to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 24.06.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση σύρεται σε εκλογές, αναγκαία η αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας σε προγραμματική βάση

Η κυβέρνηση, χάνοντας διαρκώς πολιτικό κεφάλαιο, σύρεται σε εκλογές, οι οποίες είναι αναγκαίες και λόγω της βαθιά αντικοινωνικής πολιτικής της.


Σημεία από τις συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στον Real fm 97.8 και Στο Κόκκινο 94.1

Η απλή αναλογική, που σημαίνει συνεργασίες, μπορεί να οδηγήσει και σε ισχυρές κυβερνήσεις, ενώ η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές θα ωριμάσει τη δυνατότητα συγκρότησης μιας αριστερής, προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας σε μια προγραμματική βάση, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις στον Real fm 97.8, στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή, και Στο Κόκκινο 94.1 της Θεσσαλονίκης, στην εκπομπή του Απόστολου Λυκεσά. Αναφερόμενος στα στοιχεία για το Πόθεν Έσχες των πολιτικών, τόνισε ότι είναι δίκαιη απαίτηση της κοινωνίας να ενημερώνεται για τα οικονομικά τους και πρόσθεσε ότι η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα, διευρύνει το ζήτημα της διαφάνειας και της ενημέρωσης για την προέλευση των δηλωθέντων.

Σημεία της συνέντευξης στον Real fm 97.8:

Απλή αναλογική σημαίνει συνεργασίες

Φαίνεται ότι θέλουμε να πάμε, τελικά σε εκλογές και εμείς, που το ζητάμε εδώ και πολλούς μήνες, αλλά και η κυβέρνηση, η οποία τελικά αναγκάζεται από την ίδια τη ζωή. Να το πω αλλιώς, σύρεται στις εκλογές.

Όποιος παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συστηματικά, θα έχει διαπιστώσει ότι ήμασταν η κυβέρνηση η οποία νομοθέτησε την απλή αναλογική και δεν το έκανε αυτό με μια λογική «καυτής πατάτας» για την επόμενη κυβέρνηση. Το έκανε στη βάση μιας αντίληψης ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας με το σύστημα της απλής αναλογικής έχουν μια πιο σταθερή και πιο μεγάλη κοινωνική βάση, κάτι το οποίο είθισται στις δυτικές, ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Άλλωστε, στον τόπο μας έχουμε μια αρνητική εμπειρία από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αυτές χρεοκόπησαν τον τόπο, δεν τον χρεοκόπησαν οι κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας και αυτές, για να είναι στέρεες, προϋποθέτουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτό είπε ο κ. Τσακαλώτος. Προγραμματικές συγκλίσεις, γνωστές από πριν στον κόσμο. Προφανώς το εύρος των δυνάμεων στις οποίες απευθυνόμαστε εμείς, συμπεριλαμβάνει και τις δυνάμεις, σχηματικά μιλώντας, από τα αριστερά μας και τις δυνάμεις που είναι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.

Δημιούργησε τεράστια προβλήματα η παρούσα κυβέρνηση. Με την ακρίβεια και τα ζητήματα της ηλεκτρικής ενέργειας, τα έχει κάνει χάλια. Όχι πως τα πήγε καλύτερα στα θέματα της πανδημίας.

Ό,τι έχουμε προτείνει ως μέτρο – απάντηση στα θέματα της ακρίβειας, σχετίζεται πάντοτε με μια διαφορετική διαχείριση των υπαρκτών δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Όταν λέμε ότι έχουμε μια υπεραπόδοση από τον ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας, λέμε ότι αυτά τα χρήματα δημιουργούν τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων στα όρια που επιτρέπει η ΕΕ και έχουν πράξει, αντίστοιχα, άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σημεία από τη συνέντευξη Στο Κόκκινο 94.1:

Προεκλογική περίοδος

Η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μια ραγδαία συρρίκνωση του πολιτικού της κεφαλαίου, έχει πληγωθεί η σχέση της με την κοινωνία, άρα θα προσπαθήσει να ανακόψει αυτή τη φθίνουσα πορεία προσφεύγοντας στις εκλογές.

