to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 14.03.2018

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η μόνη παρέμβαση στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους δήμους ήταν το μπούλινγκ από τη ΝΔ (βίντεο)

Στην αξιολόγηση, τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την Τ.Α. αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ παράλληλα απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που επιτάσσει η αντιπολιτευτική ατζέντα της Ν.Δ.


«Μόνη παρέμβαση στο διαγωνισμό υπήρξε από στελέχη της Ν.Δ κάνοντας μπούλινγκ σε μια ανεξάρτητη αρχή όπως του ΑΣΕΠ» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι πρόκειται για «άλλο ένα ψέμα από την αξιωματική αντιπολίτευση» όσα ισχυρίζεται για παρέμβαση της κυβέρνησης στο διαγωνισμό.

«Ο διαγωνισμός γίνεται με βάση τον πάγιο νόμο του ΑΣΕΠ συν μια ειδική μοριοδότηση για όσους εργαζόμενους είχαν μια προϋπηρεσία μέχρι 24 μήνες στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και αφορά και τα προηγούμενα χρόνια πριν το 2015. Η ρύθμιση είναι νόμος του κράτους από το 2017 καμία παρέμβαση δεν έγινε».

Ειδικότερα για την πορεία προς την ολοκλήρωση του προγράμματος ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε ότι «υπάρχουν συμφωνημένα βήματα τα οποία δεν γίνεται σε κάθε αξιολόγηση να μπαίνουν στο τραπέζι γιατί έτσι υπονομεύουμε την αξιοπιστία των συζητήσεων και του προγράμματος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι  δεν θυμάται «αξιολόγηση που να μην είχε αντιφατικές δηλώσεις. Πάντα το ΔΝΤ ήταν πιο ακραίο σημασία έχει τι θέλουμε εμείς και τι θα καταφέρουμε. Μετά τον Αύγουστο θα έχουμε περισσότερη ελευθερία κινήσεων».

Ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι  «Η προοπτική της μείωσης του αφορολόγητου συνδυάζεται με τα αντιμέτρα αν πιάσουμε το πακέτο αυτό και το διαλύσουμε μιλάμε για κάποια άλλα χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πιο ισχυρό επιχείρημα είναι η πορεία της ελληνική οικονομίας. Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά η φορά των πραγμάτων είναι θετική».

"Άστοχη" χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για ομηρία των δύο στρατιωτικών.  "Σε καμία περίπτωση ως χώρα δεν πρέπει να εμπλακούμε στους αντιφατικούς χειρισμούς της άλλης πλευράς". "Η κυβέρνηση δεν χάνει χρόνο παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα το θέμα από την αρχή. Ήταν ένα τυχαίο γεγονός". Στα περί διγλωσσίας της κυβέρνησης ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι ήταν μια "αστοχία" προσθέτοντας ότι και οι υπουργοί Άμυνας κάνουν λάθη. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα". Πρόσθεσε τέλος ότι "δεν χωρούν συμψηφισμοί" με τους Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται εδώ.

Σωστή η προσωρινή διακοπή του πρωταθλήματος

«Η θέση ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος είναι απόλυτα αποδεκτή από όλους. Από εκει και πέρα υπάρχει το θέμα της διαχείρισης. Η επιλογή της προσωρινής διακοπής του πρωταθλήματος είναι σωστή στην παρούσα φάση, μέχρι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα», ήταν το σχόλιο του Πάνου Σκουρλάτη για τα γεγονότα της Τούμπας. Σημαντική επίσης παράμετρος, συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης είναι ότι έρχονται οι εκπρόσωποι της FIFA. Είναι διαχρονική η παθογένεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θετική η στάση των φιλάθλων ενώ ο καλύτερος φίλος των εχθρών του ΠΑΟΚ αποδείχθηκε ο συγκεκριμένος παράγοντας.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν τέτοιου είδους σχέσης ώστε να ρίξουν στα μαλακά τον κ. Σαββίδη για ότι έχει κάνει. Ήμουν από τους πρώτους που μίλησε για την ανάγκη αυστηρών μέτρων. Θα τα δουν οι αρμόδιοι δικαστές» απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι «χρεώνουν το Σαββίδη στην κυβέρνηση».

