to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 31.05.2019

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Βάναυση και επιλεκτική η στάση της ΝΔ απέναντι στη Δικαιοσύνη (βίντεο)

Στη διαδικασία για την αλλαγή των ηγεσιών των δικαστικών αρχών, που ξεκίνησε πριν από τις Ευρωεκλογές και σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με διακομματική συμμετοχή και συναίνεση στη Βουλή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στην οποία συμμετείχε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη.


Είναι σαφής η νομοθεσία για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, τόνισε ο Π. Σκουρλέτης λέγοντας: «Δεν προέκυψε τώρα το ζήτημα. Υπάρχει νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι τέλος Απριλίου, από τη στιγμή που έχει λήξει η θητεία της ηγεσίας των συγκεκριμένων δικαστικών αρχών, πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή των νέων ηγεσιών. Αυτό είναι με πολλή σαφήνεια προσδιορισμένο τόσο από το άρθρο 90 του συντάγματος όσο και από τον τελευταίο νόμο που προσδιορίζει τις διαδικασίες, και το σύνταγμα παραπέμπει σε αυτόν, τον νόμο “Καστανίδη” του 2010. Άρα κανείς δεν κινείται από μόνος του, δεν ανακάλυψε διαδικασίες, δεν καινοτομεί».


Και πρόσθεσε για το θέμα:  «Δεν προέκυψε τώρα το ζήτημα. Υπάρχει νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι τέλος Απριλίου, από τη στιγμή που έχει λήξει η θητεία της ηγεσίας των συγκεκριμένων δικαστικών αρχών, πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή των νέων ηγεσιών. Αυτό είναι με πολλή σαφήνεια προσδιορισμένο τόσο από το άρθρο 90 του συντάγματος όσο και από τον τελευταίο νόμο που προσδιορίζει τις διαδικασίες, και το σύνταγμα παραπέμπει σε αυτόν, τον νόμο “Καστανίδη” του 2010. Άρα κανείς δεν κινείται από μόνος του, δεν ανακάλυψε διαδικασίες, δεν καινοτομεί. Ή θεωρούμε ότι σε αυτό τον κρίσιμο τομέα της δικαστικής εξουσίας, η οποία πρέπει να είναι διακριτή από τις υπόλοιπες δύο, πρέπει να δείχνουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην ανεξαρτησία της, και άρα απαρέγκλιτα θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες ή θα προσπαθούμε να εντάξουμε στην όποια προεκλογική συγκυρία ή στην όποια πολιτική συγκυρία, αυτόν τον σχεδιασμό. Εμείς το δεύτερο δεν το κάνουμε. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει. Είχε υπάρξει πρόταση. Πήγε στη Διάσκεψη των Προέδρων. Διάσκεψη των Προέδρων σημαίνει συμμετοχή όλων των κομμάτων, δηλαδή   συναινετική διαδικασία, διακομματική είναι η συμμετοχή. Κάποιοι από αυτούς (σ.σ. τους προτεινόμενους) συγκέντρωσαν μια ευρύτερη πλειοψηφία, μια ευρύτερη αποδοχή. Ερχόμαστε τώρα στο υπουργικό Συμβούλιο και αυτό ακολούθως θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

»Έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει “κοιτάξτε να δείτε κύριοι, εδώ πέρα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είπε η ίδια ότι προτίθεται να παραιτηθεί”. Σωστά το διόρθωσε η κυρία Ζαχαράκη, γιατί μέχρι χθες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αυτό έλεγαν, ότι έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία παραίτηση, υπάρχει μια εξαγγελία, μια πρόθεση, μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να πάει ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αιτιολογήσει, όπως προβλέπεται, γιατί του ζητάει τη διάλυση της Βουλής. Γιατί θα πρέπει να μπλέξουμε αυτές διαδικασίες; Διότι φοβάμαι ότι αυτό για το οποίο υποτίθεται καταγγέλλει την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία το κάνει πολύ περισσότερο η ίδια από τη δική της οπτική.  Δηλαδή λέει “για μας, στη δική μας πολιτική αντίληψη, η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, τη  Δικαιοσύνη πρέπει να την έχουμε στο τσεπάκι. Άρα, εμείς, επειδή πιθανολογούμε ότι θα είμαστε η επόμενη Κυβέρνηση, θέλουμε να προσδιορίσουμε και ποια θα είναι η ηγεσία των δικαστικών αρχών”. Προσέξτε. Ακούω πριν έρθω εδώ σε σας, τον Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, ο οποίος λέει αυτό: “κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη”. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του, ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις. Κατά τη γνώμη μου, αν δείχνει κάτι πέρα από αυτή την ιδιοκτησιακή αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τη  Δικαιοσύνη, θα έλεγα, για να χρησιμοποιήσω και μία λέξη την οποία ακούω πολύ συχνά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει τελικά μια αλαζονεία της εκτελεστικής εξουσίας έναντι της δικαστικής. Περί αυτού πρόκειται. Θέλει να τα ελέγξει όλα. Έρχεται, λοιπόν, η Κυβέρνηση και λέει: “Κύριοι, παρόλο που είναι ηθική, νόμιμη αυτή η διαδικασία, εγώ ως ύστατη  προσπάθεια λέω, θέλετε έστω τώρα, παρόλο ότι έχουμε φτάσει στα δύο τρίτα, στα τρία τέταρτα αυτής της διαδικασίας, για την ολοκλήρωση της, θέλετε να καθίσουμε κάτω και να τα βρούμε;” Και λέει “όχι, δεν θέλουμε”. Ε, ας κρίνει ο κόσμος προθέσεις, ας κρίνει ο κόσμος αντιλήψεις. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες υποδηλώνουν μια βάναυση, επιλεκτική στάση απέναντι στη Δικαιοσύνη, με πρώτο και κύριο τον Αντιπρόεδρο, τον κύριο Γεωργιάδη, ο οποίος κατά το δοκούν καταγγέλλει δικαστές».