Θα είναι μια προεκλογική περίοδος που θα εξασφαλίσει στοιχειώδεις όρους προβολής στα κόμματα και ισότιμης μεταχείρισης; (…) Αυτό αφορά και το δίκαιο αίτημα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχτές, δια του Προέδρου του, που είπε: αποσαφηνίστε το σκηνικό, προκηρύξτε εκλογές, να δούμε το θέμα της ισότιμης προβολής των κομμάτων, υπηρεσιακό υπουργό στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Έρχεται η ίδια η ζωή, τα προβλήματα, με τέτοια ένταση που δεν αφήνουν σε ησυχία κανέναν, είτε αυτούς που υφίστανται τις επιπτώσεις της βαθειάς αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, είτε αυτούς που διεκδικούν μια άλλα προοπτική.

Να παρουσιάσουμε στον κόσμο ένα σαφές, συνεκτικό, κυβερνητικό πρόγραμμα, μια νέα κυβερνητική πρόταση που θα αντλεί από την αρνητική εμπειρία των τελευταίων τριών ετών και θα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις – απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει όλα τα αναλυτικά εργαλεία και τη στρατηγική επεξεργασία και αντίληψη για να κάνει πράξη τη διαμόρφωση ενός τέτοιου προγράμματος που να είναι πειστικό και κατανοητό.

Αυτό πηγαίνει μαζί με μια συνολική πρόταση – απεύθυνση συνεργασίας και προς τις άλλες δυνάμεις της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, γιατί πάμε με απλή αναλογική. Απλή αναλογική σημαίνει συνεργασίες.

Οι συσχετισμοί και η δυναμική των προβλημάτων και η προσπάθεια αναζήτησης μιας απάντησης σε αυτά, ωθούν προς τα εκεί και όσο πιο δυνατός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις εκλογές, τόσο πιο πολύ ωριμάζουν, αντικειμενικά, οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μια αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα, τότε θεωρώ ότι το πιο πιθανό είναι από τη πρώτη Κυριακή να πάμε στη διαμόρφωση μιας αριστερής, προοδευτικής διακυβέρνησης και να γλιτώσει ο τόπος αυτές τις αλλεπάλληλες εκλογές, που είναι το σχέδιο της ΝΔ, που δεν θα οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, άλλωστε οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι αυτές που χρεοκόπησαν τον τόπο. Αυτό που χρειάζεται είναι φερέγγυες λύσεις και όχι αφερέγγυες αυτοδυναμίες.

Πόθεν Έσχες

Ένα Πόθεν Έσχες πρέπει να είναι απολύτως διαφανές και κατανοητό στον κόσμο. (…) Όταν μιλάμε για ανθρώπους που υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις, που οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τη ζωή άλλων ανθρώπων, έχει απόλυτη σημασία να δημοσιοποιούνται τα οικονομικά τους. Είναι μια δίκαιη απαίτηση της κοινωνίας πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στην κυβέρνηση.

Κάποιος που δεν μπορεί να δικαιολογήσει με επάρκεια τα δάνειά του δεν είναι πραγματικά πιο ευάλωτος σε πολλαπλές πιέσεις; Εδώ είναι το πολιτικό ζήτημα. (…) Ένα μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου, όχι μόνο των βουλευτών, προκαλούν με αυτή την ακατανόητη παρουσίαση των υποχρεώσεων και των οικονομικών τους.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προφανώς διευκολύνει γιατί προβλέπει μια αναλυτική «ακτινογραφία» και απαντά στα ερωτήματα που μέχρι τώρα δεν υπήρχε η υποχρέωση να απαντήσει κανείς. Γιατί υπάρχει ένα δάνειο. Όταν αυτό το δάνειο μέσα σε δέκα – δεκαπέντε χρόνια έχει ανέβει αντί να μειωθεί, τι γίνεται; Πως εξυπηρετείται; Ένας οποιοσδήποτε πολίτης που έχει μια κάρτα και δεν την εξυπηρετεί, θα τον τρελάνουν, θα τον πάρουν 30 εταιρείες δικηγορικές και εισπρακτικές για τη μηνιαία δόση.

Είμαι σαφώς υπέρ μιας διαφανούς και πολύ σκληρής επιτήρησης των οικονομικών των κομμάτων με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα τους παρέχονται και κάποιοι υλικοί όροι, από τη στιγμή που εκπροσωπούν ένα μέρος της κοινωνίας, για να μπορούν να καλύπτουν κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)