Η εισβολή του Ρουβίκωνα αξιολογήθηκε ως πρώτη είδηση που κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών όπου χαρακτήρισε «επικοινωνιακού τύπου την παρέμβαση που έχει υιοθετήσει η συγκεκριμένη συλλογικότητα. Είναι μια κίνηση που ενοχλεί αν και έχουν γίνει πολύ πιο υπερβολικά πράγματα όπως τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πρεσβείες».

Στην ερώτηση «γιατί δεν γίνονται προσαγωγές» που ακολούθησε ώστε να στοιχειοθετείται το επιχείρημα «ανοχής» που συστήνει την αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία της Ν.Δ. ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μπορούσε να γίνει, μιλάμε για δευτερόλεπτα μπήκαν στις σκάλες πέταξαν κάποια χαρτιά και αποχώρησαν. Εγώ παρόλο ότι συνέπεσε δεν πήρα είδηση μου το είπαν εκ των υστέρων.

Κατ. Μπρέγιαννη - ΑΥΓΗ


Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με τις εικόνες που έχουμε δει με τον κ. Σαββίδη να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο, αν θα έπρεπε να συλληφθεί, αν έπρεπε να εφαρμοστούν τα μέτρα, τι ακριβώς γίνεται;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν η θέση ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, νομίζω ότι είναι απόλυτα αποδεκτή από όλους. Δεν φαντάζομαι κανείς να έρθει να μας πει, ακόμη και να το πιστεύει, ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Από εκεί κι έπειτα, κάθε φορά υπάρχει το θέμα της διαχείρισης. Δεν αρκεί δηλαδή ένας νόμος, όσο αυστηρός κι αν είναι, για να μπορείς να πεις ότι εφαρμόζεται άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Νομίζω ότι η επιλογή της προσωρινής διακοπής του πρωταθλήματος είναι σωστή στην παρούσα φάση, μέχρι να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Πιο σημαντική παράμετρος φαίνεται ότι είναι και οι εκπρόσωποι της FIFA, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα, καθότι ο τρόπος που διοικείται σήμερα το ποδόσφαιρο έχει τους δικούς του κανόνες. Δεν είναι πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια φαινόμενα, δεν υπάρχει έκπληξη μπροστά σε αυτό, ναι μεν ήταν ακραίο αυτό το φαινόμενο, αλλά από εκεί και ύστερα η παθογένεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι διαχρονική. Η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν πολύ σημαντικά βήματα, δεν αρκούν, και χρειάζεται μία προσπάθεια από όλους. Θεωρώ θετική τη στάση των φιλάθλων προχθές, οι οποίοι έδειξαν ψυχραιμία και ωριμότητα και θα έλεγα ότι..

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ψυχραιμία που δεν έδειξε ο συγκεκριμένος παράγοντας;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς, ο συγκεκριμένος παράγοντας αποδείχθηκε τελικά ο καλύτερος φίλος των εχθρών του ΠΑΟΚ. Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση.

Μ.ΠΟΛΛΑΛΗ: Επειδή έχει αρχίσει και μια συζήτηση περί διαπλοκής με την έννοια της διασύνδεσης μεταξύ της πολιτικής, των εκπροσώπων του ποδοσφαίρου, του αθλητισμού γενικότερα και των Media. Υπάρχει και η αντιπαράθεση αυτή που έχει προκύψει για τον κ. Σαββίδη, σας τον χρεώνουν πολιτικά, ότι είναι φίλος της κυβέρνησης και μάλιστα θα σας αναφέρω δήλωση χθες του κ. Παπαχριστοπούλου, του βουλευτή των ΑΝΕΛ, εδώ σε μας, οποίος είπε ότι υπάρχουν αυτά στην κυβέρνηση και ότι πρέπει να προσέχει και τις παρέες της, μάλιστα, η κυβέρνηση. Ήταν μία κακή παρέα, η οποία σας έχει φέρει και σε δύσκολη θέση κ. Σκουρλέτη;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό θα έλεγα ότι ισχύει για κάθε έναν που βρίσκεται στην κυβέρνηση και για κάθε κυβέρνηση, το να προσέχει τις παρέες. Αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχουν τέτοιου είδους σχέσεις που να μπορούν να «ρίξουν στα μαλακά» τον κ. Σαββίδη για ότι έχει κάνει και μάλιστα τυχαίνει να ήμουν από τους πρώτους, τις πρώτες ώρες, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη αυστηρών μέτρων και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση. Οι αρμόδιοι αθλητικοί δικαστές θα δουν πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας κατηγορούν όμως ότι δώσατε «αβάντες» στον κ. Σαββίδη.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όπως;

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιχειρηματικές, σε σχέση με τη ΣΕΚΑΠ, τα Media..

