to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 27.02.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Κινήσεις που δεν απαντούν στην κυρίαρχη πολιτική δεν έχουν μέλλον

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο του Alpha (Δήμος Βερύκιος - Δημ. Σταυρόπουλος)


Καλημέρα κ. Σκουρλέτη… Λέει ότι θα σας πάρει το Ποτάμι;…

Στην Ελλάδα έχουμε το χαρακτηριστικό να έχουμε μικρά ποτάμια και να μην πλημμυρίζουν και εύκολα. Για το συγκεκριμένο τώρα καθένας κρίνετε όχι από τις φιλοδοξίες του, ούτε από το περιτύλιγμά του, αλλά από την ουσία αυτών που λέει. Αυτό που παρουσιάζει ως θέσεις, από το πρόγραμμά του. Γιατί πολλές φορές έχουμε δει διάφορους διάττοντες αστέρες της δημόσιας ζωής, έτσι όπως εμφανίζονται, έτσι σύντομα να εξαφανίζονται.

Με το χέρι στην καρδιά, επειδή πάντα λέτε αλήθεια κι εμείς πάντα κάνουμε καλές συζητήσεις, σας φοβίζει λίγο το Ποτάμι;…

Καθόλου. Είναι μια στιγμή που ο κόσμος έχει πολύ συγκεκριμένα πράγματα να αντιμετωπίσει. Τα προβλήματά του είναι πάρα πολύ πραγματικά. Άρα δεν ξέρω κατά πόσο πρωτοβουλίες, κινήσεις οι οποίες δεν μπορούν να απαντήσουν στα μείζονα, δεν μπορούν να ιεραρχήσουν πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κυρίαρχη, την ασκούμενη πολιτική, δεν νομίζω ότι έχουν πολύ μέλλον.

Δηλαδή πώς θα περιγράφατε αυτή την κίνηση ενός προβεβλημένου δημοσιογράφου, του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος ξαφνικά εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία.. Δεν την εγκαταλείπει.. Την αναστέλλει.. Αναστέλλει λοιπόν την επαγγελματική του δραστηριότητα, βρίσκει κάποιους άλλους ρομαντικούς, εντός ή εκτός εισαγωγικών, και λέει, παιδιά, είμαι η εναλλακτική πρόταση. Πώς την κρίνετε;…

Σε αντικειμενικό επίπεδο θεωρώ ότι είναι δικαίωμά του. Αλίμονο ο οποιοσδήποτε πολίτης να μην έχει δικαίωμα να εμφανιστεί μπροστά στον ελληνικό λαό και να διεκδικήσει τη συμπάθειά του ή την ψήφο του. Αλλά από κει και έπειτα δεν έχω δει κάτι άλλο. Να κρίνω από τη δημοσιογραφική του δουλειά και να εικάσω ποιο μπορεί να είναι το πολιτικό του στίγμα; Θα έβλεπα ότι υπάρχει μια ευαισθησία σε ορισμένα κοινωνικά ζητήματα και μια συστηματική αποχή από τα συγκεκριμένα θέματα τα οποία εντάσσονται στη σφαίρα των κοινωνικοοικονομικών. Αυτά δεν τα έχει αγγίξει ο Στ. Θεοδωράκης με τη δουλειά του.

Ποτέ δεν τα έχει θίξει, ούτε επίσης τις ευαισθησίες που δείχνει, όταν πάνε να θίξουν το σύστημα, σταματάει…

Νομίζω ότι δίνουμε σημασία σε κάτι που ακόμα δεν το έχουμε δει και πολύ περισσότερο…

Μήπως όμως πρέπει να κάνετε κι εσείς ολίγον την αυτοκριτική σας ως κόμμα ότι όλα αυτά τα φαινόμενα με τη στάση σας τα ενθαρρύνετε το τελευταίο διάστημα;. Κι εσείς μέσα από το συστημικό αυτό σύστημα επιχειρείτε να περάσετε την επικοινωνιακή στρατηγική σας.

Φαντάζομαι να μην εννοείτε την όποια συμμετοχή μας στις συζητήσεις, όπως γίνονται και κάτω από το καθεστώς που γίνονται. Διότι αυτό είναι ένα πεδίο αντιπαράθεσης το οποίο κάποιος ο οποίος διεκδικεί να κερδίσει την κοινωνία πρέπει να εμφανίζεται, έστω κι αν καμιά φορά το γήπεδο είναι χωρίς χορτάρι  και είναι στημένος και ο διαιτητής… Πρέπει να είναι εκεί.

Συμφωνώ απόλυτα. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής έχει δείξει, παρότι στα λόγια, με εξαίρεση ίσως εσάς προσωπικά, με το μιντιακό σύστημα μια γλυκανάλατη σχέση έχει.. Δεν έχετε σύγκρουση.

Θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα μεταπολιτευτικά που έχει πει πράγματα με το όνομά τους. Και έχει κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις από τον επικεφαλής του μέχρι τα άλλα στελέχη του, οι οποίες, σας διαβεβαιώ, δεν αρέσουν καθόλου σ΄ αυτό το μιντιακό κατεστημένο που λέτε. Κι άλλωστε αποτελεί και προγραμματική του δέσμευση το να βάλει κανόνες σ΄ αυτό το χώρο.

Θα βάλει κανόνες; Θα μπορέσει να βάλει;…

Θέλει,  έχει την πολιτική βούληση και αν έχει και την στήριξη του κόσμου νομίζω ότι θα το κάνει και δεν έχει και δημοσιονομικό κόστος. Έχει μόνο όφελος για τη δημοκρατία κάτι τέτοιο.

Και θα σας έλεγα κάτι για το προηγούμενο, για την περίπτωση του κ. Θεοδωράκη. Εμένα μου θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, πολλά κοινά στοιχεία με την υπόθεση του κ. Αμυρά. Ο κ. Αμυράς στο δήμο της Αθήνας ως ποδηλάτης κατέβηκε, πήρε ένα αξιόλογο ποσοστό.. Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια; Τον είδατε καθόλου; Ακούσατε μία παρέμβαση; Δεν υπάρχει κάτι. Είναι απ΄ αυτά τα φαινόμενα που λέμε, έρχομαι, χαμογελάω, παίρνω συμπάθειες και εξαφανίζομαι…

Επειδή τώρα πια σας διαβάζω. Περιγράφετε τώρα την αθώα πρόθεση του Στ. Θεοδωράκη να κατέβει στις εκλογές με το Ποτάμι. Πιστεύετε ότι πίσω απ΄ αυτό κρύβεται και κάτι άλλο;… Αποκλείεται δηλαδή το ενδεχόμενο ο Θεοδωράκης αυτή τη στιγμή να εξυπηρετεί και συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα;….

Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να φτάσω μέχρι εκεί. Ούτε το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω αν έχει σχέση ότι αυτή η υποψηφιότητα εμφανίστηκε την επομένη της διάλυσης αυτής της προσπάθειας.. τα διάφορα συντρίμμια της Κεντροαριστεράς που δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αυτό μένει να αποδειχθεί.

Εσείς χαίρεστε που ξεράθηκε η Ελιά; 

Σημασία έχει ότι είναι μια πραγματικότητα η οποία χαρακτηρίζει αυτόν τον χώρο. Μια κρίση ταυτότητας, μια έλλειψη ενός διακριτού πολιτικού στίγματος και ένα πλεόνασμα προσωπικών φιλοδοξιών ανθρώπων οι οποίοι όμως έχουν κριθεί πολιτικά και νομίζω ότι έχουν καταταχθεί στη χορεία των φθαρμένων πολιτικών προσώπων. Άρα έτσι το αντιμετωπίζω.

Τι έγινε στην Πάτρα; Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Πάτρα… Το διαβάζω σήμερα στα ΝΕΑ ……

Έχω μια παραπάνω γνώση των πραγμάτων στην Πάτρα για εντελώς τυχαίους λόγους. Νομίζω ότι με έναν υποδειγματικό τρόπο εσωκομματικής διαβούλευσης και μέσα από απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, και σε επίπεδο κόμματος και σε επίπεδο δημοτικής κίνησης, επελέγησαν διάφορα πρόσωπα, μπήκαν στην αξιολόγηση των μελών της Δημοτικής Κίνησης και του κόμματος και προκρίθηκε μια περίπτωση η οποία είναι εξαιρετική, ο Κώστας ο Σπαρτινός, τυχαίνει και να είναι φίλος μου, μηχανικός στο επάγγελμα, όχι από τον κομματικό σωλήνα που λέτε κι εσείς οι δημοσιογράφοι, δοκιμασμένος, Πατρινός ο οποίος είναι μια εξαιρετική περίπτωση. Θεωρώ ότι θα τα πάει πάρα πολύ καλά και δεν υπήρχε και κανένα είδους κλίμα που λέτε. Έχουν συνηθίσει σε διαδικασίες όπου ο αρχηγός και κάποια φωτισμένα επιτελεία αποφασίζουν εν κρυπτώ, ανακοινώνουν τα χρίσματα σε διάφορους ή τα συγκεκαλυμμένα χρίσματα. Βλέπετε τώρα ότι ο κ.Καμίνης εμφανίζεται ως ουδέτερος και έχει παρελάσει όλη η κεντροαριστερά από τις συγκεντρώσεις του.. Εν πάση περιπτώσει δεν αντέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες του δικού μας χώρου, γι αυτό τα λένε αυτά.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)