to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:31 | 29.01.2017

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Καμία πλευρά δεν έχει την πολυτέλεια νέων εντάσεων και καθυστερήσεων, ούτε η χώρα μας ούτε η ΕΕ

«Μόνο λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας μπορούν να δικαιολογήσουν παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα επικρατήσουν οι ακραίες φωνές» τόνισε σε συνέντευξη ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στην Κυριακάτικη Kontranews


Αν οι εταίροι μας δείξουν απροθυμία σε ό,τι αφορά στη λύση του «κόφτη» και επιμείνουν σε νομοθέτηση μέτρων, τότε η κυβέρνηση τι θα κάνει;

Οι συζητήσεις με τους δανειστές δεν ξεκίνησαν τώρα. Έχουμε  ήδη κλείσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών στόχων του 2016  με υπερκάλυψη των στόχων που είχαν τεθεί από το πρόγραμμα, κατά συνέπεια δεν χωρούν αυθαίρετες  ερμηνείες της συμφωνίας ή ακραίες  απαιτήσεις που υπονομεύουν την πορεία εφαρμογής του προγράμματος. Μόνο λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας μπορούν να δικαιολογήσουν παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα επικρατήσουν οι ακραίες φωνές. Άλλωστε, καμία πλευρά δεν έχει την πολυτέλεια νέων εντάσεων και καθυστερήσεων, ούτε η χώρα μας, ούτε η ΕΕ αντέχουν στην παρούσα συγκυρία ένα ακόμη πρόβλημα πάνω στα τόσα που έχουν μπροστά τους. Όσον αφορά την ψήφιση νέων μέτρων, η απάντηση είναι ήδη γνωστή με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η μείωση του αφορολόγητου είναι κόκκινη γραμμή; Γιατί ακούστηκαν και άλλες απόψεις από υπουργούς, όπως ο κ. Παπαδημητρίου, αν και στη συνέχεια αποσύρθηκαν.

Νομίζω πως ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε τι ακριβώς εννοούσε με τις δηλώσεις του, άρα εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών σε μια στιγμή που όλοι εκτιμούν πως το 2017 θα έχουμε αισθητή ανάπτυξη. Θα λειτουργήσει τελικά ως "κόφτης" της ανάπτυξης προκαλώντας υφεσιακές πιέσεις στην οικονομία. Πρόκειται λοιπόν για μια λάθος πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Προσφάτως δηλώσατε πως υπάρχουν όρια στη διαπραγμάτευση και πως πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Ποια είναι αυτά;

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μπορείς να διεκδικείς, να βελτιώνεις τη θέση σου, να κάνεις υποχωρήσεις ή συμβιβασμούς. Δεν μπορείς,  όμως, να κινείσαι  έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο, διότι τότε ακυρώνεις τη συμφωνία. Μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά έχει κερδίσει πράγματα, έχει υποχωρήσει σε κάποια άλλα, αλλά κινείται σεβόμενη τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε  κλείσει, η ευθύνη όμως δεν είναι δίκη μας, είναι του κ. Σόιμπλε και του Δ.Ν.Τ.

Η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι έχετε υπογράψει το χειρότερο Μνημόνιο. Και ότι ετοιμάζεστε για νέο. Τι απαντάτε;

Οι προτάσεις τις Νέας Δημοκρατίας είναι ένα νέο μνημόνιο με απολύσεις, μειώσεις μισθών, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις παραπέρα υπονόμευση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας Παιδείας. Προσπαθεί να τις κρύψει μιλώντας διαρκώς για εκλογές, τα ερωτήματα όμως είναι αμείλικτα. Θέλει να κλείσει τώρα η αξιολόγηση; Συμφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί προτάσεις μείωσης του αφορολόγητου; Γιατί κωφεύει για όλα αυτά; Εμείς είμαστε σαφείς, σε όλα τα παραπάνω λέμε όχι. Όσον αφορά το χαρακτηρισμό χειρότερο μνημόνιο, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Τα 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα ετησίως μέχρι το 2030 στα οποία είχε δεσμευτεί η ΝΔ είναι μια πικρή αλήθεια για την ίδια. Βεβαίως, αν και είναι ηπιότερα τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης, δεν υποτιμούμε την εξάντληση των αντοχών του κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μια επώδυνη συμφωνία όχι για να ανακυκλώσει την λιτότητα αλλά για να δημιουργήσει τους όρους απεμπλοκής από αυτήν.

Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αποκλείετε συνεργασία στο εγγύς μέλλον με το ΠΑΣΟΚ; Με δεδομένο μάλιστα ότι ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που το επιθυμούν θέτουν ως  προϋπόθεση την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την κινητικότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς αλλά ειλικρινά δεν βλέπω για την ώρα να αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος που να οδηγεί στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων σε σχέση με την μέχρι τώρα πορεία αυτού του χώρου. Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό για το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας είναι να οριοθετηθεί στρατηγικά απέναντι στο χώρο του νεοφιλελευθερισμού με τον οποίο συμπορεύτηκε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων κ. υπουργέ, δείχνει σαφές προβάδισμα της ΝΔ και μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Κυρίως όμως στην παράσταση νίκης διαφαίνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία δεν πιστεύει πως μπορείτε να κερδίσετε τις επόμενες εκλογές. Και η παράσταση νίκης σπάνια διαψεύδεται. Τι μπορείτε να αλλάξετε για να αναστραφεί αυτή η πορεία;

Δεν υποτιμώ τις δημοσκοπήσεις όταν μπορείς να τις αξιολογείς σωστά και είναι αξιόπιστες. Το βασικό συμπέρασμα σήμερα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία στερείται δυναμικής, ενώ η κυβέρνηση παρόλο που πιέζεται δημοσκοπικά δεν έχει διαρρήξει τις  σχέσεις της με το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Η κατάσταση είναι σαφώς αναστρέψιμη και αυτό θα φανεί στο χρόνο.

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να αναγκαστείτε να πάτε σε εκλογές;

Οποίος θέτει ζήτημα εκλογών στην παρούσα φάση υποτιμά τις πραγματικές  ανάγκες της κοινωνίας. Νομίζω πως κατά βάθος ούτε η Νέα Δημοκρατία τις θέλει, απλώς το να τις ζητά τη διευκολύνει στο να διατηρεί μια υψηλή συσπείρωση των οπαδών της και να αποφεύγει μια συζήτηση επί των πραγματικών της θέσεων. Όσον αφορά στο αν φοβόμαστε, ασφαλώς όχι. Μπροστά στο ενδεχόμενο των εκλογών έχουμε πολλά υπέρ μας.

 Στα του υπουργείου σας τώρα. Τι γίνεται με το εγχείρημα του «Καλλικράτη» και για ποιο λόγο αργεί να ολοκληρωθεί;

Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση της δουλειάς που κάνει η επιτροπή που έχει συσταθεί με ευθύνη του ΥΠΕΣ και ασχολείται με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Φιλοδοξούμε μέσα στους επόμενους μήνες να είμαστε σε θέση να θεσμοθετήσουμε μια σειρά  βαθιών  ριζοσπαστικών  αλλαγών στην αυτοδιοίκηση που θα μας εισαγάγουν σε μια νέα εποχή.

Πολλοί Δήμοι λένε πως η οικονομική τους κατάσταση είναι τέτοια που δεν τους επιτρέπει να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους…

Είναι αλήθεια πως η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μια μείωση των πόρων της σε ποσοστά άνω του 60% από τότε που εφαρμόστηκε ο «Καλλικράτης». Επιβάλλεται  λοιπόν να ακολουθήσουμε μια πολιτική σταδιακής αύξησης των πόρων, καλύτερης αξιοποίησής τους, αλλά και ταυτόχρονης αξιοποίησης όλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και μέσων που διαθέτουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, σε διάλογο πάντα με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους που μονιμοποιούνται; Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί παράνομες αυτές τις νομιμοποιήσεις και λέει ότι θα κριθούν από τα Δικαστήρια.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει πρώτα απ´ όλα να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και δεύτερον να σταματήσει να λέει ψέματα. Η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα, αποδέχεται ως οφείλει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, επιδιώκει σταθερές σχέσεις εργασίας και επεξεργάζεται λύσεις σε μια σειρά προβλήματα που κληρονόμησε.- 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)