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Συγνώμη, αλλά η ΣΕΚΑΠ είναι μια αγοραπωλησία που έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Εκεί υπήρξε προφανώς ενσυνείδητα ένα θέμα ενός προστίμου που αφορούσε την παλαιά διοίκηση, το οποίο είχε αφεθεί αναπάντητο ως πρόβλημα, με κίνδυνο σήμερα η εταιρεία να υποστεί τις συνέπειες.

Μ.ΠΟΛΛΑΛΗ: Διαγράφοντας το πρόστιμο;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι διαγράφοντας το πρόστιμο, ούτε παγώνοντάς το. Το πρόστιμο διεκδικείται από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι, από την προηγούμενη διοίκηση.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θεωρήθηκε «αβάντα» από την αξιωματική αντιπολίτευση..

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήθελε να κάνει καθαρές δουλειές, που δεν τις έχει κάνει σε κανένα τομέα, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει τότε. Διότι από ότι λέγεται, δεν ήμασταν εμείς τότε στην κυβέρνηση, κατά τη διαδικασία της μεταβίβασης της εταιρείας, είχαν γίνει προσπάθειες απόκρυψης του συγκεκριμένου προστίμου.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτές οι φωτογραφικές διατάξεις, έτσι έλεγε η αντιπολίτευση και τώρα επανέρχεται και λέει ότι πήγατε να στήσετε τη νέα διαπλοκή με Media, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ο κ. Σαββίδης έχει πάρει κανάλια, εφημερίδες και λέει ότι είναι η νέα διαπλοκή σας.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μακάρι το σθένος και την αποφασιστικότητα που δείχνει τώρα η κυβέρνηση απέναντι στον κύριο Σαββίδη και τη «δική της διαπλοκή», να την έδειχνε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όλους όσοι τα προηγούμενα 30, 40 χρόνια αποτέλεσαν την πραγματική διαπλοκή.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σαββίδης ήταν αυτός που αποθέωνε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ..

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για αυτό όμως δεν ευθύνεται ο κ. Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ..

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι όμως είδαμε και στελέχη όπως ο κ. Τσακαλώτος να πηγαίνουν στα επίσημα θεωρεία  μαζί με τον κ. Σαββίδη..

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τι να κάνουμε δηλαδή, να ενοχοποιήσουμε και τα φίλαθλα αισθήματα του κάθε υπουργού;

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά λέει η αξιωματική αντιπολίτευση και σας ασκούν κριτική ότι είστε πάρα πολύ κοντά στον κ. Σαββίδη

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει πάρα πολλά, τα περισσότερα από αυτά είναι για να τα πετάς στο καλάθι των αχρήστων. Αντιλαμβάνεστε πλέον ότι έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που έχει χάσει τη σοβαρότητα της όχι μόνο σε αυτό το θέμα, αλλά και σε άλλα μείζονα ζητήματα, χάριν μιας τυφλής αντιπολιτευτικής τακτικής και μπορούμε να το συζητήσουμε εξαντλητικά αυτό το θέμα.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή συζητάμε και για το ηθικό πλεονέκτημα. Πιστεύετε ότι αυτά τα τρία χρόνια, με διάφορες υποθέσεις σιγά-σιγά η αντιπολίτευση, αλλά και οι δικές σας πράξεις, αποδομούν αυτό το αφήγημα, του ηθικού πλεονεκτήματος;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ποτέ άλλοτε δεν είχαν οδηγηθεί τόσο κρίσιμες και μεγάλες υποθέσεις στη δικαιοσύνη, όσο τα τρία τελευταία χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ. Υποθέσεις οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από εκεί και πέρα υπάρχουν οι διαδικασίες της ίδιας της δικαιοσύνης, υπάρχει η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, υπάρχουν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και κανείς δεν πρέπει να στήνεται στον τοίχο και να βγάζουμε εμείς δικαστικές αποφάσεις στα στούντιο των τηλεοράσεων ή στις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην υπόθεση Novartis, μήπως το κάνατε κ. Σκουρλέτη; Μήπως υπήρξε λάθος διαχείριση στην αρχή όπου «κρεμάσατε στα μανταλάκια» 10 πρόσωπα και ουσιαστικά τους δείξατε ως κατηγορούμενους, ενώ από τη διαδικασία δεν ξέρω αν προκύπτει κάτι; Και σήμερα έχουμε και νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εκτός από το γεγονός ότι έχουμε νέα στοιχεία, το θετικό είναι ότι μετά από ένα, ενάμιση μήνα που έχει ξεκινήσει αυτή υπόθεση, πλέον όλοι παραδέχονται την ύπαρξη αυτού του κολοσσιαίου σκανδάλου. Από εκεί κι έπειτα, οικονομικό σκάνδαλο αυτών των διαστάσεων, χωρίς πολιτικές ευθύνες δεν υπάρχει, άρα πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, πρέπει να αποδοθούν, προφανώς δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε αντιπολίτευση και τώρα κοιτάμε εάν -όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε συντεταγμένη Πολιτεία- υπάρχει και το σκέλος των ποινικών ευθυνών

