to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 09.01.2023

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Κανένας συμβιβασμός με τα αλλεπάλληλα ατυχήματα εργαζομένων της καθαριότητας στους ΟΤΑ

«Η Δικαιοσύνη, όλες οι αρμόδιες ελεγκτικές και εποπτικές αρχές να εκτελέσουν άμεσα όλα όσα προβλέπονται ώστε να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες και επιτέλους να σταματήσουν να επαναλαμβάνονται πρακτικές που αδιαφορούν για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα»


Η δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη:

Η απώλεια της εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου, η οποία έχασε τη ζωή της εν ώρα υπηρεσίας το πρωί της Κυριακής, υπενθυμίζει με τον χειρότερο τρόπο τα συχνά ατυχήματα και δυστυχήματα που έχουν συμβεί την τελευταία περίοδο με θύματα εργαζόμενους της καθαριότητας στους Δήμους. Ο τραγικός τρόπος που αυτό συνέβη, τα όσα αναφέρονται από τα συνδικαλιστικά όργανα για τυχόν ανασφάλιστη εργασία, η ουσιαστική ανυπαρξία μέσων ατομικής προστασίας και προγραμματισμού για την υλοποίηση αντικειμενικά επικίνδυνων εργασιών, συνθέτουν ένα εφιαλτικό πεδίο συνθηκών εργασίας.

Απαιτείται άμεσα να υπάρξει κάθε αναγκαία υλική, ψυχολογική στήριξη στην οικογένεια της και επαγγελματική εξασφάλιση των πιο ευάλωτων μελών αυτής.

Η Δικαιοσύνη, όλες οι αρμόδιες ελεγκτικές και εποπτικές αρχές να εκτελέσουν άμεσα όλα όσα προβλέπονται ώστε να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες και επιτέλους να σταματήσουν να επαναλαμβάνονται πρακτικές που αδιαφορούν για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ο τομέας καθαριότητας πρέπει να ενισχυθεί σε όλη την χώρα με το αναγκαίο μόνιμο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα του παρέχεται ο αναγκαίος σύγχρονος εξοπλισμός σε όλα τα επίπεδα. Αυτό συνεπάγεται και τη συντριβή του σχεδίου Μητσοτάκη για παραχώρηση και αυτής της υπηρεσίας σε ιδιώτες, με ό,τι θα σηματοδοτήσει και για τα εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι όπως τους αντιμετωπίζει κυνικά η κυβέρνηση και συνολικά η νεοφιλελεύθερη αντίληψη.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε μια μεγάλη μάχη στην καθαριότητα για να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό μέσω της προκήρυξης 3Κ, αλλά και για την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους της καθαριότητας στους ΟΤΑ, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους.

Σήμερα πρέπει, επιτέλους, να τεθούν νέες στέρεες βάσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο της καθαριότητας στους ΟΤΑ, εάν θέλουμε να σταθούμε με την αναγκαία σοβαρότητα μπροστά στην τραγική αυτή απώλεια, ώστε να διασφαλιστούν σταθερές και μόνιμες εργασιακές σχέσεις, εκπαίδευση, σύγχρονος εξοπλισμός, έλεγχος κοινωνικός και θεσμικός, ήτοι «Δικαιοσύνη Παντού». Αυτό έχει ανάγκη ο κόσμος της εργασίας που καθημερινά μοχθεί, για να μπορεί συνολικά η κοινωνία να ικανοποιεί τις ανάγκες και λειτουργίες της.

AΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ:

Ένα τραγικό εργατικό δυστύχημα κόστισε τη ζωή μιας συμπολίτισσάς μας, την ώρα που φέρεται, όπως και ένα ακόμα μέλος του πληρώματος του απορριμματοφόρου, να εργάζονταν ανασφάλιστοι - σύμφωνα και με ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ - στην αποκομιδή απορριμμάτων του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Την αποχαιρετούμε με βαθιά λύπη και εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους της. Με σεβασμό στο τραγικό γεγονός που συνέβη χθες, αποφασίσαμε να περάσει ένα 24ωρο για να τοποθετηθούμε επ’ αυτού.

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η ανεπαρκής στελέχωση και συντήρηση και το ξήλωμα βασικών εργασιακών δικαιωμάτων αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απαξίωση των Υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου, με ευθύνη του Δήμου αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ, και απώτερο στόχο την διάλυση και ιδιωτικοποίηση τους.

Και δυστυχώς, αυτό που έγινε χτες είναι μια εικόνα του τι θα γίνεται στο Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και σε άλλους Δήμους, αν μπουν ιδιώτες στην καθαριότητα, όπου δεν τηρούνται ούτε βασικές εγγυήσεις προστασίας των εργαζόμενων.

Αναμένουμε από όλους τους αρμόδιους την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του θανατηφόρου δυστυχήματος, την πλήρη απόδοση ευθυνών και ξεκάθαρες απαντήσεις από τη δημοτική αρχή και το Υπουργείο για τις πολύ σοβαρές καταγγελίες της ΔΑΣ-ΟΤΑ.

Ζητάμε, επίσης, για άλλη μια φορά, όπως έχει γίνει πολλές φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με παρεμβάσεις στη Βουλή, την ενίσχυση των Υπηρεσιών του Δήμου με προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφάλεια των υπαλλήλων και την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του. Για να μην συμβεί ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)