to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 19.02.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Καταπάτηση της λειτουργίας των θεσμών από την Προανακριτική για τη Novartis (βίντεο)

«Υπάρχουν υποθέσεις όπου το νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αναμειχθεί σε αυτή την υπόθεση που εξετάζεται, να δικαιούνται κάποιες ειδικές συνθήκες, έτσι ώστε να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό αποτελεί, μέχρι να αλλάξει, μια κατάκτηση του νομικού μας συστήματος»


Την πλήρη καταπάτηση της λειτουργίας των θεσμών, εκ μέρους της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ως προς τον χειρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis διαπίστωσε ο  Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, στην εκπομπή του MEGA «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

H αντιμετώπιση των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis συνιστά πλήρη καταπάτηση των Θεσμών

«Το προηγούμενο Σάββατο, με αφορμή τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή, για αρμούς του κράτους και για τη σχέση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, έγινε μια ολόκληρη συζήτηση και κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο χώρος ο όποιος δεν σέβεται τους Θεσμούς. Και πριν περάσουν λίγα 24ωρα βλέπουμε, εκ μέρους της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή, την πλήρη καταπάτηση της λειτουργίας των Θεσμών. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είναι μια ιδέα. […] Υπάρχουν υποθέσεις όπου το νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αναμειχθεί σε αυτή την υπόθεση που εξετάζεται, να δικαιούνται κάποιες ειδικές συνθήκες, έτσι ώστε να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό αποτελεί, μέχρι να αλλάξει, μια κατάκτηση του νομικού μας συστήματος. […] Δεν είπε κανείς να μη καταθέσουν, αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο». […] Ειλικρινά, δεν με εκπλήσσει η στάση της ΝΔ. Είδατε πως συμπεριφέρθηκαν στην -υποτίθεται- Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού. Βλέπετε πόσο υποκριτικά είναι όλα αυτά περί σεβασμού των Θεσμών... Όταν μιλάμε για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πρέπει να το δείχνουμε».

Τάση διπλασιασμού των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής του iSYRIZA

«Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά ως προς τη σχέση που αναπτύσσεται, με έναν διαφορετικό τρόπο, με την πολιτική. Αυτό που λέμε εμείς μια άλλη σχέση με την πολιτική. Ο iSYRIZA είναι μια πλατφόρμα όπου μπαίνεις αφού πιστοποιηθείς. Για να πιστοποιηθείς πρέπει να δώσεις το email σου και το κινητό σου, για να πάρεις πίσω τους μοναδικούς κωδικούς σου. […] Κρίναμε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να δώσει πλήρη δικαιώματα. Θα πρέπει, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να παρουσιαστείς σε κάποια οργάνωση. Αυτός ο τρόπος είναι συμπληρωματικός, ιδιαίτερα στις μέρες μας, για να μας φέρει σε επικοινωνία με πολίτες οι οποίοι λόγω τρόπου ζωής, λόγω απόστασης κλπ δεν μπορούν να έχουν μια παρουσία, όπως την ξέραμε παλιά, με τον οργανωμένο χώρο, με τις οργανώσεις. Η πλατφόρμα πάει καλά και δίνει τη δυνατότητα μιας διαδραστικής παρέμβασης. Είδατε τι έγινε χθες, (σ.σ.  στη ζωντανή μετάδοση των απαντήσεων από τον Αλέξη Τσίπρα, σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα). […] Αυτή τη στιγμή τείνει να οδηγήσει σε έναν διπλασιασμό των παλαιών μελών μας, αυτών δηλαδή που είχαμε μέχρι τον Μάιο. Αυτό, σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική. Αλλά αυτή η αύξηση, έχει να κάνει κυρίως με ποιοτικά στοιχεία όπως αυτά που ανέφερα πριν. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. […] Και βέβαια δεν μιλάμε για δύο ταχύτητες μελών. Γιατί ακούω διάφορα πράγματα Διάβασα, για παράδειγμα, κάτι το οποίο αναφερόταν σε μένα, ότι ο Σκουρλέτης δεν θέλει αυτοί που θα γραφτούν μέσω του iSYRIZA να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους που γράφονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Ψέματα. Αλλά τι να κάνουμε»…

Η συζήτηση για προσθήκη στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην αποτύπωση της νέας συλλογικής πραγματικότητας που τον διακρίνει τα τελευταία χρόνια