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν κάνατε το ίδιο και για τον κ. Κουρουμπλή όπως ζήτησε η ΝΔ, για τον κ. Ξανθό, τον κ. Πολάκη, για τον κύριο Καμμένο; Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις που τις φέρνει, η αξιωματική αντιπολίτευση, κι εσείς λέτε όλα στο φώς

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι θα μπορούσαμε να τρέξουμε και πιο πίσω, να πάμε και από το 1821 να δούμε τους υπουργούς υγείας. Λοιπόν ας σοβαρευτούμε, ας μιλήσουμε με στοιχεία, με χαμηλούς τόνους και ας αδράξουμε την ευκαιρία ως πολιτικό σύστημα και κυρίως το πάλαι ποτέ κραταιό πολιτικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, για να μπορέσουν να αυτοκαθαρθούν, για να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να επανακτήσει την αξιοπιστία του, διότι αυτή η κατάσταση εάν εκφυλιστεί σε μία αντιπαράθεση «μου είπε, σου είπα», το μόνο που κάνει είναι να διώχνει τον κόσμο από την πολιτική.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιου ευθύνη όμως κ. Σκουρλέτη, ποιος δίνει τον τόνο;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Με την πολιτική ευθύνη των όσων δημιούργησαν τέτοιου είδους καταστάσεις, όσοι άφησαν να εξελιχθεί ένα τέτοιο σκάνδαλο και ξέρετε ότι με το «κουκούλωμα» και τη συγκάλυψη, η αξιοπιστία δεν επανακτάται. Πρόκειται για «τορπίλη» στα θεμέλια του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, αν δεν μπορέσουμε να απαντήσουμε στα εύλογα ερωτήματα των πολιτών, ερωτήματα πολιτικά, ηθικά και νομικά.

Μ.ΠΟΛΛΑΛΗ: Για να πάμε κ. Σκουρλέτη, πριν αναφερθούμε και στα ζητήματα του χαρτοφυλακίου σας, να δούμε λίγο τα μείζονα που είπατε προηγουμένως. Ένα έχει αναχθεί σε εθνικό, με την προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την τουρκική δικαιοσύνη. Εσείς αισιοδοξείτε ότι αυτή η ιστορία θα λήξει σύντομα ή θα λήξει αισίως;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θέλουμε να λήξει σύντομα και αισίως. Βλέπετε ότι η κυβέρνηση δεν χάνει χρόνο, παρακολουθεί το θέμα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, προσπαθεί να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα και όπλα που έχει η χώρα μας, από την πρώτη στιγμή. Ήταν ένα τυχαίο γεγονός, από ότι λέγεται από αυτά που συμβαίνουν κατά κόρον. Έχει πολλές φορές συμβεί είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος μιλά για ομηρία.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα σας απαντήσω ευθέως. Ξέρετε ότι σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα με χαρακτηρίζει απόλυτη ειλικρίνεια. Άστοχη η φράση του κ. Καμμένου περί ομηρίας. Κι εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ως χώρα να εμπλακούμε στους αντιφατικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της άλλης πλευράς. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε. Να επιστρέψουν..

