to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 01.03.2021

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Κακοποιείτε το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», ψεύδεστε επί ενάμιση χρόνο (βίντεο)

Ομολογία ενοχής, που καταρρίπτει την επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης εναντίον του προγράμματος «ΦιλόΔημος» και αναδεικνύει τους νέους κινδύνους που η ίδια έχει δρομολογήσει για πολλά έργα ύδρευσης στους δήμους της χώρας, συνιστούν οι απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης και ΑΚΕ του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη


Ομολογία ενοχής, που καταρρίπτει την επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης εναντίον του προγράμματος «ΦιλόΔημος» και αναδεικνύει τους νέους κινδύνους που η ίδια έχει δρομολογήσει για πολλά έργα ύδρευσης στους δήμους της χώρας, συνιστούν οι απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης και ΑΚΕ του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, με θέμα: «Χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ για την υλοποίηση έργων στον κρίσιμο τομέα της ύδρευσης για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε επαρκές και καλής ποιότητας νερό για ανθρώπινη κατανάλωση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αναφέροντας ότι είναι σε συζητήσεις με την ΕΤΕπ(Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) για την υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», επιβεβαίωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπογραφεί καινούρια σύμβαση, διαψεύδοντας έτσι τα περί «εξασφαλισμένης χρηματοδότησης». Ακόμη χειρότερα, το υπουργείο δεν ανανέωσε, τελικά, την σύμβαση που υπήρχε για τα έργα του «ΦιλόΔημου», μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την κάλπικη επιχειρηματολογία του, ότι ο «ΦιλόΔημος» έπασχε στον τομέα της άντλησης πόρων για τις χρηματοδοτήσεις του προς τους δήμους.

Ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκε μόνο η αντιΣΥΡΙΖΑ επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι αξιολογείται από την αρμόδια επιτροπή και το έργο για τους σύγχρονους υδρομετρητές στις Σέρρες, το οποίο θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση, εφόσον εγκριθεί. Πρόκειται για το ίδιο έργο του οποίου την «έγκριση» υπέγραφε πανηγυρικά  μπροστά στις κάμερες ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσία και του  υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην αποδόμηση της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής, προχώρησε στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος στην πρωτολογία του, επισήμανε:

Κύριε υπουργέ, πέρα από την προσπάθειά σας να καταργήσετε, όπως είπατε πριν, τον νόμο της απλής αναλογικής, έχετε κάνει και κάτι άλλο –ο προηγούμενος υπουργός, φαντάζομαι εσείς να φύγετε από αυτό τον δρόμο, να διαφοροποιηθείτε- το οποίο δεν τιμά την κυβέρνησή σας: παραλάβατε ένα πρόγραμμα, το «ΦιλόΔημος», καινοτόμο, στοχευμένο, διάφανο, λειτουργικό, αποτελεσματικό, το οποίο έτυχε ευρύτατης αποδοχής από την Αυτοδιοίκηση και το μόνο που κάνατε - ενάμιση χρόνο κυβερνάτε- είναι να του αλλάξετε το όνομα και να του βάλετε προσκόμματα. Το κακοποιείτε.

Σας καλέσαμε, όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, πολλές φορές, να μας καταθέσετε τη νέα σύμβαση που υποτίθεται ότι έχετε υπογράψει, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Διότι εδώ και ενάμιση χρόνο, το  μόνο που κάνατε ως κυβέρνηση ήταν να λέτε ψευδώς ότι δεν είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση του «ΦιλόΔημος». Σήμερα έρχεστε στην απάντησή σας να μας μιλήσετε για τα έργα στην Πρόσκληση της ύδρευσηςτα οποία έχουν ενταχθεί, για 209 έργα τα οποία είναι αποτέλεσμα των δικών μας προσπαθειών, της δικής μας συμφωνίας.

Τι κάνατε εσείς, ενάμιση χρόνο που είστε κυβέρνηση;Προσπαθήσατε και επιχειρείτε να μετατρέψετε αυτό το εργαλείο, το στοχευμένοεργαλείο χρηματοδότησης έργων υποδομής στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης, σε εργαλείο χειραγώγησης των τοπικών κοινωνιών. Κλασικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της ΔΕΥΑ Σερρών, όπου το εξαγγέλλετε, φωτογραφίζεται ο προκάτοχός σας  με τον κ. Καραμανλή, τον υπουργό Υποδομών,σε ένα έργο που δεν έχει προηγουμένως εγκριθεί, γι’ αυτό σας ζητάμε την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής. Ουσιαστικά κακοποιείτε το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», μη βάζοντας μέχρι τώρα πλαφόν στις Προσκλήσεις, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των δήμων να κινδυνεύει να μείνει εκτός χρηματοδότησης.

Τι άλλο, πιο καταστροφικό θα μπορούσε να γίνει; Εν πάση περιπτώσει, θέλουμε να μας φέρετε, επιτέλους, αυτά που σας ζητήσαμε -καταρχήν με Ερώτηση- και δεν το κάνατε, γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ με τη μορφή της Επίκαιρης Ερώτησης.

