to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:57 | 14.07.2021

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν παρεμβαίνει στο DNA του παραγωγικού μοντέλου

Τον κίνδυνο μιας νέας μεγάλης χαμένης ευκαιρίας, ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν προβλέπει ουσιαστικά να κατευθυνθούν οι πόροι του στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας και δεν αποσκοπεί στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Action24


«Θα πάμε να αναπαράγουμε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο το οποίο κυρίως βλέπει και ενισχύει τους λίγους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολλών;»,αναρωτήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στα, συνολικά, 72 δισ. ευρώ που προβλέπεται να διοχετευθούν στην οικονομία την επόμενη εξαετία. «Δεν  μπορεί αυτά τα χρήματα να πέσουν για ένα διάστημα στην οικονομία, να ανέβουν πλασματικά οι ρυθμοί ανάπτυξης κι όταν ξανακλείσει η “κάνουλα” να είμαστε μπροστά στην ίδια παθογένεια», τόνισε.

Μιλώντας για τα ζητήματα της πανδημίας, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση εξέπεμψε αντιφατικά μηνύματα κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου».Σχολιάζοντας την έλλειψη προετοιμασίας στο πεδίο της υγείας, αλλά και της παιδείας για τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι παρατηρείται αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, ο Πάνος Σκουρλέτης υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός μιλά για συγχωνεύσεις-κλείσιμο νοσοκομείων και τόνισε ότι «η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στα θέματα της παιδείας, παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανάφερε ότι το θέμα αφορά πρωτίστως τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, ωστόσο «αν υπάρξει ένας εκτροχιασμός της οικονομίας, που δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει, ή ακόμη και εκτροχιασμός στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τότε οι εκλογές θα είναι μονόδρομος».

Ο Π. Σκουρλέτης τόνισε συγκεκριμένα:

Για την οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης

«Πάμε, δυστυχώς, να δημιουργήσουμε μια νέα μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Διότι αυτό που είπε ο κ. Κύρτσος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να παρέμβουμε στο DNA του παραγωγικού μας μοντέλου, φαίνεται ότι δεν είναι στην οπτική του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Πρόσφατες ήταν οι παρατηρήσεις από την ΕΕ, ότι αυτό το σχέδιο αφενός δεν συζητήθηκε με παραγωγικούς φορείς, δεν υπήρξε μια επαρκής διαβούλευση. Για παράδειγμα, το ελληνικό κοινοβούλιο το συζήτησε μόνο επτά ώρες σε τρεις Επιτροπές! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και αφορά ένα σχέδιο, το οποίο μαζί με τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ, υπερβαίνει τα 72 δισεκατομμύρια και αφορά την επόμενη εξαετία. Με ποιους το συζήτησε η κυβέρνηση το σχέδιο; Υπάρχει το στοιχείο της περιφερειακότητας ή θα πάμε να αναπαράγουμε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο το οποίο κυρίως βλέπει και ενισχύει τους λίγους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολλών»;

«Είναι έξω από τη λογική του η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η εγχώρια επιχειρηματικότητα αυτού του μεγέθους, από αυτό το σχέδιο. Βεβαίως, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται κυρίως από τέτοιου είδους μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Η κυβέρνηση έχει αυτοεγκλωβιστεί, διότι έθεσε ως προαπαιτούμενα, για την αξιοποίηση μέρους των συγκεκριμένων κεφαλαίων, μεταρρυθμίσεις οι οποίες μας πάνε μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αναφέρομαι στις πρόσφατες ρυθμίσεις για τα εργασιακά, στον μηχανισμό των απλήρωτων υπερωριών, που ουσιαστικά λειτουργεί έτσι ώστε να μειώσουν το εργασιακό κόστος. Δεν πρέπει να είναι αυτή η κατεύθυνση για να βγούμε από την κρίση. Δεν μπορείς να βγεις με εργασιακή ανασφάλεια και με χαμηλούς μισθούς».

«Χρειάζονται επενδύσεις οι οποίες θα αυξάνουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία. […] Δεν  μπορεί αυτά τα χρήματα να πέσουν για ένα διάστημα στην οικονομία, να ανέβουν πλασματικά οι ρυθμοί ανάπτυξης κι όταν ξανακλείσει η “κάνουλα” να είμαστε μπροστά στην ίδια παθογένεια. Μια εξαρτώμενη οικονομία από τον τουρισμό, αρκετά ευάλωτη, χωρίς εγχώρια παραγωγή, μόνο με υπηρεσίες οι οποίες καθορίζονται από τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές. Χρειάζονται πράγματα που θα παρέμβουν στο παραγωγικό μοντέλο. Αυτό δεν φαίνεται να είναι μέσα στην οπτική της κυβέρνησης».

Για τη διαχείριση της πανδημίας

«Η κυβέρνηση εξέπεμψε αντιφατικά μηνύματα κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου».

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πριν από λίγους μήνες έλεγε στην εφημερίδα Bild ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, θα είναι διαφορετικοί μήνες, δεν θα έχουν σχέση με το παρελθόν. Σήμερα μιλάμε για κρούσματα τα οποία ακολουθούν αλματώδη αύξηση».

«Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν μάθαμε από τις δυσκολίες, από τα λάθη μας. Η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έχει οργανώσει το άνοιγμα των σχολείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Βλέπετε τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου ο δήμος πήγε και αγόρασε λεωφορεία που αυτοαναφλέγονται και είναι ακατάλληλα για να κυκλοφορούν. Το ΕΣΥ ξεκινάει τον Σεπτέμβριο σε όχι καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν πριν. Αντί να επενδύσουμε, αντί να δώσουμε, ως προτεραιότητα, στήριξη στο δημόσιο σύστημα υγείας, ο πρωθυπουργός εμμένει στα ΣΔΙΤ, στη λογική της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την υγεία και μιλάει για συγχωνεύσεις, δηλαδή κλείσιμο, νοσοκομείων».

«Σπάσαμε πανευρωπαϊκό ρεκόρ κλειστών πανεπιστημίων και σχολείων, το θέμα όμως δεν είναι να τα κλείσουμε ξανά άλλη μια φορά, αλλά τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να είναι ασφαλή ανοιχτά. Κακά τα ψέματα, η δια ζώσης διδασκαλία δεν υποκαθίσταται». 

«Η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στα θέματα της Παιδείας, παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Οι εκλογές θα εξαρτηθούν από το τι σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης, τι είδους τακτικισμούς έχει μέσα στο μυαλό του. Θεωρώ ότι εάν δεν υπήρχε η παράμετρος της πανδημίας για τον κ. Μητσοτάκη, έτσι όπως πολιτεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις, ικανοποιώντας κυρίως επικοινωνιακές ανάγκες, ανάγκες που κινούνται στην επιφάνεια της κοινωνίας και δεν απαντούν στα μόνιμα προβλήματα, ενδεχομένως και να προκαλούσε πολιτικές εξελίξεις».

«Το πιο σημαντικό είναι τα πραγματικά προβλήματα. Αν υπάρξει ένας εκτροχιασμός της οικονομίας, που δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει, ή ακόμη και εκτροχιασμός στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τότε οι εκλογές θα είναι μονόδρομος. Με αυτή την έννοια σωστά τοποθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα, ότι μπροστά σε ενδεχόμενα ανυπέρβλητα προβλήματα, τότε ο ίδιος ο λαός είναι που επιλέγει ποια κυβέρνηση θα εμπιστευθεί».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)