Μ.ΠΟΛΛΑΛΗ: Χρειάζεται περισσότερη εγκράτεια μας λέτε σε τέτοιες δηλώσεις;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Οπωσδήποτε, χρειάζεται ταυτοχρόνως ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Βλέπετε ότι η χώρα δεν δείχνει μία στάση υποχωρητικότητας. Κάνει τις κινήσεις που πρέπει και αυτές τις ώρες που μιλάμε, βλέπετε ότι παρατηρούνται κινήσεις και στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.

Μ.ΠΟΛΛΑΛΗ: Φοβάστε μήπως σας ζητήσουν άλλου τύπου ανταλλάγματα οι Τούρκοι;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αν μιλάτε για τους Τούρκους που βρίσκονται στη χώρα μας κι έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο, δεν χωρούν συμψηφισμοί. Σε καμία περίπτωση.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, να πάμε τώρα στην οικονομία, γιατί μέχρι τώρα ήμασταν σε ένα «ροζ συννεφάκι», να μου το επιτρέψετε αυτό. Δηλαδή καλά στοιχεία, όλοι οι παράγοντες πάτε καλά, θα πάρετε τη δόση, τη πήραμε τη δόση. Τώρα έρχεται το ΔΝΤ και λέει κοιτάξτε να δείτε, φέρτε τα όλα μπροστά, παγώστε τα αντίμετρα, και φέρτε τα όλα, τη μείωση των συντάξεων και το αφορολόγητο, το 2019. Και αρχίζουν πάλι τα ίδια προβλήματα. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ποτέ δε φύγαμε από αυτό το έργο. Δεν θυμάμαι καμία αξιολόγηση που να μην είχε τέτοιου είδους αντιφατικές δηλώσεις, «μπρος-πίσω». Όσοι πίστευαν ότι οι διαπραγματεύσεις και οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας ήταν μία πολλή εύκολη συζήτηση, έκαναν λάθος. Μπορεί να καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι, αλλά πάντοτε ο καθένας μίλαγε από τη δική του οπτική. Αυτή η υπόθεση της διαπραγμάτευσης ήταν πάντοτε σκληρή ακόμα κι όταν καθόμασταν, επαναλαμβάνω, στο ίδιο τραπέζι. Ευτυχώς αυτά ακούγονται από μία μόνο πλευρά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πάντοτε το ΔΝΤ ήταν -ας το πούμε έτσι- σε μια σειρά από ζητήματα πιο σκληρό, πιο ακραίο. Σημασία έχει τι θέλουμε εμείς και τι τελικά θα καταφέρουμε. Υπάρχουν συμφωνημένα βήματα, δεν μπορούμε σε κάθε αξιολόγηση να τα ξαναβάζουμε πάνω στο τραπέζι, διότι έτσι υπονομεύουμε και την αξιοπιστία των συζητήσεων και την αξιοπιστία του ίδιου του προγράμματος.

Μ.ΠΟΛΛΑΛΗ: Επί παραδείγματι η μείωση του αφορολόγητου, επειδή αναφέρεστε στο ΔΝΤ, δεν  γίνεται από την ελληνική πευρά; Το αποκλείουμε, το απορρίπτουμε από το τραπέζι;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η προοπτική της μείωσης του αφορολόγητου συνδυάζεται από ένα άλλο πακέτο ταυτόχρονων μέτρων, των λεγόμενων αντιμέτρων, που προβλέπονται στο συγκεκριμένο χώρο. Αν πιάσουμε αυτή τη συμφωνία-πακέτο και τη διαλύσουμε και φέρουμε κάποια μπρος-πίσω, τότε μιλάμε για άλλα χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα ποια είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης κ. Σκουρλέτη;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι η απάντηση δίνεται από την ίδια την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι θετική τους τελευταίους μήνες. Το πιο ισχυρό επιχείρημα…

Μ.ΠΟΛΛΑΛΗ: Άρα είμαστε πάλι στην κρίση των δανειστών μας. Δηλαδή αν θα κρίνουν κι εκείνοι ότι τα στοιχεία αυτά τους αρκούν..