Κύριε υπουργέ, περιμένω σαφείς απαντήσεις και όταν επιτέλους έρθει αυτή η νέα σύμβαση, ελπίζω να είναι καλύτερη, γιατί ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Δεν είναι ότι θα σας κρίνουμε εμείς, σας κρίνει ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης.

Στη δεύτερη τοποθέτησή του, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε:

Εκλαμβάνω την αρχή της πρωτομιλίας σας κ. υπουργέ, ως μια έμμεση κριτική στα πεπραγμένα του προκάτοχού σας. Ο οποίος είχε γυρίσει όλη την Ελλάδα, είχε μιλήσει με τους δημάρχους και είχε πει ότι τους κοροϊδέψαμε! Αυτά είναι καταγεγραμμένα, είναι δημόσια, ψάξτε στο διαδίκτυο, «Θεοδωρικάκος, ΦιλόΔημος, Αντώνης Τρίτσης». Είχε σπείρει τον πανικό στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, ψευδώς, γιατί δεν άντεχε να πει ότι μια σωστή πολιτική πρέπει να έχει συνέχεια! Γιατί είναι η μιζέρια που χαρακτηρίζει τη κυβέρνησή σας και τον εν λόγω υπουργό! Διότι περί αυτού πρόκειται. Σας τα είπε και η ίδια η ΚΕΔΕ στις συναντήσεις σας. Βγήκε πριν από λίγες μέρες και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και είπε «είτε Αντώνης Τρίτσης, είτε ΦιλόΔημος, είναι το ίδιο πρόγραμμα», αυτό περίπου που απαντήσατε τώρα εσείς. Αφήσατε έναν χρόνο χωρίς ανανέωση της σύμβασης που είχαμε υπογράψει, με επίπτωση έργα 100 εκατομμυρίων να είναι αυτή τη στιγμή ξεκρέμαστα. Φάνηκαν οι ερασιτεχνισμοί σας σε σχέση με τη μη ύπαρξη πλαφόν, που έδινε τη δυνατότητα, όποιος είχε «μπάρμπα στην Κορώνη», πρόσβαση στον υπουργό, με όχι αντικειμενικά κριτήρια, να εξασφαλίζει χρηματοδότηση εις βάρος των άλλων δήμων. Και χάσατε από τον ορίζοντά σας τους περιφερειακούς δήμους. Το λέω σε σας, επειδή προέρχεστε από την Περιφέρεια. Δεν έχετε τις φιλοδοξίες, ούτε θέλετε να πολιτευθείτε στη Β’ Πειραιά, όπως ο προκάτοχός σας. Άρα, γνωρίζετε τι σημαίνει ο φτωχός δήμος με το δίκτυο ύδρευσης από αμίαντο, να μην έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε ποιοτικό νερό. Αυτή ήταν η στόχευση του «φιλόΔημου» στο συγκεκριμένο τομέα της ύδρευσης.

Τα αγνοήσατε όλα αυτά και προτάξατε, τι; Τις εντυπώσεις, την αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική, την επικοινωνία χωρίς περιεχόμενο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση εκατοντάδες έργα.

Στην απάντησή σας μπερδεύετε λίγο και τα θέματα των αρμοδιοτήτων. Το Υπουργείο Υποδομών δεν έχει να κάνει με έργα ύδρευσης. Το ΕΣΠΑ το χειρίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υπεύθυνο για την πολιτική στα θέματα της ύδρευσης. Αυτά πρέπει να αποσαφηνιστούν και είναι πραγματικά στενάχωρο ότι ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχετε αποτυπώσει τις αρμοδιότητες ανάμεσα στη δική σας κυβέρνηση. Οι ΔΕΥΑ είναι εργαλεία τα οποία έχουν αντέξει στον χρόνο, εργαλεία τα οποία προσφέρουν, εργαλεία τα οποία συμπυκνώνουν μία μεγάλη εμπειρία μέσα τους. Να τις στηρίξετε και όχι να τους τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια τους.

Διότι όταν υπάρχουν περιπτώσεις όπως του έργου των Σερρών, αυτά αφαιρούνται από την χρηματοδότηση άλλων, αναγκαίων έργων, που αφορούν  τις υπόλοιπες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης στη χώρα. Εγκαταλείψτε και τις όποιες σκέψεις, γιατί κι από αυτές έχει κάνει η κυβέρνησή σας, για ιδιωτικοποίηση αυτών των επιχειρήσεων. Στηρίξτε τις, όπως κάναμε εμείς με την 3Κ, με συγκεκριμένο επιστημονικό προσωπικό. Αυτό έχει ανάγκη σήμερα η Αυτοδιοίκηση. Δώστε αρμοδιότητες, δώστε πόρους και μην αρκείστε στο να φανείτε για άλλη μια φορά αντιμεταρρυθμιστές, καταργώντας, όπως είπατε, τον «νόμο Σκουρλέτη», ο οποίος ήταν ένα πρώτο βήμα σε μια πορεία μεταρρύθμισης και ενίσχυσης του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Το επιτελικό κράτος αποδεικνύεται ότι είναι ένα συγκεντρωτικό, τελικά, κράτος το οποίο για άλλη μία φορά, πιστό στις παραδόσεις της παράταξής σας, αντιστρατεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)