Η Νέα Δημοκρατία ταυτίζεται με τη μείωση του εργασιακού κόστους και την “ελαστική” εργασία


«Η Goldman Sachs έχει κάποιες εκτιμήσεις και λέει ότι εάν έρθει η Νέα Δημοκρατία, τότε θα μειωθεί και το εργασιακό κόστος και κυρίως δεν θα απειληθεί η “ελαστικότητα” της εργασίας που υπήρξε τα χρόνια του μνημονίου και αυτό θα είναι Προς όφελος της ανάπτυξης. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Ένας μεσαίωνας για τους εργαζόμενους».

Να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι ψηφίζουμε για Κυβέρνηση


«Πιστεύω ότι όλο αυτό το βουβό, πολύμορφο πολιτικό ρεύμα, το οποίο οδήγησε στο τελικό αποτέλεσμα, διαμορφώθηκε από πάρα πολλές αιτίες. Δεν θεωρώ ότι αποτελεί μία θετική ψήφο απέναντι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Βεβαίως στέλνει μηνύματα και προειδοποιήσεις». […] «Σημασία έχει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι βγάζουμε κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές». […] «Όλη την εβδομάδα έχω μιλήσει για πάρα πολύ συγκεκριμένες, κατά τη γνώμη μου, αιτίες και τις λέω και μέσα στο κόμμα και έξω από το κόμμα. Δεν είναι κακό να μοιραζόμαστε τις σκέψεις για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος και στις τηλεοράσεις και στις δημόσιες τοποθετήσεις μας. Η  αντίληψη των κλειστών επιτελείων που συζητούν μόνο με τον αρχηγό και βγάζουν με έναν επικοινωνιακό, επιτηδευμένο τρόπο, κάποιες ειδήσεις ή παρουσιάζουν ένα ψεύτικο πρόσωπο κρατάει πολύ λίγο. Ο κόσμος έχει δικό του αισθητήριο και μπορεί να καταλαβαίνει».

Αυτή η Κυβέρνηση σταθεροποίησε την οικονομία στηρίζοντας και τους φτωχότερους


«Όχι μόνο τη Δικαιοσύνη αλλά και την Αυτοδιοίκηση την αντιμετωπίζει ως λάφυρο η Νέα Δημοκρατία γιατί μιλάει για “γαλάζια” Ελλάδα». […] «Αν σήμερα μας παρουσιάζετε ένα πρόγραμμα οφείλεται στο ότι υπήρξε αυτή η Κυβέρνηση που σταθεροποίησε την οικονομία και σήμερα, πράγματι, μπορούμε να μιλάμε για μια θετική προοπτική. Αυτό πιστώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ». […] «Όταν παραλάβαμε το ’15 αυτή τη χώρα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι σαν μια μάνα που έχει δύο παιδιά και το ένα είναι ασθενικό και πάσχει από υποσιτισμό και το άλλο κάπως στέκεται στα πόδια του. Τι θα κοιτάξει η μάνα εκείνη την ώρα; Το ένα πιάτο φαΐ που διαθέτει, γιατί ένα μόνο είχε, κατά προτεραιότητα να το δώσει σ’ αυτό που θέλει να σώσει τη ζωή του. Εμείς λοιπόν επιλέξαμε να σώσουμε τους ανθρώπους που ήταν στην ακραία φτώχεια. Και τώρα που τα πράγματα είναι καλύτερα, μπορούμε να σχεδιάζουμε και να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Και αυτό θα το αναγνωρίσει ο κόσμος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)