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Γιατί πιστέψατε ότι δεν ήμαστε ποτέ; Και ακόμη όταν θα βγούμε από το Πρόγραμμα, πάλι θα είμαστε σε ένα καθεστώς, μιας λιγότερο βέβαια ασφυκτικής, αλλά επιτήρησης, ελέγχου. Ένας έλεγχος που ισχύει ακόμα και για χώρες που δεν είναι καν σε Πρόγραμμα. Αυτή σήμερα είναι η Ευρώπη, βάσει των δεδομένων συσχετισμών.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση στον κόσμο και θα ήθελα την άποψή σας σε αυτό, ότι τελειώσαμε, ότι πάμε σε μία σε μία ξεκάθαρη έξοδο στις αγορές, χωρίς προληπτική γραμμή και μετά είμαστε ελεύθεροι να πάρουμε και αποφάσεις.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν είναι έτσι η πραγματικότητα και νομίζω ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούμε μία τέτοιου είδους εσφαλμένη εντύπωση. Δεν θα πρέπει να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις και νομίζω ότι με πάρα πολύ σαφή και ειλικρινή τρόπο, η κυβέρνηση έχει μιλήσει και για τις δυσκολίες, οι οποίες συνεχίζονται. Αλλά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το γεγονός ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε με περισσότερη ελευθερία κινήσεων.

Μ.ΠΟΛΛΑΛΗ: Χωρίς νέο Πακέτο;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς χωρίς νέο πακέτο. Υπάρχουν ήδη συμφωνημένα μέτρα έτσι κι αλλιώς και μετά την συμφωνία αυτή, το γνωρίζουμε όλοι. Τι κρίνεται μετά 2018; Το να μπορέσουμε να «μπολιάσουμε» αυτή την εφαρμοζόμενη πολιτική, με κάποια δικά μας στοιχεία, με δικά μας μέτρα, με δικά μας αναπτυξιακά σχέδια, που θα κάνουν πραγματικότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι καθαρός ο δρόμος μέχρι τον Αύγουστο; Mας περιγράψετε το δρόμο για μετά τον Αύγουστο, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σήμερα η καγκελάριος αναλαμβάνει καθήκοντα, επιτέλους μετά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η Γερμανία έχει κυβέρνηση. Είναι εύκολος αυτός ο δρόμος; Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι είναι εύκολος. Έχουμε κάνει ότι πρέπει να κάνουμε και περιμένουμε από τους άλλους.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο δρόμος είναι αντιφατικός, έχει καλές και κακές στιγμές, όπως είχε όλη η προηγούμενη πορεία. Αυτά πρέπει να τα ξέρει ο κόσμος. Δεν βοηθά το να δημιουργούμε ψεύτικες εντυπώσεις, ούτε να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά επαναλαμβάνω, σημασία έχει να αντιλαμβανόμαστε ότι η φορά των πραγμάτων είναι θετική.

Μ.ΠΟΛΛΑΛΗ: Και να δούμε πριν κλείσουμε, κ. Σκουρλέτη, το θέμα της Προκήρυξης του διαγωνισμού για τη πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το θεωρώ πολύ κρίσιμο αυτό το ερώτημα και περίμενα να μου το κάνετε και νωρίτερα, διότι αυτά που λέγονται αυτή τη στιγμή ένθεν κακείθεν για το διαγωνισμό, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μ.ΠΟΛΛΑΛΗ: Ποια είναι η πραγματικότητα λοιπόν;

