to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:37 | 16.11.2018

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η προστασία των συντάξεων από τις μειώσεις ήταν το πρώτο από σειρά μέτρων στην ίδια κατεύθυνση

Είναι μεγάλη πολιτική επιτυχία η ακύρωση ψηφισμένου μέτρου, πρώτα για τους συνταξιούχους που δεν θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, αλλά περισσότερο επειδή δείχνει την δυνατότητα να μην εφαρμοστούν μέτρα που πάρθηκαν υπό άλλες συνθήκες, τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας Στο Κόκκινο


Είναι μεγάλη πολιτική επιτυχία η ακύρωση ψηφισμένου μέτρου, πρώτα για τους συνταξιούχους που δεν θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, αλλά περισσότερο επειδή δείχνει την δυνατότητα να μην εφαρμοστούν μέτρα που πάρθηκαν υπό άλλες συνθήκες, τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Οι αναφορές της ΝΔ σε προεκλογικού χαρακτήρα κινήσεις δεν μπορούν να κάνουν να ξεχαστεί ποιος μείωσε τις συντάξεις κατά 30%-40% και οδήγησε τα Ταμεία στην χρεοκοπία, πλέον μπορούμε να βαδίσουμε σε άλλους δρόμους, η μη περικοπή συντάξεων είναι το πρώτο μίας σειράς θετικών μέτρων που θα ολοκληρωθούν με την ψήφιση του προϋπολογισμού, όπως τόνισε.

H έγκριση από το EuroWorkingGroup της μη περικοπής των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019 «είναι μία μεγάλη πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης. Ενώ υπήρχε ψηφισμένο μέτρο -όπως ψηφίστηκε τότε στην δεύτερη αξιολόγηση και παρά τις ενστάσεις μας- αυτό ακυρώνεται. Έχει πολλαπλή σημασία και αξία: πρώτα για τους συνταξιούχους που δεν θα δουν να μειώνονται τα εισοδήματά τους, ταυτόχρονα όμως και ακόμη μεγαλύτερη, πολιτική σημασία, γιατί δείχνει την δυνατότητα να μην εφαρμοστούν μέτρα που πάρθηκαν υπό άλλες συνθήκες. Μέσα από την σκληρή προσπάθεια των τελευταίων χρόνων είμαστε σε θέση να τα ακυρώσουμε και, καθώς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, να βαδίσουμε σε άλλους δρόμους, με άλλα χαρακτηριστικά ως προς την εφαρμοζόμενη πολιτική. Αυτό έχει τεράστια πολιτική σημασία και στέλνει ένα μήνυμα σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Είναι το πρώτο μίας σειράς άλλων μέτρων που θα ακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

 

Όπως είπε, «ήδη βρισκόμαστε στην φάση της ψήφισης μίας σειράς μέτρων, που θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Έτσι, θα διαμορφωθεί η πρώτη εικόνα, των πρώτων μέτρων που ψηφίζονται έξω από τους καταναγκασμούς και το πλαίσιο του μέχρι τον Αύγουστο εφαρμοζόμενου προγράμματος. Δείχνουν τις νέες δυνατότητες που έχει πια η χώρα στην άσκηση της πολιτικής της. Δεν υποτιμούμε ούτε τις δεσμεύσεις που θα μας ακολουθούν για ένα διάστημα, ούτε τις μεγάλες πληγές που δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Έχει όμως σημασία ότι βαδίζουμε σε έναν διαφορετικό δρόμο».

Όλοι θυμούνται ποιος μείωσε τις συντάξεις, ποιος έκανε το PSI, ποιος χρεοκόπησε τα ταμεία

Σχολιάζοντας την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να χρωματίσει αυτές τις εξελίξεις ως προεκλογική προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ότι «είναι βαθιά χαραγμένο στην σκέψη και τον νου των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και του λαού το τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον τομέα αυτό. Γνωρίζουν όλοι ποιοι μείωσαν κατά 30%-40% τις συντάξεις, ποιοι υπονόμευσαν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μέσα από το PSI, ποιοι πριν ακόμη το ξέσπασμα της κρίσης διαχειρίστηκαν με τέτοιο τρόπο τα αποθεματικά των Ταμείων, ώστε οδήγησαν στην χρεοκοπία τους. Είναι πάρα πολύ γνωστά, δεν μπορούν να ξεχαστούν μέσα από τέτοιες προσεγγίσεις και ανακοινώσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση μέσα σε δύσκολες συνθήκες σταθεροποίησε το ασφαλιστικό και κινείται στο δρόμο της σταδιακής ανάταξής του, σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε».

