυβερνούν με ψέματα, παραπλανητικά.

Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή αυτός που έχει πάρει η κυβέρνηση. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ενός καθεστώτος το οποίο διχάζει, παρακολουθεί. Παρακολουθεί ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το κόμμα. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα όσο περνούν οι μέρες, αντί να υπάρχει μια προσπάθεια να βγουν όλα στο φως. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική. Όλα στο φως. Γράφτηκε από την «Καθημερινή» προ ημερών ότι 7 – 8 πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνται. Ποια είναι αυτά; Με αυτό το λογισμικό, το Pretador, τελικά τι είχε γίνει; Είχε ενοικιαστεί από την ΕΥΠ; Υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που διαπλέκονται σε αυτή την υπόθεση;

Υπάρχει ανάγκη μιας δημοκρατικής εξυγίανσης και επανεκκίνησης των θεσμών; Αυτό είναι πάνω στο οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, γι’ αυτή τη βαθειά ανάγκη. Προφανώς δεν χρειαζόμαστε μια άλλη διαχείριση που θα κάνει τα ίδια, αλλά δημοκρατικές τομές στον έλεγχο της ΕΥΠ, στη Δικαιοσύνη, στην ενημέρωση, στη Δημόσια τηλεόραση. Αυτά τα οποία αποτελούν τους πυλώνες μιας δημοκρατικής πολιτείας. Δυστυχώς βρισκόμαστε, με ευθύνη της ΝΔ, σε μία κατάσταση όπου η δημοκρατία κλονίζεται και υπάρχει ανάγκη για ένα δημοκρατικό μέτωπο που θα υπερασπιστεί τη λειτουργία και το περιεχόμενό της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)