«Δεν αλλάζουμε όνομα. Αυτό το οποίο προκρίνεται απ’ ότι φαίνεται, χωρίς να έχει κι αυτό οριστικοποιηθεί, αλλά μάλλον θα οριστικοποιηθεί στο συνέδριό μας -αυτό είναι το κατάλληλο επίπεδο για να κριθούν όλα αυτά- είναι να προστεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ κάτι που να αποτυπώνει τη συμπόρευση των τελευταίων ετών με χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. […] Υπάρχει μια πραγματικότητα. Μια συνάντηση πολιτών από το 2012 και μετά, στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο της σύγχρονης Αριστεράς. Αυτή η συνάντηση δεν έγινε εν κενώ, επιβεβαιώθηκε το ’12, δύο φορές το ’15, με το πρόγραμμα, με τις ιδέες, την ανάλυση και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Προϋπόθεση για ισότιμη συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία με τη Διακήρυξη – κάλεσμα προς το συνέδριο

«Το σημαντικό για εμάς είναι ότι διευρύναμε τα όρια της αριστερής παράταξης και ο ΣΥΡΙΖΑ, στις νέες συνθήκες, κατορθώνει και γίνεται η καρδιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Πως αποτυπώνεται αυτό; Μέσα από ένα πολιτικό, ιδεολογικό πλαίσιο το οποίο έχει εγκριθεί, τη Διακήρυξη - κάλεσμα για συμμετοχή στο συνέδριο, που αποτελεί και προϋπόθεση για όποιον θέλει να είναι ένα ισότιμο μέλος σε αυτή την επανεκκίνηση. Αυτό ισχύει και για τον κ. Κόκκαλη. Άρα, Δεξιά δεν χωράει στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και να το δεις. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν έρθει από το χώρο της Δεξιάς τους συναντήσαμε και έντιμα συνεργαστήκαμε και το ’12 και το ’15. Το είδαμε αυτό. Ας επιλέξει, λοιπόν, ο καθένας εάν θέλει να είναι απλά συνεργαζόμενος. Αν θέλει να γίνει ένα οργανικό μέλος της προσπάθειάς μας, σημαίνει ότι αποδέχεται και το στόχο μας που είναι Σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία».

Απαραίτητη η ουσιαστική πολιτική σχέση και με τα μέλη και με τους υποστηρικτές μας

«Είχα πει ότι δεν χρειαζόμαστε μόνο πολλούς ενεργούς followers, αλλά πολλά ενεργά μέλη. Διότι ένα κόμμα επιβεβαιώνει, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, τον ρόλο του αν μπορεί να δημιουργεί μια πραγματική, ουσιαστική σχέση και με τα μέλη του και με τους υποστηρικτές του. Διότι η ουσιαστική σχέση των μελών με τα κόμματα, είναι κάτι που έχει χαθεί τις τελευταίες δεκαετίες, γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου υπάρχει μια γενικευμένη απαξίωση της συμμετοχής και της έννοιας της συμμετοχής, στην πολιτική. Εμείς επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση των πολιτών, των φίλων και των μελών, κυρίως, με την πολιτική. Να σπάσουμε τα στερεότυπα. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Καταρχάς με το να έχεις το δικαίωμα να αποφασίζεις με έναν ουσιαστικό τρόπο και όχι να έρχεσαι εκ των υστέρων να επιβεβαιώνεις ειλημμένες αποφάσεις σε κλειστά συστήματα εξουσίας. Κοιτάξτε τι έγινε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Τα δύο παλιά κόμματα, Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πως έκαναν τις επιλογές τους; Έφτιαξαν κάποιες επιτροπές. Η μία είχε, αν θυμάμαι καλά, τον Απόστολο Κακλαμάνη επικεφαλής, η άλλη είχε τον κ. Κεγκέρογλου και τον κ. Όθωνα, οι οποίοι αποφάσισαν για το ποιον θα υποστηρίξουν στους 332 δήμους της χώρας. Ε, αυτό δεν είναι κάτι που διώχνει τους πολίτες;  Δεν έγινε έτσι σε μας. […] Παρ’ όλα αυτά κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει χρίσματα σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν ισχυρίζομαι ότι ήταν καλές όλες οι επιλογές μας- αλλά υπεραμύνομαι της διαδικασίας στις τοπικές κοινωνίες οι τοπικές οργανώσεις να είναι το κόμμα στο χώρο τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)