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της ΝΔ να φέρει στο προσκήνιο θέμα «ανομίας» με φόντο τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ. «Είναι ένα άλλο κεφάλαιο και αγαπημένο θέμα της ΝΔ, που τσουβαλιάζει όλα τα ζητήματα ασφάλειας και παραβατικότητας, φτιάχνοντας μία θεωρία περί "ανομίας", θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει πόντους στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Υπάρχουν ζητήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, υπάρχει το οργανωμένο έγκλημα, υπάρχει η παραβατικότητα. Σε πάρα πολλούς τομείς όμως και ιδιαίτερα στο χτύπημα και την εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος στην διακίνηση ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου, έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα τα τελευταία χρόνια. Αυτά είναι γνωστά και επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία. Το θέμα της βίας στις σύγχρονες κοινωνίες είναι ένα άλλο πράγμα, έχει κοινωνικές διαστάσεις. Το θέμα δεν αφορά μόνο την λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών, έχει να κάνει με μία πολύπλευρη κρίση των σύγχρονων κοινωνιών, είναι θέμα πολύ πιο σοβαρής και σε βάθος συζήτησης».

Η Γεννηματά ακυρώνει τους λόγους ύπαρξης του ΚΙΝΑΛ και του εαυτού της

Σχολιάζοντας εξάλλου την στάση της κ. Γεννηματά, ο ίδιος σημείωσε ότι «ουσιαστικά όσο κυλάει ο χρόνος ακυρώνει τον ίδιο τον εαυτό της και τους λόγους ύπαρξης του σημερινού ΚΙΝΑΛ ως ενός διακριτού χώρου, ως εκφραστή από ό,τι έχει απομείνει από την εγχώρια Σοσιαλδημοκρατία. Η προσπάθεια να εμφανίζεται με πολιτική ίσων αποστάσεων, αλλά που επί της ουσίας "κλείνει το μάτι" προς τη Νέα Δημοκρατία, πλέον είναι ολοφάνερη. Δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους -πολύ ενδιαφέροντες- προβληματισμούς της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, που συνειδητοποιεί μετά από χρόνια ότι υπάρχει ανάγκη να εγκαταληφθεί ο νεοφιλελευθερισμός ως στρατηγική. Αντίθετα, παραμένει όμηρος ενός πολιτικού προσωπικού που σήμερα έχουν καταστήσει το κόμμα της μία δύναμη δορυφορική προς την ΝΔ».

Ολοι αντιλαμβάνονται τη συμβολή της Αριστεράς στην κορυφαία στιγμή ενάντια στην δικτατορία

Νωρίτερα, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, που «όπως και όλες οι προηγούμενες αλλά με διαφορετικό τρόπο, έχει τα χαρακτηριστικά μίας διαχρονικότητας ως προς τα μηνύματα της τότε εξέγερσης, της νεανικής, φοιτητικής εξέγερσης που αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Παρότι προφανώς το Πολυτεχνείο είχε συγκεκριμένα αιτήματα, έστειλε συγκεκριμένα αντιφασιστικά και αντιδικτατορικά μηνύματα, υπέρ της κοινωνικής χειραφέτησης, δεν είχε ιδιοκτήτες. Το λέω σε σχέση με κάποιες μικρόμυαλες πρακτικές από μικρά κομμάτια της Αριστεράς, που σήμερα προσπάθησαν να εμποδίσουν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στεφάνι. Πέρα από αυτές τις πρακτικές, νομίζω όλοι αντιλαμβάνονται τη συμβολή της Αριστεράς σε αυτή την κορυφαία στιγμή ενάντια στην δικτατορία, πολύ περισσότερο που σήμερα ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονταν σε αυτή την αντιπροσωπεία ήταν άνθρωποι που συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, πολλοί καταδικασμένοι με αρκετά χρόνια φυλάκιση από την Χούντα. Είναι αστείο να βλέπεις αυτή την στιγμή νέα παιδιά να τους απαγορεύουν να καταθέσουν στεφάνι. Ας πούμε ότι αυτές είναι "παιδικές αρρώστιες", αλλά νομίζω ότι πολιτικά δεν πρέπει να μένουν απαρατήρητες».

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)