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, απλώς να υπενθυμίσουμε στους τηλεθεατές για μία παρέμβαση από την αντιπολίτευση και από πληθώρα Μέσων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως φωτογραφική, κάνατε μια παρέμβαση και αλλάξατε, λένε, το διαγωνισμό, ενώ ήταν σε εξέλιξη και πριν λήξουν οι προθεσμίες, δώσατε bonus, μια επιβράβευση στο σύνολο των θέσεων.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι άλλο ένα ψέμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ρύθμιση που προβλέπει το πώς θα γίνει αυτός ο διαγωνισμός είναι νόμος του Κράτους από τον Ιούλιο του 2017. Καμία παρέμβαση δεν έγινε αυτή τη στιγμή. Ο διαγωνισμός γίνεται με βάση τον πάγιο νόμο του ΑΣΕΠ, συν αυτό που προέβλεπε η ρύθμιση του περασμένου Ιουλίου, μία ειδική μοριοδότηση για όσους εργαζόμενους είχαν μία προϋπηρεσία, μέχρι 24 μήνες, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας. Όχι μόνο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Διότι πολλοί λένε ότι εν πάση περιπτώσει βάζετε και μοριοδοτείτε αυτούς που εργάζονταν το 2015, το 2016 και το 2017. Δεν ισχύει μόνο για αυτούς, η ειδική μοριοδότηση. Δεν είναι ένας φωτογραφικός διαγωνισμός. Είναι ένας ανοιχτός διαγωνισμός. Δεν αυξήσαμε κανένα ποσοστό και προβλέψαμε, επαναλαμβάνω, μια ειδική μοριοδότηση. Έχει σημασία η ειδική μοριοδότηση; Θα σας πω γιατί έχει ειδική σημασία.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρχής όμως αυξήσατε αυτό το ποσοστό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εξαρχής. Απλώς το ΑΣΕΠ για λόγους δικούς του, διευκρίνισε και είπε ότι με βάση την διάταξη του Ιουλίου, επαναλαμβάνω του Ιουλίου, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή και τα γνώριζαν όλοι, προβλέπεται αυτή η ειδική μοριοδότηση προϋπηρεσίας. Αυτή η ειδική μοριοδότηση, παραδείγματος χάριν, δεν υπερκαλύπτει τη μοριοδότηση που παίρνουν οι άνεργοι ή οι γονείς, οι κηδεμόνες.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρξε δική σας παρέμβαση σε αυτό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καμία παρέμβαση. Η μόνη παρέμβαση που υπήρξε ήταν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που εισέβαλλαν μέσα στο ΑΣΕΠ, μία Ανεξάρτητη Αρχή, κι έκαναν μπούλινγκ, διαπράτωντας ένα θεσμικό ατόπημα. Φαίνεται ότι είναι α λα καρτ η ανεξαρτησία αυτών των Αρχών για τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται δηλαδή για μια πολιτική άνευ προηγουμένου. Και από την άλλη δυνάμεις που επηρεάζονται από το ΚΚΕ, συνδικαλιστικές δυνάμεις, μας κατηγορούν για ακριβώς το αντίθετο, ότι κάνουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος εξαιρεί όλους όσοι εργάζονταν ως συμβασιούχοι το προηγούμενο διάστημα. Εν πάση περιπτώσει ας αποφασίσουν ποια είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί και τα δύο να συμβαίνουν. Σε κάθε περίπτωση, αυτό αποδεικνύει και την ορθότητα της διαδικασίας.

Μ.ΠΟΛΛΑΛΗ: Ξέρετε, μας λένε εργατολόγοι για το θέμα ότι δεν έχει ξαναγίνει, μεσούσης της διαδικασίας, ενώ είναι στον αέρα οι αιτήσεις, διευκρινήσεις από το ΑΣΕΠ.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό αφορά το ΑΣΕΠ. Όλοι γνωρίζουν, υπάρχει η Διαύγεια, υπάρχουν αναρτημένοι οι νόμοι, τι είχαμε ξεκαθαρίσει από τον Ιούλιο του 2017.

Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς το ξεκαθαρίζετε, γιατί υπήρχε η εντύπωση ότι ήταν δική σας η παρέμβαση.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σε καμία περίπτωση, επαναλαμβάνω. Θέλω να υπογραμμίσω κάτι. Γιατί έχει σημασία να αναγνωρίζουμε την προϋπηρεσία; Αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δούλευαν για οκτώ μήνες, ύστερα διέκοπταν και μετά ξανά πάλι εργάζονταν με ορισμένου χρόνου συμβάσεις, θα έχετε παρατηρήσει ότι εκτελούν την εργασία τους κάτω από απρόβλετες και έκτακτες συνθήκες. Θα έχετε παρατηρήσει και την πληθώρα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν σε αυτόν τον χώρο. Άρα έχει μία σημασία να προσλαμβάνονται άνθρωποι που ουσιαστικά οι ίδιοι οι Δήμοι έχουν επενδύσει πάνω τους και γνωρίζουν κάποια πράγματα. Υπάρχει φόρος αίματος, άρα δεν μπορούμε να μην τους αναγνωρίσουμε, λελογισμένα πάντοτε, ώστε να μην κάνουμε έναν  φωτογραφικό και κλειστό διαγωνισμό, αυτή την προϋπηρεσία τους.

Νομίζω ότι είναι δίκαιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)